Smečující nymburský pivot Diamon Simpson

Smečující nymburský pivot Diamon Simpson | foto: FIBA

Nymburk se může ve Frankfurtu přiblížit k postupu v Lize mistrů

  • 2
Basketbalisté Nymburku nastoupí v úterý ve 20:00 k duelu Ligy mistrů na palubovce Frankfurtu. Půjde o jeden z klíčových duelů v boji o postup ze skupiny A.

Právě německý celek je totiž jedním z hlavních soupeřů českého mistra na čtyři postupová místa. A pokud by uspěl na jeho hřišti, dostal by se do velké výhody.

Nymburku vyšel vstup do skupiny po výhrách v Aarhusu a doma nad Naharijou. V minulém kole ale prohrál 69:75 na hřišti favorita skupiny Banvitu. „V Banvitu jsme měli svou šanci, kterou jsme nevyužili. Sice jsme prohráli, takže nemohu být spokojený, ale rozhodně to od nás nebyl špatný zápas, který je příslibem pro další venkovní zápasy,“ řekl trenér Ronen Ginzburg.

„V Turecku to bylo těžké. I když jsme hráli docela dobře, tak Banvit dal koš vždy, když to potřeboval. Ale věřím, že s takovými výkony budeme v budoucnu venku úspěšní. Třeba už teď ve Frankfurtu,“ přidal rozehrávač Eugene Lawrence.

Frankfurt naopak začal porážkami v Monaku 47:65 a doma s Banvitem 70:86. Sebevědomí si pak zvedl výhrou 61:56 v Domžale, ale nyní nutně potřebuje porazit i Nymburk, aby se vrátil do boje o postup. Soluň, Banvit i Monako totiž mají po třech výhrách, a pokud i Nymburk uteče na rozdíl dvou vítězství, dostane se Frankfurt do složité situace.

Zápas bude pro Nymburk zajímavý i proto, že Frankfurt angažoval nigerijského reprezentanta Ekene Ibekweho, který sezonu začal právě v dresu českého celku. Kouč Ginzburg s ním ale nebyl spokojený a místo něj angažoval Diamona Simpsona. Ibekwe však stačil poznat nymburskou hru, a tak bude mít pro svého trenéra jistě užitečné rady.

Hlavní hvězdou Frankfurtu je americký rozehrávač Kwame Vaughn, který sezonu začal v Lyonu, ale nakonec posílil německý celek a v Lize mistrů sbírá v průměru 15,3 bodu a čtyři asistence na zápas. Frankfurt je celkově především týmem Američanů, mezi další opory patří Shavon Shields, Mike Morrison, Antonio Graves a Quantez Robertson. Šanci v 17 letech dostává i velký talent německého basketbalu Isaac Bonga. Celkově je to velmi mladý tým s věkovým průměrem 24 let.

Nymburk bude opět spoléhat na Howarda Sant-Roose, který je zatím druhým nejužitečnějším hráčem celé soutěže.

Také druhý z českých týmů v pohárové Evropě se představí venku. Pardubice zavítají na hřišti APOEL Nikósie, a pokud vyhrají a zároveň Minsk podle očekávání udolá Šiauliai, budou moci slavit postup. Nad kyperským celkem totiž doma zvítězili 80:75, a pokud ho porazí i venku, už se před ně nebude moci dostat. V Nikósii se začne hrát v 18:00.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž