Jan Veselý z Partizanu Bělehrad smečuje do koše Maccabi Tel Aviv. V pozadí Chuck Eidson

Jan Veselý z Partizanu Bělehrad smečuje do koše Maccabi Tel Aviv. V pozadí Chuck Eidson | foto: AP

Lavičku v NBA leštit nechci, říká Veselý ke vstupu mezi basketbalovou elitu

  • 30
Jiří Zídek a Jiří Welsch. Pro desítky a stovky basketbalových talentů jsou jejich příběhy inspirací. Na dvacetiletého Jana Veselého ale fungují spíš jako výstraha. Oni dva si jako jediní Češi zahráli ve slavné NBA. Ale jejich nástupce chce víc.

Do slavné soutěže mohl zamířit už letos. V draftu by se dočkal. Snad na hraně první a druhé desítky, snad ještě o trochu lépe. Možná je divné, že tuhle šanci odmítl. Ale jen na první pohled.

"Já nechci v zámoří leštit lavičku. Ještě je na odchod čas," říká 211 centimetrů vysoká opora Partizanu Bělehrad.

Klíčem k pochopení českého supertalentu jsou jeho vzory. Veselý vzhlíží k Dirkovi Nowitzkému či Pau Gasolovi a jejich velkolepým kariérám. Zídek ani Welsch podobný osud neměli.

"Rozhodl jsem se ještě se trochu rozehrát v Evropě. Nikdy nevíte, jestli v NBA dají nováčkovi šanci – pak by se taky mohlo stát, že budu sedět na lavičce a vrátím se do Evropy. Tohle nechci," vysvětluje Veselý.

Ani teď, po povedeném Final Four Euroligy, kde byl jeho tým sice "až" čtvrtý, ale on sám zazářil, nijak nelituje. "Nemá cenu litovat. Nad tím rozhodnutím jsme všichni přemýšleli hodně dlouho."

Ještě v březnu se mu moc nechtělo třeba do Clevelandu Cavaliers. A dnes? "Teď tam nikoho nemají. Navíc jsem jim fandil už dřív kvůli LeBronu Jamesovi, ten je neuvěřitelný," odpovídá.

Český křídelník sice Jamese obdivuje, hrát s ním ale netouží. Hrozí totiž, že by se mohl změnit v "podavače míčů".

Veselého přání před draftem 2011 tedy zní: "Určitě bych nechtěl tam, kde je nějaká velká hvězda a všechno se hraje na ni, třeba v Miami by si dneska nováček asi nezahrál."

rozhovor s Janem veselým v mf dnes

Rozhovor s Janem Veselým o NBA a další články ke startu soutěže čtěte v pondělní MF DNES.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž