Pět let od křivdy: řádící Wade, upískaní rozhodčí a Michael Kdo?

  14:35
Bylo to jedno z nejpamátnějších finále v historii basketbalové NBA. Dallas Mavericks versus Miami Heat. Vítězové získají svůj první titul, poražení musejí čekat dál. Po obratu z 0:2 na 4:2 se nakonec radovali basketbalisté z Floridy. A jejich vůdce Dwyane Wade řádil jako málokdo předtím i potom.

Dirk Nowitzki z Dallasu Mavericks nesouhlasí při finále NBA 2006 s verdiktem rozhodčího. | foto: Profimedia.cz

Jenže: v Texasanech zůstaly i po pěti letech pocity křivdy. soudí, že kromě Wadea mělo Miami ještě hrdiny, kteří jeho dres neoblékali. Rozhodčí, kteří pískli proti Dallasu skoro všechno. A možná, jenom možná, taky samotného komisionáře soutěže Davida Sterna, který si přál výhru Heat.

Protože tým kolem mladé hvězdy Wadea a odkvétajícího giganta Shaquillea O'Neala byl ve Spojených státech přece jen marketingově zajímavější než celek kolem německého čahouna s podivným přízvukem i účesem - Dirka Nowitzkého. A navíc: vzájemná vášeň Sterna a vznětlivého majitele Mavericks Marka Cubana nese takřka shakespearovské rysy.

Proč o tom všem psát právě teď? Dallasu se nabídl prostor pro odvetu i s úroky. Oba týmy se utkají v i letošním finále, které startuje v noci z úterý na středu. Tentokrát v Miami. Mavericks doufají, že to není jediný rozdíl oproti první kapitole vzájemné rivality.

Dějství první: Favoritův tah

Nowitzkému se v úvodním finále příliš nedařilo, ale tým z Texasu našel svého spasitele v Jasonu Terrym, který nastřílel 32 bodů. V poslední čtvrtině zaznamenal během klíčových 77 vteřin osm bodů a rozhodl o výhře 90:80. Mimochodem: právě tihle dva, Nowitzki a Terry, jsou jedinými dallaskými pamětníky, kteří v týmu zůstávají.

"Dwyane Wade zaznamenal 28 bodů, 6 doskoků a 6 asistencí (4 zisky a 5 ztrát), ale postupně jako by se na něm začalo projevovat prodělané virové onemocnění a docházely mu síly - po dobrém začátku si nakonec zhoršil střelbu z pole až na 11/25," psal tehdy pro iDNES.cz komentátor Petr Janouch. Více o tomto zápasu najdete zde.

Dějství druhé: Směřujeme ke sweepu

Miami se z první rány nevzpamatovalo a domů zamířilo s hrozivým mankem 0:2 na zápasy. Vše vypadalo na rychlé finále, vždyť Dallas vedl během zápasu až sedmadvacetibodovým rozdílem a nakonec uhrál triumf 99:85. Wade nastřílel 23 bodů, jenomže s mizernou střeleckou úspěšností. A Shaquille O´Neal? Jeho pět bodů nepotřebuje další komentář.  Více o tomto utkání najdete zde.

Dějství třetí: Začátek dallaského konce

Tak to je síla! Miami vítězí 98:96, přestože v závěrečné čtvrtině prohrávalo o 13 bodů. "V koncovce jsme nedokázali udělat vůbec nic, a to ani v obraně, ani v útoku," kritizoval Dirk Nowitzki. Jeho 30 bodů bylo k ničemu. Protože Wade byl ještě lepší, nastřílel 42 bodů a přidal 13 doskoků. V závěru byl u všeho. Více o tomto utkání najdete zde.

Dějství čtvrté: Je vyrovnáno

Na Wadeovi se projevují potíže s kolenem, při každém přerušení vypadá málem na umření. Injekce, které by jeho trable zmírnily, odmítá, protože se panicky bojí jehel. Ale přes všechny neduhy nasází Dallasu 36 bodů a jeho tým vítězí 98:74.

MICHAEL KDO? U tohoto fanouška Miami Heat nemohl s výkony Dwyanea Wadea soupeřit ani Michael Jordan.

"Heat prokázali mimořádnou odolnost - po dvou velmi nevydařených zápasech v Dallasu dokázali otočit utkání č. 3 v posledních minutách a ve čtvrtém utkání jejich obrana a nasazení v závěru Mavericks opět dokonale přidusily," glosuje zápas Janouch. Více o tomto utkání najdete zde.

Dějství páté: Wade jako Jordan

Také třetí domácí zápas Miami zvládlo. Ale Dallas byl blízko, vždyť prohrál 100:101 po prodloužení. Rozhodlo se 1,4 vteřiny před koncem, když byl Wade při nájezdu faulován a obě šestky proměnil. Hvězda Heat házela celkem 25 trestných hodů a i díky tomu zaznamenala 43 bodů! Divíte se protestům Dallaských, že rozehrávači Miami stačí málo, aby přiměl sudí zapískat faul?

Navíc Dallasu ublížil vlastní hráč: Josh Howard si za vyrovnaného stavu 100:100 vzal time-out. Marné byly protesty jeho kouče Averyho Johnsona. Tým přišel o šanci rozehrávat na soupeřově polovině a připravit si akci. Až po oddechovém času Wade otočil druhým trestným hodem a na Mavericks vyšla jen zoufalá snaha trefit trojku z poloviny.

Tři Wadeovy výkony v miamských finále byly každopádně jedním z nejdominantnějších představení v historii basketbalu, a tak není divu, že se jeden z fanoušků nechal strhnout a na cedulku napsal vzkaz: "Michael Kdo?". Tak snadné zapomenout Jordanovy kousky ale není... Více o tomto zápasu najdete zde.

Dějství šesté: Obrat dokonán

Fantazie! Miami uspělo na soupeřově palubovce, vítězí 95:92 a celou sérii otáčí na 4:2. Wade se na posledním kroku podílí 36 body a 10 doskoky. Nikdo jiný nemůže být MVP finále. To uznává i "Big Fella" Shaq: komisionáři Sternovi prakticky vyrve cenu pro nejlepšího hráče a sám ji předá Wadeovi, jemuž vymyslel přezdívku "Flash".

Přitom šestý zápas začal pro Dallas skvěle, pak se ale probral Wade i jeho zkušení spoluhráči. Do poločasu Miami otočilo na 49:48 a pak už soupeře do vedení nepustilo. I proto, že Nowitzki v poslední čtvrtině zaznamenal jen dva body, oba ze šestek. A Terryho zoufalý pokus o vyrovnání skončil jen na obroučce. Více o tomto utkání najdete zde.

Epilog

Stigma finále 2006 ulpělo na Dallasu na dlouho. V následujících čtyřech play-off dokázal vyhrát dohromady jen deset zápasů. A to šel v roce 2007 do bojů o titul jako nejlepší celek základní části!

Basketbalisté Miami Heat takto v roce 2006 oslavili vítězství v NBA

Kontroverzní majitel Cuban navíc hodně těžce nesl, že právě do Miami zamířili LeBron James s Chrisem Boshem. Na podzim, pár měsíců po LeBronově přestupu, se Cuban nechal slyšet: "Než se rozhodl, řekl jsem Lebronovi, že se ještě žádnému týmu v historii nepovedlo rozpustit tým, pak sestavit nový a vyhrát šampionát. Myslím si, že se rozhodl špatně."

Ještě předtím, v létě 2010, zaútočil penězi. Rozhodl se koupit Udonise Haslema, vedle Wadea jediného miamského hráče, který byl u obou finále. Jenže skvělý doskakovač zůstal patriotem, odmítl lepší nabídku a Floridě zůstal věrný.

Teď už je Cuban jiný. Zklidněný, odmítající odpovídat na novinářské dotazy a užívající si tažení svého týmu. Vždyť zatím Mavericks podlehli jen třikrát. Wade a spol. ale mají v play-off bilanci úplně stejnou.

Ať vyhraje ve finále kdokoli, bude to příběh hollywoodských rozměrů. Příběh dallaské odvety, jež se rodila stranou hlavní pozornosti médií. Anebo miamského týmu basketbalových superpadouchů, kteří uspěli mnohým navzdory.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Brit Kirk z Litvínova: Diváci jsou tady vášniví. Češi, budete nám fandit?

11. května 2024

Premium Kdo by kdy řekl, že nejlepším střelcem play off české extraligy bude Brit? Když hokejový útočník...

Moje fauly? Musím se polepšit, lituje Gudas. Radši je ale komentovat nechce

10. května 2024  23:45

Přítomnost hokejového tvrďáka na ledě byla tradičně znát. Český obránce Radko Gudas srážel jednoho...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Koubek sbírá v bundeslize prohry, jeho Augsburg nestačil na Stuttgart

10. května 2024  23:08

Brankář Tomáš Koubek utrpěl i při druhém startu v této sezoně německé fotbalové ligy porážku....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...