Nymburk oslavil výjimečný úspěch

  18:19
Nymburk - Po patnácti letech od osamostatnění český mužský klubový basketbal poprvé výrazněji vztyčil hlavu. Nymburk splnil svůj předsezónní cíl a prodral se k postupu z vyrovnané skupiny A v Lize FIBA, stále kvalitnější soutěži mezinárodní basketbalové federace. V posledním kole, v souboji o všechno doma skolil izraelský Galil Elyon 108:95.

Nymburk s bilancí 7-5 postoupil ze čtvrtého místa do osmifinále proti Dynamu Petrohrad, ve 14 zápasech neporaženého vítěze skupiny D.

Série na dvě vítězství startuje 22. února na hřišti soupeře, který má k dispozici arénu pro 12 300 diváků a je jedním z kvartetu ruských celků v soutěži.

"Chtěl bych poblahopřát hráčům i celému realizačnímu týmu. Postoupili jsme z těžké skupiny," řekl bezprostředně po utkání s Elyonem kouč Michal Ježdík. "Byl to jedinečný zápas. Zapomněli jsme na těch jedenáct předchozích a soustředili se jenom na to, že musíme zabrat a něco zahrát. Povedlo se to, utkání jsme až na malé výjimky měli celou dobu ve svých rukou," vyzdvihl Ladislav Sokolovský.

Právě on dosud v Lize FIBA nijak nevyčníval v útoku, bodoval skromně. Tentokrát však mužstvo náramně táhl, když to nejvíc potřebovalo. Nasázel rovných 20 bodů, přidal 6 doskoků a navrch veleblok při brejku soupeře v momentě, kdy v závěru nepříjemně dotahoval. "Je to hezké, že se mi to povedlo zrovna teď, ale jinak není důležité, kdo ty body dává," odbyl svůj příspěvek.
 
Svůj významný díl však v utkání sezony přiložili ke společnému dílu mnozí. Nejen vyhlášený Hráč zápasu Jiří Zídek, který opět potvrdil, že v bitvách "o něco" svůj výkon umí ještě o stupeň pozvednout (28 bodů, 10 doskoků, 6 asistencí). "Cítím teď velkou satisfakci, postoupit mohl jen jeden z nás. Teď jsme moc rádi a aspoň pár dní - do příštího zápasu – na sebe můžeme být hrdí," prohlásil Zídek.


Nebýt náročné rekonvalescence po červnové operaci kolene, mohl hrát jinde v Evropě. Teď táhne nymburský tým v Lize FIBA jako jeho nejlepší střelec i doskakovač. V rámci celé soutěže mu patří třetí místo v úspěšnosti trestných hodů (61/55 – 90,2 procent) a osmé v trojkách (49/24 - 49 procent).

Sokolovský i Zídek po utkání svorně děkovali fanouškům. Těch se včetně spousty rodinných příslušníků sešlo v hledišti 1400. "Publikum bylo skvělé," pronesl Zídek. "Atmosféra byla famózní, lidem děkujeme, že nám v těžkých chvílích pomohli," přidal se Sokolovský, než se tým odebral na společnou večeři.

Duel s Elyonem do značné míry rozhodla hned první čtvrtka (25:17), kdy domácí položili základ svého náskoku, hlavně díky mnoha bodům z rychlého přechodu do útoku. "Sbírali jsme všechny obranné doskoky a z protiútoků dávali lehké koše," řekl Ježdík.

Pak se zápas odehrával jako na houpačce. Nymburk i díky pěti trojkám v první půli soupeři odjel až na 19 bodů (49:30), ale zbytečnými ztrátami pomohl soupeři zející díru stáhnout. A tak to šlo i dál. "Celkových patnáct ztrát je na zápas této úrovně příliš," podotkl Ježdík.

Elyon do poločasu drželi vlastně jen dva hráči – vynikající portorický reprezentační rozehrávač Dalmau a devatenáctiletý supertalent Eliyahu (spolu 25 ze 40 bodů týmu). Až později se přidalo i křídlo Mizrahi. Ti tři v útoku zápas odtáhli a dali 75 z 95 bodů. Dalmau svůj výkon ještě navýšil po změně stran, kdy nasázel 20 ze svých 33 bodů, včetně několika košů s faulem.

"Věděli jsme, že teď má formu, navíc i kvalitní střelbu trojek. Ty jsme u něj i ostatních z týmu dokázali zastavit, ale on se zase prosadil výbornou hrou jeden na jednoho. Tam jsme chybovali v tom, že jsme na něj nevypomáhali ze slabé strany. Jeden hráč ale zápasy nevyhrává, vyhrává tým a ten jsme my měli lepší," řekl Ježdík a na adresu zejména Dalmaových košů s faulem dodal: "Naše fauly byly nedůrazné. Zastavit jednoduché koše je přitom alfou a omegou současného evropského basketu."

Ježdík i v tomto utkání místy ordinoval nevšední obrannou taktiku, která týmu v poslední době pomáhá – nečekané střídání obran i během útoku. Tým začne proti postupnému útoku soupeře v osobní obraně a v momentě, kdy protivník zahlásí nějaký signál, se obrana zformuje do zónového rozestavení. 

Nymburk proti každému dotažení soupeře měl ve středu vedle výrazně lepšího doskoku ještě jednu velkou zbraň – střelbu trojek. Ta mu v posledních zápasech poněkud vynechávala, ale tentokrát se o ni mohl hodně opřít. Zvlášť ve druhé půli, kdy hlavně díky třem zásahům Votroubka i Sokolovského tým trefil zpoza oblouku 9 ze 17 pokusů. "Nastříleno z tréninku máme a měli jsme volné pozice a čas na střely. S chladnou hlavou jsme je pak dokázali proměňovat," pochválil tým Zídek.

Když Elyonu chyběl prostor na trojky (celkem jen 3 z 15), zbývaly mu při postupném útoku jen nájezdy pod koš. A po nich následovalo mnoho nymburských faulů. "Všichni jsme měli faulů hodně a oni to docela chytře využívali k dalším nájezdům. Někdy jsme je už radši nechali dát koš, než abysme zbytečně nabrali další faul," rozebíral Sokolovský.

Faulů v utkání rozhodčí napískali opravdu spoustu. Z domácích, kteří utkání táhli v sedmi, kvůli nim nedohráli Zídek, Johnson a Nečas. "Už šlo o play-off – jeden mohl jít dál, druhý musel v soutěži skončit. V takových specifických zápasech je faulů prostě víc," upozornil pivot Zídek. "Hlavně rozhodčí si uvědomili, že oběma týmům šlo o všechno a nechtěli připustit tvrdší hru kvůli možným šarvátkám," doplnil Ježdík.

Jak dobře jsou sudí informovaní o vývoji ve skupině potvrdila situace po předchozím utkání Nymburka v Istanbulu. Jeden z trojice arbitrů tam z rukávu vysypal vědomost o tom, že díky výsledku ostatních zápasů v předposledního kola stačí Středočechům proti Elyonu jakákoliv výhra.

Nymburk se ze základní skupiny soutěže probojoval na druhý pokus. Proti loňsku nastal v jeho výkonech zásadní posun. Na poprvé s mužstvy z postupující čtveřice vyhrál jen jeden zápas – doma s pozdějším finalistou Maroussi Atény. Letos tým dokázal alespoň jednou porazit každého soupeře, včetně obhájce trofeje z Kazaně, navíc na jeho půdě.

"Vyzráli jsme. Loni jsme mívali v zápasech hluché pasáže, kdy soupeři získávali mnohdy rozhodující šňůru bodů. A utíkaly nám koncovky. To jsme letos omezili a naučili se makat celých čtyřicet minut. Právě v tom je hlavní rozdíl. A od vítězství v Kazani s námi soupeři už museli počítat," prohlásil Radek Nečas.

Osmifinálový soupeř z Petrohradu, v ruské lize nyní jen s mírně pozitivní bilancí, je podle Ježdíka další velkou výzvou. Z nejlepších šesti střelců Dynama není ani jeden Rus. Prim v základní skupině hráli Američan McCarty (v průměru 20 bodů), Bosňan Askrabič (17), v USA narozený hráč s izraelským pasem Bluthenthal  (16), Bulhar Veremeenko (14), Švéd Steffanson (12) a další Američan Cota. Teprve sedmý a osmý střelec jsou Rusové – Ivanov (7) a Chloponin (6). Bluthenthal nicméně po pěti odehraných zápasech za Dynamo odešel do italského Benettonu.

"My jsme teď v klidu. Když využijeme svých silných stránek, uvidíme, jak náš souboj dopadne," říká kouč Ježdík. "Petrohrad je v domácí soutěži až za Kazaní, kterou my jsme jednou porazili a podruhé s ní hráli až téměř do konce vyrovnaný zápas. Šance tedy určitě je," předvídá Zídek. "Snad u nich v hale nebude teplota v minusu," usmál se Radek Nečas. "Už umíme zahrát i venku a rozhodně nemáme co ztratit. Každý zápas přece začíná od stavu 0:0."

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...