Úplatkářský skandál tíží Adidas i Nike a láme kariéry

  13:50
Vysokoškolský sport v čele s basketbalovým turnajem NCAA je ve Spojených státech extrémně sledovanou událostí, počty fanoušků u televize často převyšují i čísla ze zápasů NBA. Jenže teď je celá koncepce univerzitního sportu ohrožena, už několik měsíců jí otřásá velký korupční skandál.
Státní zástupce Joon Kim na schématu popisuje, jak univerzity korumpovaly hráče...

Státní zástupce Joon Kim na schématu popisuje, jak univerzity korumpovaly hráče a jejich rodiny. | foto: AP

Vše vypuklo na konci září, kdy FBI a státní zástupce pro stát New York oznámili zatčení deseti osob včetně asistentů trenérů vysokoškolských týmů, ale také Jamese Gatta, vysokého manažera ve firmě Adidas, a dalších osob na základě obvinění z korupce, podvodu, úplatků a praní peněz.

Mezi postižené školy patří Arizona, Auburn, Louisville, Miami, Oklahoma State, South Carolina a Southern California. Vyšetřování se následně rozšířilo a proběhlo další zatýkání a podle posledních zpráv to vypadá, že v kauze je kromě firmy Adidas namočen i její konkurent Nike.

Vyšetřování FBI mělo odhalit případy úplatků trenérům na univerzitách elitní divize NCAA a následné vysoké sumy od oděvních firem sportovcům, ředitelům i rodinám studentů.

Peníze byly vypláceny výměnou za dohody, že talentovaní středoškoláci nastoupí na danou univerzitu a následně po ukončení studia podepíší dlouhodobé smlouvy se společností, která jim za to dávala úplatky. V jejím pojetí se vlastně jedná o zálohy.

Podle webu usatoday.com dostávali jednotlivci částky v hodnotě až 150 tisíc dolarů (téměř tři a půl milionu korun).

Kde všude skandál udeřil?

Auburn. Z univerzity Auburn v Alabamě byl vyloučen a následně obviněn asistent a bývalý hráč NBA Chuck Person, který měl uzavřít dohodu s bývalým rozhodčím NBA a nyní majitelem obchodu se sportovním oblečením na míru Rashanem Michelem ohledně dodávání zboží hráčům univerzity. Jestli je ve skandálu namočen i trenér Bruce Pearl, není zatím známo, ale je předmětem vyšetřování.

Louisville. V největších problémech je zřejmě slavná a úspěšná univerzita Louisville ležící ve státě Kentucky. Tou totiž stále ještě doznívá skandál z roku 2015, kdy měli vysocí představitelé sportovních týmů na univerzitě „motivovat“ středoškoláky placenou dívčí společností, aby je přesvědčili k přechodu na Louisville.

Skandál školou hodně otřásl, navíc stále není definitivně dořešen. Teď přibylo obvinění, že se škola dohodla s firmou Adidas na úplatku pro mladíka Briana Bowena II. Ten měl obdržet sto tisíc dolarů za to, aby přešel na Louisville a následně jako profesionál podepsal smlouvu s Adidasem.

Louisville má s německou společností dlouhodobou smlouvu o dodávání sportovního materiálu. Vše měl zprostředkovat slavný trenér univerzity Rick Pitino, který má za sebou angažmá i v New York Knicks nebo Boston Celtics. Pitino byl ze školy vyloučen a Bowen, který překvapivě na školu ještě před odhalením skandálu nastoupil, byl suspendován na neurčito.

Rick Pitino opouští pozici trenéra Louisville, na slavného muže čekají novináři.

Problémy zřejmě připravily univerzitu o domluvy se středoškolskými hvězdami Mosesem Brownem, Roberto Langfordem a Davidem Johnsonem, ti měli přijít v následujících letech.

Miami. Podobný problém se týká i univerzity v Miami. Hlavní trenér Jim Larrañaga si měl vyžádat od Jamese Gatta z Adidasu 150 tisíc dolarů za to, aby získal na svou univerzitu nejmenovaného středoškoláka. Stejně jako u Louisville je hlavním dodavatelem Miami Adidas a měla z toho vyplynout budoucí hráčova smlouva s touto firmou. Larañaga zatím zůstává na univerzitě jako trenér do dalších pokroků v případu, jeho právník ale tvrdí, že je nevinen.

Oklahoma State a South Carolina. Osudy těchto univerzit jsou propojené se jménem asistenta Lamonta Evanse, který během posledních pěti let působil nejdříve na South Carolina a naposledy na Oklahoma State. Ten měl přijmout několik úplatků v celkové hodnotě kolem 200 tisíc dolarů za to, že získá hráče pro svou univerzitu a přesvědčí je k podepsání s hráčskými agenty, kteří mu úplatek dali. Evans byl propuštěn a je také mezi obžalovanými.

Alabama. V rámci ostatních obvinění rozjela univerzita v Alabamě vnitřní vyšetřování, které odhalilo, že jeden z manažerů basketbalového týmu Kobie Baker vzal úplatek deseti tisíc dolarů od finančního poradce a hráčského agenta za zprostředkování schůzky s několika hráči a jejich rodiči. Dalších deset tisíc dolarů měl Baker dostat ve chvíli, kdy agent s hráčem uzavře dohodu o spolupráci. Baker na základě obvinění sám odstoupil.

Sněhová koule napříč Amerikou a zásah NBA

Celý případ pokračuje a stále se objevují další a další informace. Nastává efekt sněhové koule. Experti poukazují na to, že skandál umožňuje pokřivení amerického vysokoškolského sportu.

V něm jsou hlavními hvězdami trenéři, jejichž smlouvy mají hodnotu milionů dolarů ročně, skvěle vydělávají i samotné školy. Zdaleka nejhůře jsou na tom hráči, kteří musí být amatéry a nesmějí podepsat ani žádný sponzorský kontrakt, a přitom riskují své zdraví.

Na situaci reagují i v NBA. Komisionář nejlepší profiligy Adam Silver a Michele Robertsová, šéfka hráčské asociace NBPA, se nedávno ve Washingtonu sešli s nově sestavenou komisí vysokoškolského basketbalu (Commission on College Basketball), aby probrali vztahy mezi vysokoškolským basketbalem a NBA.

Hlavním tématem diskuze bylo takzvané pravidlo „one and done“, které nutí americké hráče mít minimálně roční pauzu po střední škole před vstupem do draftu NBA. Toto pravidlo je předmětem dlouhodobé kritiky a Silver prohlásil, že je ochoten jednat o jeho zrušení.

Komise vysokoškolského basketbalu byla vytvořena na základě vyšetřování FBI ohledně úplatků a podvodů v nejvyšší divizi NCAA. Konečné rozhodnutí o pravidle „one and done“ bude na hráčské asociaci a vedení NBA.

Toto pravidlo funguje v NBA od roku 2006, kdy vedení soutěže usoudilo, že hráči nepřichází do ligy dostatečně vyzrálí a nepomáhá to kvalitě soutěže. Proti tomu byli hráči, kteří do NBA přišli přímo ze střední školy a v kariéře se jim nadmíru dařilo, jako Kobe Bryant, LeBron James, Kevin Garnett nebo Dwight Howard.

Adam Silver

Zavedení pravidla způsobilo to, že hráči chodili na vysokou školu jen na jeden rok a bylo jim úplně jedno, jaký dojem na škole zanechají a jakého výsledku škola v univerzitním turnaji dosáhne. Loni se proti němu ostře ozval Ben Simmons, dnes v NBA hlavní kandidát na cenu pro nejlepšího nováčka sezony. Rok v NCAA bere za ztracený.

Nová úprava by měla hráčům umožnit jít do NBA rovnou po střední škole, ale pokud by už nastoupili na univerzitu, museli by zůstat minimálně dva roky, což se blíží pravidlu v MLB (Major League Baseball), kde hráči musí zůstat ve škole tři roky.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

27. dubna 2024  11:49

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Investice do ženského sportu? Chytrý byznys. A tak Birdová koupila podíl v Seattlu

27. dubna 2024  11:03

Basketbalová legenda Sue Birdová se stala spolumajitelkou klubu Seattle Storm, v němž odehrála...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...