Liberec čeká první severočeské derby

  11:45aktualizováno  13:37
Praha - Zajímavým soubojem mezi USK Praha a mistrovským Nymburkem bude dnes odpoledne rozehráno 9. kolo Mattoni NBL. V sobotu jsou na programu čtyři zápasy, o dva dny později pak kolo zakončí atraktivní severočeské derby pod Ještědem. Domácí Liberec přivítá v Tipsport Aréně druhý Děčín, v jehož sestavě už se objeví nová posila, americký křídelník Peter Mulligan.

USK Praha - ČEZ Basketball Nymburk
(10. 11. v 17.50)

Vysokoškoláci v minulém kole nezvládli roli favorita na palubovce Sadské, kde podlehli domácímu týmu o pět bodů. V pátek mají možnost reparátu ve své hale, ovšem proti nim bude stát zřejmě nejtěžší možný soupeř, kterým jsou obhájci mistrovského titulu z Nymburku.

Ti nastoupí k devátému prvoligovému duelu pouhé dva dny po neúspěšné premiéře ve FIBA EuroCupu. "USK je družstvo, které hraje daleko lépe doma. Svým stylem hry se snaží dostat soupeře pod tlak, jeho hráči jsou dobrými střelci za tři body a hrají velice agresivně," předeslal nymburský kouč Muli Katzurin.

"Věřím, že jsme ze sebe sklepali stín středeční pohárové porážky a že se ukáže pravý charakter družstva, zda jsme schopni táhnout za jeden provaz, i když se nám důležitý zápas nepodařil."

Katzurin by měl mít k dispozici včechny hráče včetně zdravotně indisponovaných posil Walkera Russella i Guillerma Diaze. Jeho tým si prý musí dát pozor především na dvojici Andelija, Bosák. "Andelija hraje technický basketbal a hodně využívá finty. Pavel Bosák dodává svému týmu hodně energie a je výborný ve střelbě za tři body."

Základním předpokladem k dosažení úspěšného výsledku je podle nymburského trenéra maximální koncentrace. "Nesmíme podlehnout atmosféře zápasu a nesmíme se nechat strhnout k nějakým neuváženým střelám," velí Katzurin. "My musíme být tím agresorem, a ne lovnou zvěří."

Očima experta

Jaroslav Kovář: USK překvapivě ztratil body v posledním utkání proti Sadské a zřejmě bude chtít tuto nečekanou ztrátu napravit na domácí palubovce. Nebude to však mít vůbec jednoduché, protože obhájce titulu je stále bez jediné porážky a zatím potvrzuje roli favorita Mattoni NBL. Nymburk v dosavadní části sezony plně využívá svého silného a vyrovnaného kádru. Vysokoškoláci sice už v této sezoně dokázali zaskočit papírově silnější týmy, konkrétně Prostějov a Mlékárnu Kunín, přesto jsou favoritem hosté. Tip: 2.

A Plus OHL-ŽS Brno - Synthesia Pardubice
(11. 11. v 16.30)

Brňané před týdnem předvedli velice kvalitní výkon na nymburské palubovce. Lídrovi tabulky vzdorovali až do poloviny poslední čtvrtiny, pak jim však došly síly a úřadující mistři vyhráli jednoznačně o jednadvacet bodů. Dalším soupeřem A Plus jsou Pardubice, které zatím nasbíraly o jedno vítězství více.

Brněnský klub získal ve středu Američana Lamonta Rolanda, jenž v části minulé sezony v Brně působil a nyní se uvolnil z angažmá v Buenos Aires. "K pohárovému utkání nastoupil hned po příjezdu. Proti Nikosii se sice nevyhnul chybám, ale měl i dobré momenty a jsem přesvědčen, že až se vypořádá s následky změny prostředí, bude platnou posilou, zvláště když jsme stále nekompletní," poznamenal asistent trenéra Libor Jeřábek.

Se zdravotními problémy se kromě dlouhodobě zraněných Daniela Gajdošíka a Věroslava Suchardy potýkají rovněž Novotný, Sismilich a nově i Marek Benda, který si pohmoždil kotník při hostování v Jindřichově Hradci v utkání Českého poháru s BBK Brno.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Předpokládám, že půjde o jedno z nejvyrovnanějším utkání kola, neboť oba soupeře dělí v tabulce jediný bod. Pardubice i přes domácí porážku s Děčínem hrají velmi dobře. Výraznou osobnost mají na postup rozehrávače v osobě  Amese, do formy se postupně dostává i pivot Trnka. Právě jeho souboj s Chánem by mohl být velmi zajímavý, neboť oba hráči hrají podobným stylem v blízkosti koše. Tým A Plus se po rozpačitém začátku zlepšil, navíc je posílen o Američana Rolanda, který zde působil i loni. O něco větší šance ale přece jen mají domácí. Tip: 1.

Mlékárna Kunín - BK Sadská
(11. 11. v 17 hodin)

Obě družstva od sebe v aktuální tabulce dělí jediný bod. Jednoznačným favoritem jsou však přesto basketbalisté Mlékárny Kunín, kteří poslední dva prvoligové zápasy s papírovými outsidery Ústím a BBK Brno zvládli a v duelu s loňským nováčkem si budou chtít připsat třetí výhru v řadě za sebou.

"V našem týmu panuje po výhře nad Keflavíkem v evropském poháru dobrá nálada, ale utkání se Sadskou rozhodně nepovažujeme za jednoduché," uvedl tiskový mluvčí klubu Milan Dvořák. "Náš soupeř je nevyzpytatelným týmem, což potvrzují jeho dosavadní výsledky. Nejenže vyhrál v minulém kole nad USK Praha, ale i v předchozích zápasech prohrával zpravidla až v posledních čtvrtinách."

Před podceněním jedenáctého celku aktuální tabulky varuje i trenér Zdeněk Hummel. "Sadská už není takovým outsiderem, jako v minulé sezoně," tvrdí domácí kouč. "Svědčí o tom i její dvě vítězství. My jsme sice v tomto utkání favoritem, ale hosty nesmíme ani na chvíli podcenit."

V podobném duchu hovořil i Tarvis Williams, který je s průměrem 16,3 bodu na zápas nejlepším střelcem Mlékárny Kunín. "Tento zápas by měl potvrdit, že jdeme správnou cestou. Je třeba soupeře nepodcenit a zvítězit. Já věřím, že se nám to podaří."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Mlékárna Kunín získala dvě vítězství v řadě a přestože se jednalo o týmy ze spodní části tabulky, byl v její hře vidět náznak zlepšení. Také tentokrát se novojičínští basketbalisté střetnou s papírově slabším soupeřem, přesto určitě tento zápas nemohou nijak podcenit, protože letos už se jim to na domácí palubovce dvakrát vymstilo v soubojích s Libercem a Ostravou. Sadská si navíc po výhře nad USK bude dost věřit. Domácí jsou ale favoritem a měli by toto utkání zvládnout. Tip: 1.

BK Prostějov - BK Ústí n. L.
(11. 11. v 17 hodin)

Ústečtí basketbalisté se potřetí v řadě představí na hřišti soupeře. Předchozí dvě utkání nezvládli a prohráli jak v Novém Jičíně, tak i v Ostravě. Na hřišti Prostějova budou mít k dispozici i Tomáše Holešovského s Damienem Argrettem, které trenér Šedivý ve středečním pohárovém utkání šetřil, o startu kapitána Dominika Feštra (poraněná achillovka) se rozhodne až těsně před zápasem.

"Družstvo Prostějova už se po počátečních rozpačitých výkonech sehrálo a předvádí výborné výkony, hlavně v domácím prostředí," všiml si Jan Šedivý. "Ve svém středu má spoustu výborných hráčů, a proto je velmi těžké se na někoho připravovat, protože koš nám může dát jakýkoliv hráč."

V týdnu se Ústí zaměřilo především na zlepšení defenzívní činnosti. "V tréninku jsme hodně času věnovali obraně, která je pořád naší slabinou. V následující šňůře zápasů, které nás čekají totiž nemůžeme spoléhat na to, že soupeře přestřílíme," konstatoval ústecký kouč.

Jeden z klíčových hráčů hostujícího týmu Pavel Novotný uvedl, že hosté nemají na půdě favorita co ztratit. "Můžeme hrát uvolněně a bez nějakého tlaku, že bychom museli vyhrát. Musíme se však vyvarovat zbytečných míčových ztrát, po nichž pak dostáváme laciné koše."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Prostějov se po rozpačitém vstupu do soutěže postupně rozehrává a zlepšenou výkonnost prokázal uprostřed týdne i v evropském poháru. Ústí zatím hlavně na palubovkách soupeřů podává velmi špatné výkony, prohrává poměrně vysokými bodovými rozdíly a podobný výsledek očekávám také v tomto utkání. Domácí sice mohou být po pohárovém střetnutí unaveni, do hry se však zapojila většina hráčů a minuty na hřišti se tak rozložily mezi ně. Prostějov je zkrátka jasným favoritem. Tip: 1.

NH Ostrava - BBK Brno
(11. 11. v 17.30)

Domácí hráči v 8. kole zvládli dramatický duel s Ústím n. L., které porazili i bez tří zraněných opor Mika Mitchela, Jaroslava Prášila a Zbyňka Pospíšila! V sobotu je čeká další zápas před vlastními fanoušky a také tentokrát budou svěřenci trenéra Františka Róna favority.

Do Ostravy totiž přijede BBK Brno, jediný tým, který dosud ani jednou nevyhrál. "Brno je sice poslední, ale nemyslím si, že by mělo tak špatné družstvo," varuje před přílišným optimismem domácí trenér František Rón.

"Pro nás bude důležité, abychom k zápasu přistoupili zodpovědně a neohlíželi se na to, jak na tom je soupeř. Hráče budu nabádat k maximální koncentraci od první do poslední minuty, protože v minulých utkáních se nám stávalo, že jsme doplatili právě na výpadky v koncetraci, a to v době, kdy jsme vedli, ale nakonec jsme zápasy vlastní vinou ztratili."

Předchozí střetnutí s Ústím odehrála Rónova družina prakticky jen v sedmi hráčích, ovšem včera už všichni tři zranění basketbalisté lehce trénovali. "Uvidíme, co s nimi ten trénink udělá," řekl Rón. "Dnes to lehce zkusí znovu a definitivní slovo bude mít lékař asi až zítra."

Brněnský basketbalový klub bude hrát pravděpodobně bez dvou podkošových hráčů Nikoli Kovače a Kamaldina Gammy. Kovač má zraněnou pravou nohu a netrénuje již od úterý, Gammu ve čtvrtek přepadla viróza.

Asistent trenéra Josef Jelínek uvedl, že utkání v Ostravě bude těžké, hlavně kvůli již zmíněným absencím. "Do Ostravy jedeme odehrát seriózní zápas, ale bohužel v minimálním složení. Příští týden by se konečně měl doplnit kádr o nové hráče, tak doufám, že se situace v týmu zlepší," řekl Jelínek.
 
Nejlepší hráč Brna v minulém utkání s Mlékárnou Kunín Peter Práznovský o duelu v Ostravě řekl, že BBK bojuje samo se sebou a řeší těď velice důležité interní záležitosti. "Zápas v Ostravě musíme odehrát důstojně. Od příštího týdne se snad všechno uklidní. Tým je velice rozházený, panuje v něm velice špatná nálada. Doufejme, že příští týden to již bude lepší."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Ostrava odehrála v minulém kole proti Ústí výborné utkání, přestože byla oslabena o tři klíčové hráče. Pokud by se někdo z trojice Pospíšil, Prášil a Mitchel mohl zapojit do hry, bylo by to pro NH určitě přínosem, neboť kádr domácích je přece jen poměrně úzký. BBK Brno podává i nadále velmi špatné výkony a chystá hráčské změny, které by měly pomoci vytáhnout tým ze dna tabulky. Podle mého názoru ale hosté v Ostravě svou první letošní výhru nezískají. Tip: 1.

Kondoři Liberec - BK Děčín
(13. 11. v 18 hodin)

Severočeské derby je zřejmě největším tahákem 9. kola. Liberec vstoupil do své premiérové sezony mezi tuzemskou basketbalovou elitou výborně a z úvodních šesti zápasů vytěžil jedenáct bodů. Pak přece jen přišlo první zakolísání v podobě těsné porážky s Pardubicemi (už předtím Liberec podle předpokladů prohrál v Nymburku), ovšem Kondoři se i nadále drží v kontaktu s nejlepšími týmy.

Mezi ně rozhodně patří i Děčín, který zatím nestačil jen na největší favority Mattoni NBL: Nymburk a Prostějov. Hosté navíc vyhráli všechny čtyři duely na hřištích soupeřů a pod Ještěd už přijedou i se svou novou posilou, americkým křídelníkem Peterem Mulliganem, který už se svými novými spoluhráči od včerejšího dne trénuje.

"Z mého pohledu bude ze všeho nejdůležitější, jakým způsobem se nám podaří implantovat do našeho týmu Petera Mulligana, kterého čeká premiéra v děčínském dresu," předeslal hostující trenér Pavel Budínský.

Na adresu libereckého družstva řekl: "Kondoři hned v úvodu soutěže naznačili, že se s nimi musí vážně počítat. Tým spoléhá na agresivní pojetí hry především v obranné činnosti a také kraluje v celkovém počtu doskočených míčů. Dobrým tahem bylo angažování Roberta Tomaszeka, který se svými výkony ihned zařadil mezi nejlepší cizince v lize."

Děčínští pojedou podruhé za sebou na hřiště soupeře. Předchozí souboj v Pardubicích zvládli a s myšlenkami na dvoubodový zisk odcestují také do Liberce. "Myslím si, že se střetnou dva týmy s obdobným způsobem hry, a proto očekávám velice tvrdý a bojovný basketbal," doplnil Budínský.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Liberec sice v minulém kole neuspěl v Prostějově, ovšem i přesto pokračuje v dobrých výkonech, což bude chtít potvrdit i v tomto novém severočeském derby. Domácí mají pouze o jeden bod méně, než Děčín a dá se tedy předpokládat, že půjde o velmi vyrovnané utkání. Z hlediska Kondorů bude velice důležité, zda se jim podaří alespoň částečně eliminovat děčínského rozehrávače Sanderse, pokusit by se o to měli hlavně Bohunický a Tomáš Tóth. Liberec bude mít mírnou výškovou převahu pod košem, naopak výhodou hostujících pivotů bude větší pohyblivost. Tip: 2.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Slovenská letka, tradiční zeď i zástupce zraněných. Kdo zařídil Třinci titul?

28. dubna 2024  22:54

Po třech sedmizápasových sériích mohou zase slavit. Už popáté v řadě, čímž vyrovnali historický...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...