Opava zvládla koncovku lépe a vede 3:2

  21:13
Ostrava - Páté utkání finálové série Mattoni NBL zvládl lépe tým Opavy, a to přesto, že kvůli disciplinárnímu trestu nemohl hrát na své palubovce, ale musel hrát domácí zápas v sousední Ostravě. Hosté z Nymburka sice vedli celý druhý poločas (i dvouciferným rozdílem), ale Opava koncovku zvládla mistrně, využila chyby Grepla na polovině hřiště a Branko Rajevac rozhodl 5 sekund před koncem o její nejtěsnější výhře 85:84. Stav série je tedy 3:2 na zápasy pro Opavu.

BK Opava - BK ECM Nymburk 85:84 (stav série 3:2)
(31:26, 41:47, 62:65)

Hosté začali v obraně vlažně, v průběhu úvodních 40 vteřin zůstali zcela osamoceni pod jejich košem Stuchlý s Klapetkem a Opava rychle vedla 4:0. Na začátku 4. minuty Czudek trojkou zvýšil na 10:4, vzápětí však kontroval stejným způsobem Johnson, který se v prvním poločase rozehrál k vynikajícímu výkonu (celkem 23 body).

Stuchlého koš stále ještě ve 4. minutě znamenal vedení "domácích" 12:7, ovšem poté přišla šňůra Nymburku 0:9. Nejprve trefil dva trestné hody Panáček, poté dostal technickou chybu za protesty opavský trenér Nikolič a skore se rychle otočilo: Whitfield přidal jednu šestku a Johnsonových 6 bodů (trojka a 3 trestné hody) završilo obrat hostů na 12:16!

Slezané však měli ve svém středu Klapetka, který v první čtvrtině nastřílel 10 bodů a především jeho zásluhou (2 trojky) Opava dvě minuty před koncem úvodní čtvrtiny znovu vedla 22:21. Když poté přidal pět bodů Stuchlý a v poslední vteřině zaznamenal své první dva body Rajevac, získal obhájce titulu pětibodové vedení.

Hned na startu druhého hracího období zvýšil Czudek na 33:26, ale v následujících minutách začalo střelecké trápení Opavy. Nymburk šňůrou 1:8 rychle vyrovnal (34:34) a protože Johnson stihl za pět minut nasázet zaskočeným Opavanům 9 bodů, vedli hosté v 16. minutě po šňůře 1:15 už 34:41!

Slezané nastříleli za šest a půl minuty druhé čtvrtiny pouhé tři body a jejich trápení zastavil až koš s faulem Sokolovského, po jehož šestce byl stav 38:43. Závěr prvního poločasu odehrály oba celky bez svých elitních dirigentů - jak Czudek, tak Whitfield odpočívali na lavičce, odkud přihlíželi koši Grepla v poslední vteřině (41:47).

Úvod druhého poločasu orámovala Whitfieldova trojka (41:50) a protože se Opava stále nemohla dostat do správné provozní teploty, Nymburk získal dokonce dvouciferné vedení: Ve 23. minutě Panáček vypíchl míč Stuchlému a zvýšil již na 43:54. Domácím basketbalistům se sice podařilo přibrzdit střelecké manévry Johnsona, ovšem toho ve střelbě zastoupili Panáček a Whitfield, jenž svou další trojkou udržoval svému týmu jedenáctibodové vedení (27. minuta 50:61).

Důležitou trojku však hned z protiútoku zaznamenal Sucharda, který doplnil skvěle hrajícího Sokolovského - jeho koš těsně před koncem třetí desetiminutovky znamenal snížení soupeřova náskoku na pouhé tři body. Ve třetí čtvrtině byl zajímavý poměr faulů: zatímco v předešlých dvou i v posledním hracím období byl poměr osobních chyb vyrovnaný, ve třetím dějství rozhodčí odpískali hostům devět faulů oproti dvěma domácím.

Na začátku poslední čtvrtiny sehrál důležitou roli pivotman Nymburku Jiří Formánek, který dostal příležitost při problémech Idese i Votroubka s osobními chybami. Šesti body v řadě získal hostům opět vyšší vedení (64:71), které však trojice Sokolovský, Klapetek, Sucharda šesti body téměř vymazala (70:71).

Hosté hráli v závěrečných fázích zápasu opět přes Johnsona, který pěti body v řadě položil základ k poslednímu výraznějšímu vedení 72:80 (navíc Panáček 4 body). Ve 36. minutě rychle po sobě "získali" pátou osobní chybu Ides s Votroubkem, na druhé straně je o chvíli později napodobil Klapetek.

Závěrečnou stíhací jízdu Opavy odstartoval necelé tři minuty před koncem dvojkou a trojkou Stuchlý (78:82), o půl minuty později snížil další trojkou na rozdíl jediného bodu Sucharda, ale třicet vteřin před koncem rozhodčí uznali technický koš Panáčka a trumfy držel v rukou Nymburk (81:84).

V čase 39:38 byl faulován Czudek a opavský kouč Nikolič si vzal time-out. Po něm domácí dirigent prokázal pevné nervy, proměnil oba trestné hody a snížil na 83:84. Do konce utkání zbývalo 22 vteřin, míč převzal Johnson a na útočné polovině jej předal Greplovi. Ten se však dostal s míčem do nevýhodného postavení těsně u půlící a postranní čáry, v tísni chtěl přihrát napříč hřištěm, ovšem v klíčový moment skvěle zareagoval Rajevac, který vystihl Greplovu přihrávku a pět vteřin před koncem smečem dokonale zmrazil finálového soupeře - 85:84!

Johnson sice ještě stihl od půlící čáry vystřelit, ovšem jeho pokus skončil na obroučce a Opavané tak v ostravském azylu získali důležité třetí vítězství. Nymburk skvěle střílel trestné hody (25/23, domácí neproměnili 11 šestek), ale doskočil o šest míčů méně. Klíčovou postavou v dresu domácích byl kromě skvěle hrajícího Sokolovského rozehrávač Petr Czudek, na kterého bylo odpískáno 16 faulů!!!

střelci: Sokolovský 19, Czudek 17, Klapetek 16, Stuchlý 15, Sucharda 10, Rajevac 6, Beneš a T.Hrubý 1 - Johnson 30 bodů a 10 doskoků, Panáček 21, Whitfield 15, J.Formánek 8, Novotný 4, Ides, Grepl a Votroubek 2
střelba za 3b.: 15/6:16/5
střelba za 2b.: 31/21:45/23
trestné hody: 36/25:25/23
doskoky: 31:25
osobní chyby: 26:33
5 osobních chyb: 38. Klapetek - 36. Votroubek, 36. Ides, 40. Novotný 
technická chyba: 7. trenér domácích
rozhodčí: Šedivý a Lukeš 
1200 diváků
nejlepší hráč: Ladislav Sokolovský

Komentáře trenérů:
Růžička Jiří (trenér hostů): Jsem zklamán nepodařenou koncovkou, která zřejmě pramení z hráčské nevyzrálosti.
Nikolič Slobodan (trenér domácích): Musím poděkovat mým hráčům, jak mistrovsky zvládli koncovku dnešního utkání. Myslím, že máme nejlepší křídla v lize, a když se přidají alespoň dva další hráči, nemůžeme prohrát. Děkuji rovněž publiku, které vážilo cestu za námi do Ostravy a opět vytvořilo fantastickou kulisu. Tři sedminy úspěchu máme za sebou.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  16.6 22:58

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

6. den ME: Vytoužené zlato pro oštěpaře Vadlejcha, zvítězil posledním pokusem

12. června 2024  20:05,  aktualizováno  13.6

Závěrečný den atletického mistrovství Evropy přinesl české výpravě první medaili – a hned tu...

Obranu hokejistů Karlových Varů vyztuží další lotyšský reprezentant Mamčics

17. června 2024  10:27

Hokejisty extraligových Karlových Varů posílil lotyšský obránce Roberts Mamčics. S vedením Energie...

Konec Bobrovského kouzla? Škodolibá radost v Edmontonu, kouč gólmana hájil

17. června 2024  10:26

V prvních třech finálových duelech NHL působil dominantně. Brankář Floridy Sergej Bobrovskij...

Sparta má nové asistenty: Sparva z béčka doplnil Askou. Clarup zůstává

17. června 2024  10:15

Lars Friis jako hlavní, Jens Askou a Tim Sparv jeho asistenti. To je nový trenérský štáb...

Bitka fanoušků, pískot při hymně. Zápas Anglie se Srbskem se excesům nevyhnul

17. června 2024  10:02

Pozdvižení bylo na světě, a to se ještě ani nekoplo do míče. Než srbští fotbalisté rozehráli v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...