Kouč Petr: Náš výkon? Ostuda!

  • 3
Pardubice - Ufff, to ale byla dřina! A hodně nečekaná! Kdo vyhlížel pohodové vítězství nad posledním týmem tabulky, nestačil se divit. A nechybělo mnoho a mohla se pod pardubickými koši zrodit nečekaná senzace. Basketbalisté Synthesie nakonec BBK Brno porazili 94:90, ovšem kromě výhry nebylo nad čím jásat.

"Byl to boj, abychom vyhráli. Vítězství, které bylo naší povinností, se rodilo hodně těžce," přiznal trenér Stanislav Petr. "Takhle se ale nedá hrát. Tím bychom si jen odradili diváky."

I když jste zvítězili, výkon vás určitě nenadchnul. Mám pravdu?
Nelíbil se mi. Věděli jsme, že je Brno oslabené. Přineslo to však opačný efekt. Měli jsme do zápasu vstoupit s větší agresivitou v obraně a s bojovností. Oba atributy jsem však zcela postrádal. Hráli jsme vlažně, nechali jsme soupeře střílet z volných pozic a dávat koše. Přístup hráčů mě velmi mrzí. Určitě si s nimi o tom ještě promluvím.

Kdo vás nejvíce zklamal?
Nedá se mluvit o jednotlivcích. Týká se to všech hráčů, kteří byli na palubovce. Takhle se nedá bránit. Nechávali jsme soupeři velký prostor, nebyla tam žádná snaha navzájem si pomoci v obraně. Celkový přístup byl hodně vlažný.

Na soupeře hodně platil pod košem pivot Trnka. Proč jste ho ve druhé půli více nevyužil?
Asi by byl v některých fázích platný, ale chtěli jsme hrát agresivněji a vytáhnout obranu. Dal jsem přednost pohyblivějším hráčům. Když jsme se dostali do vedení, už jsem nechtěl sestavu měnit.

Také v minulém utkání v Ústí nad Labem jste měli pasáž, s níž jste nebyl spokojen. Navázali jste na ni?
Brno s Ústím bych nechtěl srovnávat. Ústí je v této fázi soutěže o dost slabší. Tam jsme zápas rozjeli dobře, ale pod dojmem výrazného náskoku jsme ho v závěru už jen dohrávali. Tentokrát jsme ale hráli špatně hned od začátku.

Brno je v tabulce poslední, Ústí nad Labem zase třetí od konce. Mělo postavení soupeřů v tabulce vliv na koncentraci vašich hráčů?
V předchozích třech čtvrtinách soutěže jsme s těmito soupeři odehráli jednoznačné zápasy. Nedali jsme jim prostor, aby nás zlobili. Teď se spíše na hráčích projevila nějaká únava nebo mají trošku narušenou psychiku. V klubu se minulých dnech hodně dělo, změny zatím nejsou dokončené a spousta hráčů o tom může přemýšlet. Na výkon mělo vliv více faktorů, musíme to rozebrat.

Nějaké podcenění se ale určitě muselo projevit. Je to tak?
To je samozřejmě pravda. Vždyť Brno odehrálo zápas v pěti lidech.
Když se na ně vystřídá deset našich hráčů a budou je honit, nemohou vydržet po celé utkání. Jenže oni vydrželi v pohodě.

V sobotu hrajete v Sadské. Takový výkon jako proti Brnu by asi na výhru nestačil, že?
To tedy ne! Vůbec prezentovat se takovým výkonem je ostuda! To si hráči musí přiznat sami. Takhle se nedá hrát basket. Nemůžeme k zápasu přistoupit tak, že ho jen odehrajeme a bez bojovnosti a nasazení vyhrajeme. To nejde.

Na hřišti Sadské se od vás opět očekává "povinné" vítězství. Berete zápas stejně?
Určitě. Pokud si chceme udržet postavení v tabulce, které jsme si vybojovali, musíme vyhrát. Takové zápasy ale bývají zrádné. Může to však být úplně jiné utkání. Jedeme ven, na Sadskou jsme vždy zahráli. Věřím, že se hráči vzpamatují.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž