Rozkol v Lakers: bouřit se, či hrát? Bude to tak, jak zavelí LeBron?

  5:46
Těžšímu soupeři za sedmnáct sezon v NBA možná ještě nečelil. LeBron James musí na cestě ke svému čtvrtému titulu zlomit odpor mnoha desítek lidí. Že on sám touží být na závěr července připravený a nastoupený ve floridském Disney Worldu k dohrávce americké basketbalové sezony, to se ví. Jak moc ho v tom podporují jeho spoluhráči z LA Lakers, to se neví.
Danny Green v tréninkovém centru LA Lakers

Danny Green v tréninkovém centru LA Lakers | foto: Robert Hanashiro-USA TODAY SportsReuters

Debatu o vhodnosti a nevhodnosti letní dohrávky nejlepší basketbalové ligy rozproudil už v minulých týdnech LeBronův bývalý parťák Kyrie Irving. Ten si návrat basketbalu nepřeje, protože se Afroameričanům stále nedostává dostatečná satisfakce. Ale hvězdný rozehrávač Brooklynu je zraněný a hrát nemůže, a tak má jeho stanovisko limitovaný dopad.

Na svou stranu však získal zajímavá jména. Nahlas výhrady vyjádřili Carmelo Anthony z Portlandu nebo George Hill z Milwaukee. 

Z pohledu bojů o titul však bude důležité především to, jak moc Irving strhl hráče z LA Lakers. 

Krutá smrt George Floyda a následné protestní hnutí ze členů kalifornského celku radikalizovaly především pivota Dwighta Howarda a rozehrávače Averyho Bradleyho. Ani jeden nepatří mezi vyloženě klíčové muže sestavy, důležitými články na cestě pro první pozicí v Západní konferenci NBA však oba byli.

Irvingova nedávná výzva k videokonferenci oslovila necelou stovku hráčů NBA, většinou nespokojence. A Howard s Bradleym na debatě byli hodně slyšet.

Čtyřiatřicetiletý pivotman Howard se bojí, že basketbal odvede pozornost od úsilí Afroameričanů vybojovat si nové společenské postavení. Svůj názor následně rozšířil v prohlášení pro CNN. „V tuhle chvíli basketbal nepotřebujeme, pouze by nás rušil (od důležitějších věcí),“ sdělil osminásobný účastník Utkání hvězd NBA americké zpravodajské televizi.

Kompletní prohlášení Dwighta Howarda:

Devětadvacetiletý Bradley, který má velké zkušenosti s play off ze svého angažmá v Bostonu, se do Irvingovy výzvy vžil ještě vehementněji. Ti dva už dali dohromady desítky sportovců a ve svém manifestu volají po jednotě mezi utlačovanými.

„Nedovolíme, aby pokračující rasová nespravedlnost byla přehlížena,“ ujišťují.

Kompletní manifest od Kyrieho Irvinga a Averyho Bradleyho:

We are a group of men and women from different teams and industries that are normally painted as opponents, but have put our egos and differences aside to make sure we stand united and demand honesty during this uncertain time.

Native indigenous African Caribbean men and women entertaining the world, we will continue to use our voices and platforms for positive change and truth. We are truly at an inflection point in history where as a collective community, we can band together — UNIFY — and move as one. We need all our people with us and we will stand together in solidarity.

As an oppressed community we are going on 500-plus years of being systemically targeted, used for our IP [intellectual property]/Talent, and also still being killed by the very people that are supposed to ‘protect and serve’ us.

WE HAVE HAD ENOUGH!

We are combating the issues that matter most: We will not accept the racial injustices that continue to be ignored in our communities. We will not be kept in the dark when it comes to our health and well-being. And we will not ignore the financial motivations/expectations that have prevented us historically from making sound decisions.

This is not about individual players, athletes or entertainers. This is about our group of strong men and women uniting for change. We have our respective fields, however, we will not just shut up and play to distract us from what this whole system has been about: Use and Abuse. We are all fathers, daughters, leaders and so much more. So what is our BIG picture? We are in this for UNITY and CHANGE!

Zda vynechají závěr sezony, to Howard s Bradleym ještě nesdělili. Liga dává odpůrcům šanci neúčastnit se turnaje v Disney Worldu. Obávat se koronaviru či bojovat za spravedlivější Ameriku však budou zadarmo. Zatím toho v celé lize využil jediný muž - lotyšský střelec Davis Bertans z Washingtonu.

Dobrou zprávou pro titulové ambice Lakers je, že se k Howardovi a Bradleymu nikdo další z klubu veřejně nepřipojil. 

Další dobrou zprávou pro Lakers je, že mají LeBrona Jamese. Ten chce hrát a usilovat o titul číslo čtyři. Dva má s Miami, jeden s Clevelandem a nyní by se mohl zapsat do historie jako první hráč, který dovedl tři kluby k triumfu. Téhle osobní touze odpovídá i jeho názor, jak by se hráči NBA nyní měli zachovat.

LeBron James z LA Lakers si užívá svou trefu proti LA Clippers.

Irvingův hovor James vynechal. Boj za lepší Ameriku hodlá propagovat tím, že bude excelovat před zraky milionů diváků. Pak k nim může i snáze promlouvat o útrapách černých. 

James je dnes vůdčí postavou celé ligy. Patrick Beverley z rivalských LA Clippers to vystihl skvěle. „Baskeťáci si mohou říkat, co chtějí. Když LeBron řekne, že hrajeme, tak hrajeme,“ napsal na Twitter. Jeho slova se dají vysvětlovat různě, jako konstatování, jako vřazení se do LeBronova názorového tábora i naopak jako kritika této skupiny. Ale dobrý postřeh je to v každém případě.

Howardova slova už o pár dní později vzal zpět jeho agent Charles Briscoe. Ujistil, že jeho klient nemá zájem stávkovat: „Dwight jen říká, že basketbal by neměl ubírat pozornost tomu, co se děje v naší zemi. Basketbal je jenom sport, ale na ulici umírají lidé, to je skutečné.“

Jeden z mladíků v sestavě kalifornského klubu Kyle Kuzma sice také má své výhrady k plánu na dohrávku sezony, ale motivován je spíš finančně. Právě mu končí nováčkovská smlouva a v případě zranění by mohl přijít o šanci zbohatnout na té další. „Nepřekruťte to, někteří z nás chtějí hrát a bojovat,“ okomentoval svou účast na Irvingově schůzi. 

Přání nastoupit k zápasům vyjádřili i Anthony Davis, Jared Dudley či JaVale McGee, který přitom trpí astmatem, loni měl zápal plic, a proto se může koronaviru právem obávat. 

Danny Green pak v několik dnů starém rozhovoru pro ESPN stmeluje kabinu: „Důležité je, že jsme v tom spolu. Samozřejmě, že potřebujeme Averyho Bradleyho i Dwighta Howarda, abychom měli šanci na titul. Ale důležité je zůstat zdraví. Všichni v lize se musíme sjednotit a hovořit jedním hlasem.“

Komu ten hlas v reálu patří, to už víme.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...