Luka Dončič ze Slovinska v olympijském čtvrtfinále

Luka Dončič ze Slovinska v olympijském čtvrtfinále | foto: Reuters

Mág Dončič, finský obr či americký Filipínec. Kdo ozdobí MS basketbalistů

  • 1
Přestože přilétly omluvenky od Nikoly Jokiče, Janise Adetokunba či Victora Wembanyamy, basketbalové mistrovství světa slibuje atraktivní podívanou s uznávanými esy. Podívejte se na pět největších hvězd turnaje, který začíná v pátek v Japonsku, Indonésii a na Filipínách.

Jordan Clarkson, Filipíny

Narodil se na Floridě, přes matku a babičku má však vazbu na Filipíny, které jsou jednou ze tří pořádajících zemí MS. 31letý rozehrávač strávil dosud devět sezon v NBA, v roce 2021 získal ocenění pro nejlepšího hráče soutěže, který nastupuje z lavičky. Naposledy řádil za Utah s téměř 21 body na utkání.

Jordan Clarkson v dresu Utahu

O možnost reprezentovat Filipíny se zajímal už v roce 2011, kvůli dohadům o tom, odkdy má v držení tamní pas a pravidlům NBA ale debut zažil až o sedm let později. Teď bude ve skupině v Manile za bouřlivé podpory domácích fanoušků čelit Dominikánské republice, Angole a Itálii.

Lauri Markkanen, Finsko

Jistě si ho dobře pamatujete ze skupiny loňského mistrovství Evropy v Praze, kde se proti Čechům blýskl 34 body a řádil i v dalších mačích. Následně se mu vydařila i sezona v NBA, kde Utahu dodával v průměru přes 25 bodů na zápas.

Finská hvězda Lauri Markkanen slaví.

Nyní 213 centimetrů vysoký pivot povede v minulosti nepříliš tradiční basketbalovou zemi do druhé účasti na světovém šampionátu. Při premiéře v roce 2014 ve Španělsku brali Finové 22. pozici, letos mají cestu za vylepšením tohoto umístění velmi složitou, neboť se na Okinawě střetnou s Austrálií, domácím Japonskem a Německem.

Anthony Edwards, USA

Výběr Spojených států, hlavního favorita turnaje, nepřekvapivě postrádá největší možné trumfy LeBrona Jamese, Stephena Curryho či Kevina Duranta, kteří se soustředí na nadcházející sezonu NBA. Pokud vyslyší volání reprezentace, nejspíš to bude až na olympijské hry v Paříži 2024.

Anthony Edwards z Minnesoty.

Američany tak za nápravou reputace basketbalové supervelmoci, kterou si pošramotili až sedmou příčkou z posledního šampionátu, povede Edwards, 22letý talent z Minnesoty.

V přípravných duelech se vyprofiloval jako nejproduktivnější střelec družstva, asistencemi ho nejen v základní skupině v Manile proti Novému Zélandu, Řecku a Jordánsku bude zásobovat rozehrávač New York Knicks Jalen Brunson.

Shai Gilgeous-Alexander, Kanada

Na MS před čtyřmi roky obsadila Kanada až 21. místo, letos pomýšlí výš. Pomoct jí má hlavně rozehrávač se zkratkou tvořenou z jeho iniciál SGA.

V nejslavnější lize světa hájí dres Oklahoma City v minulém ročníku dotáhl tým do předkola play off průměrně 31 body na duel.

Shai Gilgeous-Alexander pózuje pro fotografie Oklahoma City Thunder.

Při absenci jiné kanadské hvězdy Jamala Murrayho je hlavním tahounem ambiciózního severoamerického celku, který ve skupině v Jakartě změří síly s Francií, Libanonem a Lotyšskem.

Luka Dončič, Slovinsko

Jeden z nejobletovanějších borců v NBA, v jejíž minulé sezoně za Dallas průměroval přes 32 bodů na zápas. V prosinci v jednom utkání nasázel rovnou šedesátku.

Slovinci se na poslední mistrovství světa v Číně 2019 neprobojovali, ale o dva roky později na olympijských hrách v Tokiu skončili čtvrtí. A právě Dončič tehdy úřadoval s téměř 24 body na zápas.

Luka Dončič ze Slovinska v olympijském čtvrtfinále

Podobný příspěvek si od 24letého showmana, který vyniká rozmanitými zakončeními, duely dokáže rozhodovat prakticky sám a v zemi platí za celebritu, slibují Slovinci i nyní. V exotické skupině na ostrově Okinawa se utkají s Venezuelou, Kapverdami a Gruzií.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž