Johannes Voigtmann (v modrém) z Frankfurtu útočí přes Brandona Daviese z Varese. | foto: FIBA/Elio Castoria

Dějinný paradox: Novák založil pohár, jeho bývalý klub je prvním vítězem

  • 0
Jako první šampioni klubové soutěže FIBA Europe Cup budou zapsáni basketbalisté z německého Frankfurtu. Ve finále ve francouzském Chalonu přehráli italské Varese 66:62. Bronz berou domácí, kteří rozstříleli Jenisej Krasnojarsk z Ruska 103:72.

Premiérového ročníku soutěže se zúčastnil rovněž český šampion ČEZ Basketball Nymburk, jeho cesta však skončila v nadstavbové skupině.

Závěrečný duel nabídl nízké skóre, ale přinejmenším poslední čtvrtina soutěže stála za to. Německý celek do ní vstupoval s dvanáctibodovým deficitem, jenže nic nevzdal a pro titul si doslova doletěl - věren svému oficiálnímu názvu Fraport Skyliners.

Celek z Frankfurtu poslední část opanoval 28 ku 12. Srovnat dokázal až na sklonku předposlední minuty, když trojku na 62:62 trefil Jordan Theodore. A v minutě závěrečné byl stejný hráč faulován při dalším tříbodové střele - všechny tři trestné hody proměnil a zajistil německému basketbalu pohárový triumf.

Sestřih finálového zápasu

Nová basketbalová soutěž vznikla přerodem z Eurochallenge Cupu coby součást změn v kontinentálních pohárových kláních. V ročníku 2016/17 by měla sloužit jako sekundární pro nově vznikající basketbalovou Ligu mistrů.

Historickým paradoxem už navždy zůstane, že FIBA Europe Cup vznikl za funkčního období českého činovníka Kamila Nováka, generálního sekretáře FIBA Europe. A bylo to právě z pozice sportovního ředitele ve frankfurtském klubu, odkud Novák před čtyřmi lety odcházel do kontinentální basketbalové organizace.

Pohár FIBA Europe basketbalistů - Final Four

hráno v Chalon sur Saone (Francie)

Finále:
Skyliners Frankfurt - Varese 66:62 (25:31)
Nejlepší střelci:
Robertson 15, Theodore 13, Voigtmann 12 - Wright 19, Wayns 16

O 3. místo:
Elan Chalon - Jenisej Krasnojarsk 103:72 (59:36)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž