Nymburk - Biella: Petr Benda (v bílém) a Pervis Pasco

Nymburk - Biella: Petr Benda (v bílém) a Pervis Pasco | foto: Michal Klíma, MAFRA

Nymburský Benda před duelem s Ankarou varuje: Pozor na protiútoky

  • 2
Basketbalisté Nymburka mají velkou šanci nakouknout mezi nejlepší osmičku Eurocupu. K historickému úspěchu novodobého klubového basketbalu nemusí ani vyhrát, stačí, když prohraje Bělehrad. „Na to my ale nespoléháme. Postup si chceme uhrát sami,“ říká pivot Petr Benda.

Do utkání s Ankarou vstupujete jako favorité. Očekává se od vás vítězství a postup. Je to hodně svazující pozice?
V domácí soutěži jsme na něco podobného zvyklí. V Evropě je to však jiné, zvlášť v naší skupině, kde není slabého soupeře. Té roli se však nevyhýbáme.

Ankara už nemůže postoupit, ve skupině zůstane poslední, je to pro vás výhoda, nebo nevýhoda?
Těžko říct. Určitě je to dobré v tom, že my budeme na rozdíl od nich skutečně nabuzení. Půjdeme za každou cenu vyhrát. Oni naopak budou hrát uvolněně, nepocítí tlak. V tom je zase jejich výhoda.

V letošní sezoně jste byli několikrát v těžké pozici, museli jste vyhrát. Cítíte, že jste jako tým o to silnější?
Myslím si, že to na nás znát je. Máme toho hodně za sebou, letošní sezona je samá zkouška a nás to baví. Teď je další před námi a my se s ní popereme.

Budete chtít sledovat souběžně hrané utkání na Kanárských ostrovech? Když Bělehrad prohraje, vy si budete moct dovolit také prohrát.
Ono ani tak nezáleží, zda průběžný výsledek Bělehradu budeme chtít znát, jako spíš na tom, zda se k nám nějakým nedopatřením nedostane. Trenéři se ho sice budou snažit zatajit, ale je možné, že ho zaslechneme z hlediště nebo od hlasatele.

V cestě do čtvrtfinále vám stojí Ankara. V čem může nejvíce zlobit?
V rychlých protiútocích. Ty mají skutečně dobré, staví na nich svou hru. Na to si musíme dát pozor.

Eurocup: Nymburk – Ankara

Hraje se v úterý od 20 hodin v pardubické ČEZ Areně. Přímý přenos vysílá ČT4. O utkání je velký zájem, vstupenky v předprodeji rychle mizely.

Lístky lze koupit ještě před utkáním v pokladnách u haly. České dráhy posílí vlakové spoje do Pardubic, při nástupu v Praze, Nymburce, Kolíně či Přelouči platí vstupenka za bezplatnou jízdenku.

Ve čtyřčlenné skupině je Nymburk druhý, tedy na postupovém místě. Pokud dnes zvítězí, znamená to jistotu čtvrtfinále. I v případě prohry může český mistr postoupit, výhrou by mu však musela pomoci Gran Canaria, která by musela doma porazit CZ Bělehrad.

Čtvrtfinále se hraje vyřazovacím způsobem, systémem doma – venku. Soupeřem by Nymburku bylo buď španělské Bilbao, nebo řecký Panellinios Atény. Vítěz čtvrtfinále se probojuje do závěrečného turnaje Final Four.

Nymburský klub dnes předá symbolické šeky na 15 tisíc korun dětským oddělením pardubické a nymburské nemocnice, které si za tyto prostředky koupí polohovací lehátko (Pardubice) a monitory dechu novorozenců (Nymburk).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž