Pardubický trenér Dušan Bohunický hovoří ke svým svěřencům během time-outu.

Pardubický trenér Dušan Bohunický hovoří ke svým svěřencům během time-outu. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubický basketbal jde do jubilejní sezony s touhou po ligovém finále

  • 1
1956 až 2016. Nadcházející sezona pardubických basketbalistů se ponese ve znamení oslav 60. výročí založení klubu, které by tým rád spojil s úspěchy v lize a v poháru.

Už několik let pardubičtí basketbalisté marně prahnou po finále nejvyšší soutěže. Loni k němu byli hodně blízko, letos na jaře vypadli už ve čtvrtfinále. S novými podkošovými posilami Radkem Nečasem a Kamilem Švrdlíkem si však na boj o titul v sezoně, kdy klub slaví 60 let, věří snad víc než kdy dříve.

„Jsou to posily, které na postu pivotů patří k tomu nejlepšímu, co v české lize je. Oba jsou vítězné typy a do Pardubic přišli bojovat o nejvyšší umístění,“ uvedl generální manažer Martin Marek.

Ideální scénář by z pohledu Beksy byl, kdyby mužstvo po základní části skončilo hned za šampiony z Nymburka. Soutěž se bude opět odbývat čtyřkolově; pouze Nymburk, jejž lze na finálového účastníka pasovat dopředu, dostal výjimku a s každým soupeřem se v Kooperativa NBL utká pouze jednou.

„Většinu zápasů odehrajeme v hale Dašická, kde bychom si chtěli postupně vytvářet domácí zázemí s patřičnou fanouškovskou kulisou,“ sdělil manažer Marek.

Zatím však na Dašické, která by měla brzy dostat nový oficiální název, probíhají stavební úpravy a pokládka nové palubovky, takže první domácí bitvu proti Opavě (v pondělí 12. října od 18 hodin) Pardubice nuceně svedou v Tipsport areně.

„Dlouhodobý cíl je točit dvě haly. Přibližně 30 procent zápasů chceme odehrát v Tipsport areně a 70 v hale Dašická,“ nastínil předseda představenstva BK JIP Pavel Stara.

Mužstvo by také po loňském nepovedeném představení v poháru tuto trofej rádo dobylo. Pomoci by mu k tomu měli i diváci - klub totiž získal pořadatelství Final Four. „Je to pro nás prestižní záležitost, jeden z výsledkových vrcholů sezony. Při neúčasti Nymburka bychom chtěli pomýšlet na vítězství,“ řekl manažer Marek.

Final Four by se mělo hrát 12. a 13. února 2016, Beksa však chystá i další atraktivní akce.

První z nich bude v sobotu 21. listopadu 2015 retro zápas proti pražskému USK ve speciální kolekci dresů, které budou posléze vydraženy na charitativní účely. Chystají se ale i galavečer pardubického basketbalu nebo výstava připomínající historii klubu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž