Kristaps Porzingis z New Yorku se vrhl po míči.

Kristaps Porzingis z New Yorku se vrhl po míči. | foto: AP

Mohli mít Westbrooka a Curryho. A taky letos maří NY Knicks svou šanci

  • 1
Všichni vědí, že letošní sezona NBA je pro New York Knicks ztracená, jen v klubu samotném si to přiznat nechtějí. Než by dali šanci svým mladým basketbalistům a zároveň vylepšili svou pozici v letním draftu, snaží se Carmelo Anthony, Derrick Rose a spol. za výhrami v bezvýznamných zápasech.

Takzvaný „tanking“ tedy můžeme přidat mezi položky, které neumí klub Knicks dělat správně. Pojem „tankování“ se používá u týmů, které ke konci sezony schválně nechávají sedět své lepší hráče, aby zvýšily své šance na zisk co nejvyššího výběru v draftu pro následující rok.

Knicks ztrácí čtrnáct zápasů před koncem plných šest výher na play-off a navíc by museli přeskočit na své cestě čtyři týmy. I kdyby nějakým zázrakem postoupili, mají zřejmě větší šanci přesvědčit LeBrona Jamese, aby si dal jednu sérii pauzu, než že by zdolali Cleveland v plné síle víckrát než jednou.

Zatímco celý svět chápe, že Knicks prostě letos nejsou dostatečně dobří, je tu jedna skupina lidí, která si to není ochotna přiznat - samotní Knicks.

Slavná organizace si stále myslí, že mají velkou šanci na postup do vyřazovacích bojů. Nechtějí za žádnou cenu dávat více šancí mladým a cílit na vysoký výběr v potenciálně silném letošním draftu.

Po vydřené výhře 87:81 nad Indianou, která zastavila sérii tří proher v řadě a pěti v šesti zápasech se nechal trenér Jeff Hornacek slyšet, že nehodlá dávat svým veteránům nějaké volno.

„Když přijde ten čas, že už nebudeme mít šanci na play-off, tak to zvážíme. Všichni, co hrají, hrají na plný plyn a snaží se za každou cenu zvítězit. Nebylo by vůči nim férové je teď posadit na lavičku a nechat hrát mladé,“ prohlásil po utkání Hornacek.

Jedna věc je od Hornaceka slyšet, že se tým snaží vyhrávat - to je samozřejmé. Druhou věcí je, jestli by se opravdu měli snažit naplno. V jedné z nejnapínavějších bitev o draftové pozice za poslední roky má po mizerném Brooklynu hned deset týmů mezi dvaceti a devětadvaceti výhrami a Knicks trápí Carmela Anthonyho, Derricka Rose a lehce zraněného Kristapse Porzingise na hřišti přes třicet minut na zápas.

Tato trojce nevyhraje klubu všechny zbývající zápasy, aby se dostali do play-off, ale může vyhrát dost na to, aby si zkazili svou šanci na dobrý draft a další mladou hvězdu.

S každou další výhrou se Knicks blíží více další katastrofě v draftu. K něčemu, co už se jim několikrát v historii stalo.

V roce 2008 byli o dva výběry v draftu od Russella Westbrooka a jeden od Kevina Lovea. O rok později vybírali jen o pozici později, než byl zvolen Stephen Curry.

A i v roce 2015, který skončil výběrem Kristapse Porzingise, měli Knicks spíše štěstí, protože zvítězili v závěru sezony ve třech bezvýznamných zápasech a přišli o naději na první výběr v draftu a zisk Karla-Anthonyho Townse.

Historie se pro Knicks znovu opakuje a oni se stále ještě nepoučili.

Pro týmy snažící se vylepšit svou pozici je běžné, že se v únoru a březnu zbavují svých lepších hráčů, aby více prohrávaly. Knicks to však nebyli ochotni udělat. Snažili se vyměnit Derricka Rose, což se jim ale nepodařilo a teď o něj zřejmě po sezoně přijdou bez náhrady. Zbavili se Brandona Jenningse, ale to samo o sobě nestačí.

Mladý dlouhán Porzingis má celou sezonu problémy s achillovkou a místo toho, aby mu Knicks dali volno a šanci se uzdravit, stále ho drží na hřišti.

Pokud by vážně New York chtěl zvýšit své šance v draftu, dá volno Porzingisovi i stárnoucímu Anthonymu a prohrají ve zbývajících zápasech co nejvíce to půjde, ale to by to nesměli být Knicks. Navíc se stále opakují tlaky prezidenta klubu Phila Jacksona na změny herního systému.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž