Zach Edey prožívá prohru Purdue ve finále celonárodního NCAA Tournament.

Zach Edey prožívá prohru Purdue ve finále celonárodního NCAA Tournament. | foto: Patrick Breen/Arizona Republic-USA TODAY SportsReuters

Souboj těžkých mašin. Metráček Edey zářil, ale i jeho převálcoval UConn

  • 0
UConn Huskies obhájili jako první tým po 17 letech titul v basketbalovém národním šampionátu NCAA Tournament. Ve finále porazili Purdue 75:60. Vyvrcholení populárních bojů o univerzitního mistra sledovalo na stadionu v arizonském Glendale více než 74 tisíc diváků.

Vyhrát soutěž dvakrát za sebou dokázali naposledy studenti z Floridy v letech 2006 a 2007. Basketbalisté z Connecticutu ovládli na turnaji během dvou let dvanáct zápasů v řadě a vždy minimálně o 13 bodů.

Mužstvu Purdue nepomohlo ani 37 bodů a 10 doskoků 224 centimetrů vysokého a 137 kilogramů vážícího kanadského pivota Zacha Edeyho, který byl již dříve vyhlášen – stejně jako loni – nejlepším univerzitním hráčem roku.

Connecticut, v jehož týmu hrál velkou roli i 218 centimetrů vysoký Donovan Clingan, získal celkově šestý titul, nastřádal je během 25 let. Rekordmanem je s 11 triumfy UCLA, které pomohl k dosud poslednímu vítězství v roce 1995 i Jiří Zídek mladší.

Hlavní trenér Dan Hurley dovedl Connecticut Huskies k druhému národnímu titulu v řadě.

„Bereme zkrátka opravdové talenty, kteří mají na NBA, a jsou ochotní hrát pro tým a bojovat o všechny ty tituly,“ řekl trenér Huskies Dan Hurley, který vede tým od roku 2018. Loňským úspěchem si vysloužil novou šestiletou smlouvu na 32 milionů dolarů (téměř 750 milionů korun).

Už v neděli skončil rovněž ostře sledovaný turnaj basketbalistek, který ovládla univerzita South Carolina koučovaná trojnásobnou olympijskou vítězkou Dawn Staleyovou. Ve finále její svěřenkyně zdolaly Iowu s největší hvězdou vysokoškolského basketbalu Caitlin Clarkovou 87:75. Očekávaná jednička letošního draftu WNBA nastřílela 30 bodů, včetně rekordních 18 v první čtvrtině. Univerzitní kariéru zakončila s rekordní bilancí 3951 bodů.

Caitlin Clarková z Iowy si upravuje čelenku.

Zápas v Clevelandu sledovalo na televizních obrazovkách 18,7 milionu diváků (ve vrcholu ho zapnulo přes 24 milionů) a stal se nejsledovanějším zápasem ženského univerzitního basketbalu v historii. Podle agentury AP měly za posledních pět let ze sportovních akcí v USA vyšší sledovanost jen zápasy amerického fotbalu, olympijské hry a fotbalové mistrovství světa.

South Carolina ovládla univerzitní ligu potřetí, sezonou prošla bez jediné porážky v 38 zápasech. V boji o postup do Final Four vyřadila Oregon State s českou reprezentantkou Dominikou Paurovou.

Pro jinou českou hráčku Isnelle Natabou z Iowa State skončila sezona mezi šestnáctkou nejlepších. Mužského turnaje se zúčastnil Jakub Nečas, s Duquesne postoupil do druhého kola.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž