Netrefili ani stodolu, nemohli vyhrát

  • 5
Brno - Doposud největší rozdíl ve skore v letošním playoff Mattoni NBL se zrodil ve druhém zápase série mezi TE Brno a Mlékárnou Kunín, když hosté deklasovali svého soupeře na jeho hřišti po exhibičním výkonu téměř o čtyřicet bodů a ujali se vedení 2:0 na zápasy. Brněnští basketbalisté věřili po úvodním duelu ve střelecké probuzení, ovšem v domácím prostředí byl jejich střelecký "výkon" ještě tragičtější: z dvaceti trojkových pokusů trefili pouze jediný, navíc minuli celkem devět trestných hodů! "My jsme z venku netrefili ani stodolu," ulevil si rozehrávač domácího týmu Štěpán Vrubl.

Úvod zápasu přitom Trize vyšel, po necelých třech minutách hry vedla 8:3. "Řekli jsme si, že na ně musíme vlétnout a to nám vyšlo. Po dobrém začátku jsme měli pokračovat ve stejné hře, ale místo toho jsme nepochopitelně znejistěli, přestali jsme hrát to, co jsme si řekli a vůbec jsme se nevraceli do obrany. Dostali jsme spoustu laciných košů z rychlých protiútoků a to nás strašně zlomilo. Už jsme se z toho nedokázali zvednout," analyzoval příčiny debaklu Štěpán Vrubl. "Za tu ostudu bych se chtěl všem divákům omluvit."

V polovině třetí čtvrtiny obdržel právě Vrubl technickou chybu, která celou brněnskou lavičku hodně nadzvedla. "Rozhodčí si všiml, že mám odřené koleno, ale já jsem si přes něj dal ponožku a říkal jsem mu, že můžu hrát. On však trval na tom, že musím jít pryč. Když jsem se loudal ze hřiště, tak mi dal technickou chybu. Nic jsem mu neřekl, dostal jsem ji za zdržování hry," pokrčil rameny Vrubl.

Trenér hostujícího týmu Zdeněk Janík pochválil svůj tým za skvělou hru v obraně. Štěpán Vrubl s ním však úplně nesouhlasil. "Dobrá obrana soupeře nebyla příčinou našeho střeleckého výpadku," domnívá se brněnský play-maker. "My jsme si dokázali vypracovat střelecké pozice, ale pokračovalo to, co začalo již v Novém Jičíně: byli jsme sami na trojce, ale nedokázali jsme se trefit. Po utkání v Novém Jičíně jsme si mysleli, že to v domácí hale bude naopak, ale ono to bylo dvojnásobně horší. My jsme prostě z venku netrefili ani stodolu a když to soupeř viděl, zahustil prostor pod košem a my jsme už neměli co nabídnout."

V závěrečné čtvrtině, kdy do konce zápasu zbývalo ještě více než pět minut, se nepříznivým výsledkem nechal unést domácí hlasatel, který poděkoval brněnským divákům za celoroční přízeň a pozval je na basketbal i v příští sezoně... Nejspíš zapomněl, že série je rozhodnuta až za stavu 3:0. "On už nás odepsal, ale já si myslím, že nás už odepsalo celé Brno. Někteří lidé nás vlastně odepsali už před začátkem série," poznamenal Vrubl.

"My jsme si na Mlékárnu Kunín věřili, ale po tom domácím debaklu můžeme udělat jediné: rychle na to zapomenout a jet do Nového Jičína s tím, že nemáme co ztratit. Nesmíme hrát bojácně, jako v prvních dvou zápasech. My musíme hrát naplno a když to vyjde, tak se vrátíme k dalšímu zápasu do Brna a když ne, tak alespoň prohrajeme se vztyčenou hlavou, a ne jako dnes. Už se nemáme na co šetřit, vždyť to může být poslední zápas sezony," dodává Vrubl.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž