Jedna z budov lékařské kliniky Mayo v americkém Rochesteru | foto: Profimedia.cz

Dvě bodnutí a hvězda pomůže vědě. Klinika Mayo má unikátní kolekci

  • 0
Z takové přehlídky hvězd by se mohly rozklepat ruce. Vědci z Mayo Clinic odeberou vzorky krve hráčům ze všech 30 klubů NBA, dojde i na trenéry a další členy realizačních týmů. Americká basketbalová liga chce být nápomocna unikátní studii.

Krev významné části hráčů NBA poskytne povědomí, jak rozsáhlé je rozšíření protilátek na nový koronavirus v jejich sociální bublině.

Ředitelka hráčské asociace Michele Robertsová pro server The Ringer ujistila, že basketbalisté ochotně spolupracují: „Naši hráči jsou rádi za možnost podílet se na tak důležitém průzkumu, který vědcům pomůže lépe porozumět rozšíření covidu-19, může zlepšit péči o pacienty a zviditelní dlouhodobé snahy o vyvinutí vakcíny a léčbu.“

Ještě mnohem rozsáhlejší výzkum už má za sebou univerzita Stanford, která spolupracuje s Major League Baseball a posbírala vzorky od pěti tisíc osob - jednalo se však o zaměstnance klubů, nikoli o hráče. Protilátky odhalila u pouhých sedmi promile z nich.

Na klinice Mayo nyní zkoumají přesnost rychlého testování z krve a podle USA Today by také tomu měla být studie mezi basketbalovými hvězdami nápomocna. Tradiční vzorek krve do zkumavky je proto doprovázen odběrem z prstu.

Výsledky by snad mohly pomoci i v rozhodnutí, zda se sezona přerušená 11. března dočká své druhé poloviny, anebo bude uzavřena bez šampiona.

Kluby se nyní pozvolna vracejí do tréninkových center k individuální přípravě. V červnu by se mělo rozhodnout o podobě závěrečné fáze ročníku. Podle čtvrteční informace brooklynského rozehrávače Spencera Dinwiddieho se začne hrát 15. července.

S Mayo Clinic spolupracuje NBA už další dobu. Jeden z vedoucích nové studie Robby Sikka je šéflékařem Minnesota Timberwolves a zároveň jedním z deseti členů sportovně-vědecké komise basketbalové ligy, do klubu přešel z pozice  vedoucího analytického oddělení na Mayo.

Slavná klinika, sídlící v Rochesteru kousek od Minneapolis, se podílí na péči o hráče Timberwolves i hráčky Minnesota Lynx ze sesterské WNBA. Sportovní hala Target Center se příhodně nachází u Mayo Clinic Square.

Rebekkah Brunsonová slaví titul Minnesoty v WNBA.
Lexie Brownová z Minnesota Lynx

Logo Mayo Clinic se nachází na dresech hráček Minnesota Lynx.

Hvězdný pivot minnesotského klubu Karl-Anthony Towns v březnu právě této vyhlášené klinice věnoval 100 000 dolarů na boj s koronavirem. (Jeho osmapadesátiletá matka Jacqueline Cruzová-Townsová nemoci v dubnu podlehla, nakazil se i jeho otec Karl Towns.) 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž