Ron Lewis na tréninku Nymburka

Ron Lewis na tréninku Nymburka | foto: Radek Cihla, MAFRA

Nymburští Američané se omluvili. Odpuštěno, vzkázal jim kouč Katzurin

  • 8
Ankara (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Za svůj průšvih se omluvili, kouč Katzurin přijal vysvětlení a nijak zvlášť se nezlobil. Nymburští basketbalisté Ron Lewis a Michael Lenzly zmeškali v pondělí dopoledne poradu u videa, večer už se ale při tréninku proháněli se spoluhráči v hale.
Českého mistra dnes čeká druhý zápas v osmifinálové skupině Eurocupu. Po úvodní domácí porážce 60:65 s Crvenou zvezdou  Bělehrad nastoupí na palubovce Turk Telekom Ankara. Zápas začíná v 18.15 hodin, záznam vysílá ČT4 ve 22.20.

Jak to bylo s hříšníky Lewisem a Lenzlym? "Byla tam chyba v komunikaci, prostě omyl," vysvětlovali nymburští Američané. "Odpadl dopolední trénink a my jsem si mysleli, že je porada místo něj v 11 hodin. Ale ona byla už v 10.30."

Tohle objasnění obměkčilo i Muliho Katzurina, který opozdilce při jejich příchodu uprostřed videoprojekce vykázal z místnosti. "Kouč byl naštvanej, protože si myslel, že jsme zaspali. Ale když jsme mu vysvětlili, že šlo o omyl, vzal to," řekl Michael Lenzly.

Oba se pak dočkali soukromé instruktáže. "Viděli jsme zápas Gran Canaria - Ankara, stejně jako kluci před námi. Turci mají dobrý tým. Jejich rozehrávači mají hodně zkušeností a dávají v průměru třicet bodů na zápas. Dobré střelce mají i na křídlech a pod košem jsou samí velcí kluci. Bude těžké je ubránit," uvedl Ron Lewis.

Při návštěvě jejich společného pokoje na hotel Crowne Plaza si připadáte jako na pionýrském táboře. Za bodování za úklid by byla pětka, oba hráči leží do půl těla v postelích a sledují hudební kanál.

"Škoda, že jsme před týdnem nezvládli druhý poločas," vrací se Lewis k porážce s CZ Bělehrad. "Oni do něj přišli s větší agresivitou a vůlí."
Lenzly doplňuje: "Ubránili jsme je na 65 bodech, což je slušný výsledek. Jenže nám nevycházely naše útočné signály."
Nymburk - Bamberg, domácí Mike Lenzly

Nymburk - Bamberg, domácí Mike Lenzly (v bílém)

Nymburku tak nezbývá nic jiného, než nahradit domácí ztrátu jinde. Jinak by těžko mohl pomýšlet na postup do čtvrtfinále. "Vyhrávat doma je samozřejmě důležité. My se ale snažíme o úspěch v každém zápase, tedy i venku. Nemyslím, že jsme tým, který po první prohře vyklidí pozice. Nezabalíme to, máme šanci," věří Ron Lewis.

Pokud by to v Eurocupu už dál nevyšlo, zbývá česká liga.  "Já nechci soutěž shazovat, natož české hráče. Ale ten rozdíl mezi Eurocupem a domácí ligou je fakt velký," srovnává Lenzly. "Nikdy v kariéře jsem se nesetkal s tím, aby se muselo tak často přepínat mezi dvěma zcela odlišnými úrovněmi."

Na život v Česku si oba rychle zvykli, zaskočil je pouze obrovský příval sněhu. Jenže koho letos ne?  "Na zimu jsem byl připravený, věděl jsem, že přijde a bude větší než jakou jsem poznal. Ale ten sníh, to byla vážně síla," směje se Lewis.

"Já jsem s životem v Česku spokojen. Přesně se splňuje všechno, o čem jsem slyšel, nebo co jsem si před přestupem našel na internetu," vykládá Lenzly. "Doufám, že pomůžeme týmu k titulu. To je přece důvod, proč nás do klubu přivedli."

"Já jsem vyhrál dlouhodobou soutěž na střední škole a vím jak skvělé jsou potom oslavy. Moc rád bych je zažil i tady," dodal Lewis.

Nejprve však stojí v cestě Ankara...

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž