TŘI KONČÍCÍ. Z řad bronzových pardubickkcýh basketbalistů vystupují loučící se Lukáš Kraus (11), Martin Sýkora (10) a Pavel Miloš (24).

TŘI KONČÍCÍ. Z řad bronzových pardubickkcýh basketbalistů vystupují loučící se Lukáš Kraus (11), Martin Sýkora (10) a Pavel Miloš (24). | foto: MF DNES

Pardubické zemětřesení: tým opouští rekordman Miloš či dirigent Wright

  • 14
Kromě slovenského křídelníka Martina Sýkory nepočítají basketbalové Pardubice s dalšími třemi hráči. Na odchodu jsou česká křídla Lukáš Kraus a Pavel Miloš a americký rozehrávač Derek Wright.

Obměna třetiny kádru je v rozporu s prvním posezonním prohlášením manažera Pavla Stary o minimálních změnách. Jak je bronzový klub Mattoni Národní basketbalové ligy citelný zásah do kádru vysvětluje?

"Vycítili jsme, že - při zachování základní osy týmu - potřebujeme určitou změnu, určité oživení, a proto jsme se odhodlali k těmto rozhodnutím," říká nyní Stara.

"Všem čtyřem hráčům, kteří z našeho klubu odcházejí, bych chtěl velice poděkovat, protože pro pardubický basketbal odvedli výbornou práci. Přejeme jim hodně úspěchů v jejich další kariéře," dodává.

Zejména u Pavla Miloše je rozlučka nečekaná. Vždyť je to jen několik málo dní, co klub řádně oslavil 7000. ligový bod zkušeného českého hráče. Jenomže hráč nedostával tolik prostoru, kolik čekal, a proto se dohodl s klubem na ukončení spolupráce.

"Pavel nás všechny obohatil nejen sportovně - svými krásnými a nezapomenutelnými trojkami - ale především po životní stránce. Detailně sledovat jeho příběh a odhodlání v boji s vážnou nemocí zůstane pro každého z nás velkou životní inspirací," odkazuje pardubický manažer k překonané roztroušené skleróze. 

Nejobtížněji se prý vedení rozhodovalo v případě odchodu oblíbence fans Martina Sýkory. "Jako jediný přežil i zemětřesení v týmu po devátém místě v ročníku 2008/09 a získal s naším klubem během čtyř sezon tři bronzové medaile v Mattoni NBL. Pro klub odváděl po celou dobu svého působení skvělou práci a přirostl k srdci mnoha lidem v Pardubicích," poznamenal Stara.

Příchody nových hráčů hodlá klub odtajnit později, v zákulisí se však hovoří o nymburském Michalu Křemenovi, opavském Michalu Čarneckém, Lukáši Kotasovi z USK Praha a jednom cizinci: jamajském Kanaďanovi Coreym Muirheadovi z Nového Jičína.

"O posilách by mělo být jasno nejpozději do konce měsíce června. Každopádně věříme, že nově složený tým bude fungovat," doplňuje v tiskové zprávě manažer Pavel Stara.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž