Mlékárna Kunín chce odvrátit vyřazení

  11:02aktualizováno  14:42
N.Jičín - Basketbalisté Mlékárny Kunín mají nůž na krku. Chtějí-li i nadále živit naději na postup do finále, nezbývá jim v sobotním čtvrtém semifinálovém duelu nic jiného, než porazit Prostějov. Jejich soupeř totiž vede po dvou domácích výhrách 2:1 na zápasy a pokud by uspěl i v Novém Jičíně, bude o osudu série rozhodnuto.

Mlékárna Kunín - BK Prostějov
(6. 5. v 17.35, ČT4, stav série 1-2)

Třetí zápas této semifinálové série se odehrál zcela v režii domácího Prostějova. Novojičínští basketbalisté odpadli už v první čtvrtině, kterou prohráli o šestnáct bodů a do přestávky se jejich ztráta téměř zdvojnásobila! "Ten zápas se nám vůbec nevydařil, zejména první poločas jsme vyloženě zaspali," krčil rameny Zdeněk Hummel, trenér Mlékárny Kunín.

"Prostějov na nás vlétl a hrál velice agresivně, což se rozhodně nedalo říct o našem družstvu, které naopak hrálo příliš staticky. Pozitivní bylo alespoň to, že to hráči ani za nepříznivého stavu nevzdali a ve druhém poločase jsme byli mnohem aktivnější. Vysoké porážce už jsme však nezabránili."

Hummel má k dispozici celou řadu zkušených hráčů. Nemůže se přesto stát, že na nich vysoká porážka zanechá negativní stopy? "Sám jsem zvědavý, jaký to na nás bude mít dopad," říká Hummel. "V každém případě bylo hodně nepříjemné, že jsem měl na perimetr pouze tři hráče. Hájek s Ivanovičem byli zranění a na lavičce už byl jen Valčák, který dva měsíce nehrál a mladý dorostenec Medek."

Je nějaká šance, že alespoň jeden ze zraněných hráčů do čtvrtého duelu zasáhne? "David Hájek má mít minimálně týden klid. Uvidíme, jestli to půjde. Před zápasem ještě absolvuje jedno vyšetření a pak se rozhodneme."

V tom, jakou cestou by měla Mlékárna Kunín dokráčet ke kýženému druhému vítězství, má novojičínský trenér jasno. "Hráči si především musejí uvědomit, co všechno je ve hře a musejí dát do hry celé své srdce. Nesmějí čekat na to, s čím přijde Prostějov. Hrajeme doma, kde se nám daří a aktivita musí být na naší straně. Také je potřeba vycházet ze skvělé obrany, jinak nemáme šanci."

V prostějovském táboře pochopitelně zavládla po třetím semifinálovém klání pohodová atmosféra. "Do utkání jsme vstoupili s maximální koncentrací a s určitým taktickým plánem, který se nám hned od začátku podařilo plnit. Hráči na hřišti dělali přesně to, na čem jsme se před zápasem domluvili," pochválil své podřízené spokojený trenér Michal Pekárek.

"Dařil se nám rychlý přechod do útoku a kvalitní výkon jsme předvedli i v obraně. Dostávali jsme našeho soupeře pod tlak a ten dělal chyby. To bylo pro vývoj střetnutí hrozně důležité."

Každý zápas však začíná za stavu 0:0 a Prostějovští velice dobře vědí, že v Novém Jičíně na ně čeká velice náročný úkol. "Bude to především o hráčích, jak ke čtvrtému zápasu přistoupí a jak budou koncentrovaní," míní Pekárek. "Jestli podáme takový výkon, jako v Prostějově, tak máme šanci uhrát příznivý výsledek."

Pekárek má pochopitelně na mysli vítězství, které by jeho výběr posunulo do finále proti Nymburku. "Určitě nebudeme zastírat, že jedeme do Nového Jičína vyhrát. Ostatně to je náš cíl v každém střetnutí, do kterého nastoupíme. Uvidíme, zda se nám to podaří, v každém případě pro to však všichni uděláme maximum."

Zajímavosti z průběhu série

Mezi klíčové faktory v této sérii určitě patří počet ztracených míčů. Zatímco basketbalisté Prostějova se dopustili v každém ze tří odehraných utkání průměrně jen jedenácti míčových ztrát, hráči Mlékárna Kunín ztratí přesně o pět míčů více. V Novém Jičíně ztratili oba soupeři po patnácti míčích, ale v Prostějově na tom byl Kunín mnohem hůře. V prvním duelu byl poměr ztrát 11 - 18, ve třetím 7 - 15.

Kunínu se zatím příliš nedaří střelba z perimetru. Proměnil pouze devatenáct z šestašedesáti tříbodových střel, což činí úspěšnost pouhých 28,8%. Rozehrávač William Chavis trefil jen čtyři ze sedmnácti pokusů (23,5%), ani křídelník Frederick Warrick na tom není o mnoho lépe (6/19 - 31,6%).

Vzácně vyrovnaná je bilance trestných hodů. Obě družstva z nich zatím vytěžila shodně padesát bodů, když Prostějov má bilanci 50/71 (70,4%) a Mlékárna Kunín 50/69 (72,5%).

V minulém duelu došlo ke střeleckému procitnutí Marka Stuchlého. Zkušený křídelník proměnil v prvních dvou zápasech jedinou ze svých sedmi střel z pole (14,3%), ale ve středu zabral a během dvaceti minut nastřílel devatenáct bodů, když trefil šest z osmi střel z pole (75%, trojky 3/3!) a všechny čtyři trestné hody.

Ke klíčovým postavám novojičínského celku patří i slovenský basketbalista Ondrej Šoška. V loňské sezoně měl průměry 15,4 bodu a 7,1 doskoku na zápas, v dlouhodobé části letošního ročníku si příliš nepohoršil - 15,1 bodu a 4,9 doskoku. Jenže v play-off mají jeho výkony sestupnou tendenci. Ve čtvrtfinálové bitvě s Pardubicemi poklesly jeho průměry na 9,5 bodu a 2,8 doskoku a v semifinále dokonce až na 6 bodů a 3,7 doskoku.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Prostějov dokázal zvítězit i ve druhém utkání na domácí palubovce a v sérii vede 2:1. Výborný výkon podal hlavně v prvním poločase, který vyhrál o třicet bodů, naopak Kunín se herně dost trápil a ke dvěma americkým hráčům Warrickovi s Chavisem se nikdo bodově nepřidal. Prostějov se tedy určitě poučil z porážky v Novém Jičíně a zřejmě našel na sévho soupeře zbraně, kterými jej může porazit. Jde především o aktivní a pohyblivou hru v útoku a výbornou obranu.

Mlékárna má šanci na úspěch pouze v případě, že podá mnohem lepší výkon nejen v útoku, ale hlavně v obraně, protože 94 obdržených bodů je příliš. Důležité bude i výrazně snížit počet ztracených míčů, neboť Prostějov dokáže každou chybu okamžitě potrestat. Psychická výhoda je nyní na straně vedoucího týmu a já si nemyslím, že by Kunín v domácím prostředí našel síly vývoj série obrátit. Tip: 2

Předchozí semifinálové zápasy

Prostějov - Kunín 97:79 (Miloš 22 - Štec a Laco 14)
Kunín - Prostějov 87:80 (Warrick 22 - Korytek 18)
Prostějov - Kunín 94:67 (Callahan 26 - Warrick a Chavis 17)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi potřetí vyhráli, čeká je Rakousko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  15.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Červenka byl pro Zlín dobrou volbou, Slončík odejde, tvrdí agent Nehoda

16. května 2024  11:24

Se Zlínem postoupil v roce 2003 do nejvyšší soutěže, kde odehrál dvě sezony. Kdykoliv to jde,...

Přes šest minut zkoumání. VAR měl technické problémy, sudí viděl šmouhy

15. května 2024  22:59,  aktualizováno  16.5 11:05

Na jednu stranu vypadal smířeně. Jako by snad ani nechtěl rozebírat, jestli sudí ve středu na...

Naše zákony bohužel dovolují reklamu na Putinovy zločiny, říká Dominik Hašek

16. května 2024

Vysíláme Legendárnímu hokejovému brankáři Dominiku Haškovi se nelíbí, že řada ruských a běloruských...

Rallye Český Krumlov č. 51. Kopecký obhajuje, myslí na devátý triumf

16. května 2024  10:53

Druhou padesátku ročníků zahájí Rallye Český Krumlov. Tradiční podnik mistrovství republiky se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...