Na hřišti soupeři, mimo palubovku nikoliv. Basketbalisté Nymburka pomohli Jičínským po povodních.

Na hřišti soupeři, mimo palubovku nikoliv. Basketbalisté Nymburka pomohli Jičínským po povodních. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Po povodních basketbalisté Nymburka pomohli soupeřovu městu

  • 1
V posledních pěti letech se basketbalisté Nymburka a Nového Jičína čtyřikrát potkali ve finále nejvyšší domácí soutěže. Neznamená to však, že by mezi nimi byla jen tvrdá sportovní rivalita. Ba naopak.

Po červnových povodních, které zle postihly také Novojičínsko, složil nymburský klub na radnici v Novém Jičíně sto tisíc korun. A to je v době, kdy téměř každý sportovní klub obrací před vydáním každou korunu, výjimečný čin.

"Za ta léta, v nichž soupeříme s novojičínským basketbalovým klubem o prvenství v Mattoni NBL, jsme si vzájemně vytvořili zvláštní vztah a máme tam řadu přátel, a to nejen basketbalových," vysvětloval nezištnou pomoc ředitel nymburského klubu Rudolf Šimeček.

"Pomoc právě v Novém Jičíně je pro nás doslova srdeční záležitostí. Proto jsme o této možnosti dlouho nepřemýšleli a věříme, že i tyto prostředky povodněmi postiženým obyvatelům města alespoň trochu pomohou v jejich nelehké situaci." V Novém Jičíně byli z daru dojatí.

"Je to naprosto skvělé gesto," uznal mluvčí novojičínského klubu Milan Dvořák. "Z dalších klubů, třeba z Opavy, Pardubic, Děčína či pražského USK volali přímo nám a ptali se nás, jestli něco nepotřebujeme.

A Nymburk jako bohatý klub udělal takové gesto." A aktivita Nymburských příspěvkem neskončila. "Chtěli bychom vyzvat všechny naše příznivce, aby se připojili k naší aktivitě a podle svých možností přispěli na konto povodněmi postižených v Novém Jičíně a přilehlém regionu na speciální konto 43-5060060227/0100," uvedl Šimeček.

Fair play v MF DNES


Vládne v Česku fair play? Převažuje na českých sportovištích slušnost nad podvody? Deník MF DNES a Klub fair play při Českém olympijském výboru hledají příklady fair play ze soutěží všech výkonnostních úrovní od žáčků až po profesionály.


Vaše tipy posílejte pod heslem FAIR PLAY na mailovou adresu pavel.grossmann@mfdnes.cz


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž