Okáčem madridská tragédie otřásla

  • 1
Brno, Cáceres - Šok ze čtvrtečního útoku teroristů v Madridu prožívá i český basketbalista Jiří Okáč, který od začátku letošního roku obléká dres španělského druholigového klubu v Cáceresu. Čtyřicetiletý basketbalista působil ve Španělsku už v minulosti a zemi na jihozápadě Evropy si velmi oblíbil.

"Přímo v Cáceresu, který leží zhruba 280 kilometrů od Madridu, je klid. Většina místních obyvatel ale sleduje napjatě celý den televizní zpravodajství, které vysílají všechny španělské stanice," řekl Okáč.

Kromě doby vyhrazené pro trénink nyní tráví veškerý volný čas u televizní obrazovky i český hráč. "Večer se mají v celém Španělsku uskutečnit demonstrace proti terorismu. Máme hrát zápas proti Gijonu, ale zřejmě budou všechny sportovní soutěže odvolány," dodal bývalý reprezentant, stříbrný medailista z mistrovství Evropy 1985.

Tragédie nepřímo zasáhla i tři jeho týmové spoluhráče. "Jsou z Madridu a místo tréninku telefonicky sháněli svoje příbuzné. Jeden z nich se dlouho nemohl dovolat své sestřenici, takže situace v týmu byla velmi napjatá. Pochopitelně se spoluhráči o teroristickém útoku debatujeme, nikdo z nás nedokáže něco
podobného pochopit," poznamenal Okáč.

Do Španělska odešel jako jedna z náhrad za tři americké basketbalisty, kterým klub neplnil finanční závazky. Také český hráč dlouho čekal na výplatu. "S touto vyhlídkou jsem do Cáceresu odcházel. Nyní už je ale všechno po finanční stránce v pořádku," tvrdil Okáč.

V druhé španělské lize zbývá do konce základní části odehrát ještě osm kol a Cáceres se v tabulce pohybuje mezi osmým a desátým místem. Do play off postoupí osm celků. "Rádi bychom postoupili. Pokud nám ale záměr nevyjde, tak budu mít už od poloviny dubna volno a stihl bych případně ještě play off v některém českém klubu," nastínil Okáč své nejbližší plány.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž