Mlékárna Kunín ukázala svou sílu

  12:31
NovýJičín - Až na dno svých sil si ve druhém čtvrtfinálovém střetnutí playoff Mattoni NBL sáhli basketbalisté Mlékárny Kunín. V průběhu zápasu na Spartě prohrávali již o 26 bodů, utkání navíc dohrávali bez tří hráčů základní sestavy. Morálka a vůle, kterou tým ve druhém poločase prokázal, však přinesla až nečekaně sladké ovoce. Novojičínští hráči dokázali krajně nepříznivý vývoj střetnutí otočit ve svůj prospěch a v sérii hrané na tři vítězství vedou již 2:0!

Naprostá blamáž. Těmito dvěma slovy lze trefně vyjádřit nevydařený vstup hostujícího družstva do důležitého utkání. Za stavu 19:14 ve prospěch Sparty se domácí nadechli k mohutnému náporu a ve zbývajícím úseku první čtvrtiny svého soupeře deklasovali 21:0!!! Basketbalisté Mlékárny Kunín v těch chvílích nevěděli, kam dřív skočit a vypadalo to, že druhé utkání této série je rozhodnuté již po úvodních deseti minutách.

"Byl jsem z toho úplně mimo. Vůbec jsem nevěděl, co s tím mám dělat," přiznal hostující trenér Zdeněk Hummel. Zkušený kouč měl již v 8. minutě vybrány oba oddychové časy, které měl pro první poločas k dispozici. "Všichni naši hráči na mě působili zakřiknutým dojmem, hráli jsme úplně bez šťávy. V těch chvílích jsem si říkal, že to asi bude pěkný průšvih."

Čím si bývalý reprezentační trenér podobně nevydařený úvod vysvětloval? "Na hráče určitě negativně působilo vzájemné mediální napadání, které bohužel tuto sérii provází. Druhým faktorem pak byla skutečnost, že rozhodčí Dolinek před zápasem řekl hráčům, že budou pískat tak, aby utkání udrželi v patřičných mezích. To se také stalo a podle mě hráči nevěděli, co od toho mohou očekávat. V neposlední řadě bylo důležité, že jsme na hřišti vůbec neplnili to, co jsme si před zápasem řekli."

Ve druhém dějství další navyšování v bodovém rozdílu nenastalo. Ještě po sedmnácti minutách sice Pražané vedli 57:31, ale poslední tři minuty prvního poločasu vyšly mnohem lépe hostům. Warrickova trojka odstartovala šňůru 17:8, na které se americký křídelník podílel třinácti body! Poločasové manko Nového Jičína tak bylo "pouze" sedmnáctibodové.

"V obranné fázi jsme byli velice špatní, nebyli jsme schopní ubránit střelce trojek. Dostat 65 bodů za poločas je hrozně moc," hřímal Hummel. Zároveň se v šatně snažil své svěřence povzbudit. "Hodně jsme se hecovali, říkali jsme si, že už nemáme co ztratit a půjdeme do toho naplno. Druhý poločas jsme pak odehráli přesně podle mých představ."

Čáru přes rozpočet mohly hostujícímu týmu udělat problémy s fauly. V polovině třetí čtvrtiny se krátce po sobě vyfaulovali základní pivoti Šoška s Pelikánem. "Musel jsem snížit náš výškový průměr a díky tomu se hra obrovsky zrychlila, což na soupeře platilo," uvedl dále Hummel.

"Hráli jsme pak hodně jeden na jednoho, v čemž jsou zejména oba američtí hráči velice silní. Navíc jsme se konečně začali trefovat i z dálky. Ve čtvrté čtvrtině, kdy jsme Spartu definitivně dotáhli, nám narostlo sebevědomí a závěr už byl o zkušenostech, které jsou na naší straně," liboval si novojičínský trenér.

"V každém případě bych chtěl svým hráčům moc poděkovat. Tým, který v průběhu utkání prohrává už o 26 bodů a ještě jej dokáže vyhrát, jasně ukazuje, že v něm je obrovská síla."

Mlékárna Kunín se však musela vyrovnat s ještě jednou nepříjemnou zprávou. Pět minut před koncem musel totiž opustit palubovku nejlepší střelec Fred Warrick, jenž do té doby nasázel Spartě 36 bodů! "To byl opravdu kritický moment," přikývl Hummel. "Vždyť jsou to všichni naši základní hráči."

Americké křídlo nahradil pivot Buzási, jenž se přiřadil pod koš ke Kovářovi a druhý Američan Howard se posunul na pozici křídla. "Buzási svou roli zvládl, stejně jako Kovář. Zejména jeho přítomnost je pro nás velkou pomocí," pochválil Hummel ikonu novojičínského basketbalu.

"Navíc jsem přesvědčený, že se jeho spolupráce s ostatními hráči bude i nadále zlepšovat. Před zápasem na Spartě jsme měli jen tři společné tréninky, které samozřejmě nestačí k tomu, abychom jej zapracovali do našich systémů."

Po dvou zápasech tedy Mlékárna Kunín vede 2:0 a k očekávanému postupu do semifinále chybí loňskému vicemistrovi jediné vítězství. "V žádném případě nesmíme Spartu podcenit, hraje velice dobře," zdvihá trenér varovně prst. Dobře ví, že poslední krok bývá mnohdy nejtěžší.

"Přesto pevně věřím, že se naši hráči znovu plně zkoncentrují a utkání na domácí palubovce zvládneme. V každém případě to budeme chtít dotáhnout do konce a postoupit již ve středu," dodal Zdeněk Hummel.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Je fajn být součástí něčeho nového, těší se Vejmelka na stěhování v NHL

30. dubna 2024  19:33

Na brněnském ledě, na kterém býval před odchodem do NHL více než pět let doma, si brankář Karel...

Kouč Rulík pozval do přípravy před MS pětici finalistů extraligy

30. dubna 2024  17:32,  aktualizováno  19:26

Kouč hokejové reprezentace Radim Rulík pozval do týmu, který se připravuje na domácí světový...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Vítkovický útok posílí kanadský útočník Nellis. Přichází ze Slovenska

30. dubna 2024  17:12

Hokejisty extraligových Vítkovic posílí kanadský útočník Anthony Nellis. Devětadvacetiletý hráč...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...