České basketbalistky slaví v hale Vodova s fanoušky výhru nad Koreou

České basketbalistky slaví v hale Vodova s fanoušky výhru nad Koreou | foto: ČTK

Malá hala basketbalové federaci nevadí. Hlavní je, jak vypadá turnaj v televizi

  • 16
Ještě před vypuknutím osmifinálové fáze hodnotila mezinárodní basketbalová federace FIBA průběh mistrovství světa žen v České republice. Úkolu se chopil Florian Wanninger, ředitel pro komunikaci.

Německý funkcionář na dálku odpověděl kritikům, kteří tvrdí, že hala pro 3 200 diváků není důstojným stánkem pro mistrovství světa. Právě takovou kapacitu má brněnská Vodova.

"Rozhodující vlastně je, jak to vypadá pro miliony a miliony lidí, kteří to vidí v televizi," řekl Wanninger na rovinu.

O tomto názoru FIBA se pak rozpovídal: "Tendencí prostě je zajistit celou halu plnou. Středně velká hala je pro takovouto událost lepší."

Kritici, jmenovitě třeba Jiří Hamza, který do České republiky šampionát přinesl, by ale turnaj raději viděli třeba v hale Rondo s kapacitou 7 200 míst. (Více čtěte zde.)

Wanninger odpovídá: "Pro zápasy domácího týmu byste Rondo možná zaplnili, možná. Ale v případě jiných zápasů určitě ne. Neměli jsme jinou možnost. Když jsme tu byli na inspekci, Rondo ještě nebylo opravené. Ale i kdyby bylo, doporučoval bych halu Vodova. Promiňte, byl jsem v Rondu na basketbalu v roce 1995 a nebyl to příjemný zážitek."

Brněnská hala Rondo z letadla

Brněnská hala Rondo z letadla

Pro basketbalovou federaci se stala mementem zkušenost z olympijských her v Aténách 2004.

"Tam se hrálo v hangáru upraveném na halu pro 8 000 lidí. Pak jsme hráli v hale OAKA pro 16 000 a každý nám pak říkal, že to byla velká chyba. Spolupracovali jsme s odborníky z NBA, těmi nejlepšími profesionály na světě. To oni se mě pak ptali, proč jsme takové rozhodnutí udělali. Koukat se jen na kapacitu haly je zastaralá strategie. Když jsou diváci daleko od hráčů, deset, patnáct metrů, pak to není basketbal. My potřebujeme tribuny strmě nahoru," vysvětluje Wanninger.

Zoi Dimitrakouvá (vlevo) z týmu Řecka a Američanka Angel McCoughtryová.

Zoi Dimitrakuvá (vlevo) z týmu Řecka a Američanka Angel McCoughtryová.

S diváckou návštěvou zatím vyjadřují organizátoři spokojenost. První tři dny šampionátu vidělo dohromady 55 000 diváků. "A to je dvojnásobná návštěva oproti minulému turnaji v Brazílii," poznamenává funkcionář FIBA. Nejvíc jich vidělo duely USA - Francie (4 700) a Austrálie - Čína (4 600).

A ve výčtu rekordů pokračoval Wanninger dál. 140 zemí, do kterých putuje televizní signál. Přes 500 akreditovaných novinářů. Předchozí rekord byl kolem 300 osob v Brazílii.

Za tři dny základní skupiny navštívilo oficiální internetové stránky šampionátu 500 000 unikátních čtenářů. "To je skvělé číslo. Navíc nezahrnuje čísla z Číny. Tam spolupracujeme s místním zpravodajským webem. Myslíme si, že tamní čtenáři by to zdvojnásobili. Z tohoto pohledu nás samozřejmě nepotěšilo, že Čína hraje jen o 13. místo," nezastírá Wanninger.

Australská pivotka Elizabeth Gambageová v duelu s Kanadou

Australská pivotka Elizabeth Gambageová v duelu s Kanadou

A vzápětí se pustil i do hodnocení sportovní stránky mistrovství světa.

Jeden faktor ho potěšil: "Není pochyb, že tento turnaj je kvalitnější než olympijský turnaj v Pekingu. Deset zápasů tu skončilo jednociferným rozdílem, přitom v Pekingu to bylo osm zápasů celkově. Podívejte se na intenzitu, tempo hry. S tím musíme být také spokojeni. Asijské i africké týmy se přiblížily. Mali bylo jen kousíček od postupu."

Jeden ho ale zklamává: "Už máme dvě desetiletí tři týmy, které dominují. To není dobře. Naším cílem proto musí být rozšířit pole účastníků, kteří budou bojovat o medaile. To potřebujeme, to bychom si přáli. A myslíme si, že tento šampionát by mohl prolomit hegemonii tří zemí."

Při dotazech novinářů se Florian Wanninger nemohl vyhnout nejkontroverznějšímu momentu turnaje: zápasu Japonska s Argentinou, který rozhodl sporný koš. Více o tomto momentu si ale přečtěte zde.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž