I SE ZAVŘENÝMA OČIMA. Michael Jordan zůstává showmanem, na svém kempu zkouší

I SE ZAVŘENÝMA OČIMA. Michael Jordan zůstává showmanem, na svém kempu zkouší trestný hod naslepo. Jak jeho pokus dopadl, agentury neuvádějí. | foto: AP

Jordan oslavil padesátiny. A začal trénovat. Vrátí se zpátky do NBA?

  • 15
Michael Jordan, nejslavnější basketbalista všech dob, oslavil padesátiny. Ale přibývající věk jako by se ho netýkal. V souboji jeden na jednoho prý nedávno porazil devatenáctiletého zajíce Michaela Kidda-Gilchrista, a dokonce se znovu vyrojily spekulace o jeho návratu. Takže - mohl by ještě zazářit v NBA?

Jordan se největší slávy dočkal v devadesátých letech minulého století, kdy s Chicagem vyhrál šest titulů a definitivně si zajistil místo mezi největšími sportovními legendami. Po posledním titulu v roce 1998 ukončil kariéru, za tři roky se však vrátil jako hráč Washingtonu.

V dresu Wizards, který v současnosti obléká Jan Veselý, odehrál Jordan ještě dvě sezony a rozhodně nebyl jen do počtu, vždyť v průměru dosahoval pravidelně nad dvacet bodů na zápas. Všichni jej obdivovali za to, jak se dokázal po třech letech dostat do formy.

Ovšem dokázal by to i po deseti letech?

Jordan, v současnosti majitel klubu Charlotte Bobcats, by podle svého osobního trenéra Tima Grovera byl stále nejlepším hráčem týmu. Že to nejsou jen slova do větru, dokázal Jordan tím, že v duelu jeden na jednoho porazil devatenáctiletého mladíka Michaela Kidda-Gilchrista.

Nebylo to jen kvůli servilitě k šéfovi? "Ne, určitě jsem ho nenechal schválně vyhrát," odmítá tuto hypotézu dvojka loňského draftu. "Bylo to pro mě těžké. Prohrál jsem s padesátiletým chlapem… Je to prostě nejlepší hráč všech dob."

Kdyby se Jordan, který poslední dobou hodně zapracoval na své postavě, chtěl skutečně vrátit do NBA, je Glover připraven mu ve všem pomoci. Dokonce si už připravil program, který by to umožnil.

"Jeho návrat v padesáti je určitě reálný," je si jistý Glover. "Věkem samozřejmě něco ztratil, ale pořád věřím, že je lepší než většina současných hráčů."

Jordanův comeback je i tak zřejmě utopií. Hráč, který byl vždy zvyklý být nejlepší, by jen těžko snášel omezenou roli s malým počtem minut na zápas. Fanouškům slavné 23 tak musí stačit fakt, že jejich idol i v padesáti dává lekce o generaci mladším basketbalistům.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž