Kapitán chce pod stromeček výhru

  6:15aktualizováno  6:33
Děčín - Pouze tři týmy se mohou po polovině základní části Mattoni NBL pyšnit domácí neporazitelností. Kromě obou finalistů z posledních dvou let Nymburka a Mlékárny Kunín udělali ze své palubovky nedobytnou tvrz i basketbalisté Děčína. Severočeši vyhráli ve své hale všech šest letošních zápasů, v posledním kole odtud odjely s nepořízenou i posílené Pardubice.

Málokdo před sobotním utkáním věřil, že by se mohl opakovat scénář z loňského vzájemného střetnutí na severu Čech. Tehdy se pardubičtí basketbalisté v děčínské hale doslova sesypali. První čtvrtinu prohráli ostudně 4:25 a po třinácti minutách svítil na světelné tabuli šokující stav 35:4 ve prospěch domácích!

Tentokrát sice Východočeši podobnou blamáž v úvodních minutách nedopustili, ale bohatě si to "vynahradili" v dalším průběhu utkání. Úsek hry mezi šestou a sedmnáctou minutou vyhráli Děčínští v exhibičním tempu 42:18 a nakonec zvítězili jen o tři body nižším rozdílem, než v listopadu loňského roku!

"Nevím, jak ostatní, ale já osobně jsem si na Pardubice opravdu hodně věřil," neskrýval optimismus domácí kapitán Lukáš Houser. Poukazoval přitom právě na výše zmíněný zápas ze sedmého kola loňského ročníku Mattoni NBL.

"Průběh i výsledek toho utkání jsem si samozřejmě velmi dobře pamatoval a také jsem to klukům před zápasem připomínal. Tehdy to bylo hodně jednoznačné a přesto, že Pardubice před touto sezonou svůj kádr hodně posílily, jsem zůstával optimistou."

Ještě z jedné věci Houser při svém uvažování vycházel. "Uvědomuji si, že Synthesia je velice silným týmem, ale také vím, že mnohem kvalitněji hraje v domácím prostředí. Venku nejsou Pardubice tolik nebezpečné."

Na dvoubodový zisk mohli hosté pomýšlet jen v několika úvodních minutách. Na konci třetí minuty znamenala Mujagičova trojka jednobodové vedení Východočechů, ovšem bylo to poprvé a také naposledy, kdy domácí hráči prohrávali.

Na následné šňůře 14:0 se úspěšnou tříbodovou střelou podílel i děčínský kapitán. Šlo o jediné Houserovy body v tomto duelu, ovšem dvoumetrový křídelník z toho rozhodně nemusel být smutný.

Stejně jako ze skutečnosti, že si děčínští pivoti nedokázali v soubojích jeden proti jednomu poradit s pardubickým obrem Trnkou. Ten proměnil jedenáct ze třinácti dvoubodových pokusů a celkem zaznamenal třiadvacet bodů.

"Bylo nám jasné, že někdo z nich body dát musí. My jsme si řekli, ať je klidně dá Trnka zpod koše, hlavně jsme nechtěli soupeře pustit ke střelbě z tříbodového území," přiblížil Houser taktiku svého týmu.

Ta nakonec slavila úspěch. Mujagič proměnil tři tříbodové pokusy, Novotný s Markem po jednom. A to bylo všechno.

Pardubičtí, kteří jsou pátí v procentuální úspěšnosti střelby z perimetru a průměrně trefí v každém střetnutí 8,25 trojky, si na severu Čech připsali jen pět přesných zásahů, navíc s podprůměrnou úspěšností pouhých 23,8%.

"Přitom třeba v Ostravě nastříleli patnáct trojek, takže dobří střelci tam jsou," připomněl Houser střelecký koncert basketbalistů Synthesie v nedávném duelu v Ostravě. "Nám se však podařilo jim v tříbodové střelbě zamezit."

S první polovinou základní části Mattoni NBL je jeden z nejzkušenějších děčínských hráčů navýsost spokojen. Jak by také ne, vždyť bilance osmi vítězství a tří porážek řadí jeho tým po bok Mlékárny Kunín či Prostějova a dokonce o jeden bod před loňského čtvrtfinálového přemožitele Děčína, A Plus Brno!

"Jsem dost spokojený a myslím si, že ostatní kluci také," přikyvuje Houser. "Prohráli jsme jen tři utkání a vždy to bylo na hřištích největších favoritů celé ligy."

Navíc v Nymburku Severočeši ještě po třech čtvrtinách senzačně o jeden koš vedli, stejně jako v Novém Jičíně! "Vlastně nám nevyšel pouze jediný zápas, a to na hřišti A Plus Brna. Jinak jsme podle mě sehráli samá dobrá utkání!"

Na pět výher v řadě by chtěl Houser se svými spolubojovníky navázat i v dalším pokračování nejvyšší domácí soutěže. Na programu bude odveta sobotního zápasu s Pardubicemi.

"Víme, že to na východě Čech bude podstatně těžší, než u nás v Děčíně, kde nám hodně pomáhají naši skvělí diváci," tuší kapitán, že Synthesia nebude ve své hale tak odevzdaným protivníkem, jako v sobotu na palubovce ČEZ Sportcentra.

Přesto prý hosté udělají co bude v jejich silách, aby si ještě vylepšili předvánoční náladu. "Musíme na Pardubice vlétnout stejně tak, jako jsme to udělali u nás doma. Především je potřeba se co nejvíce soustředit. To je naše cesta k úspěchu," přemýšlí Houser.

Deváté ligové vítězství v probíhající sezoně by podle jeho slov bylo skvělým vykročením do druhé poloviny základní části Mattoni NBL. "Navíc by to byl perfektní dárek pod stromeček jak pro nás, hráče, tak věřím, že i pro naše výborné fanoušky!"

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Ronaldo v Saúdské Arábii stále bez trofeje. Porážku v poháru doprovázely slzy

1. června 2024  8:41

Ani v druhé sezoně v Saúdské Arábii se portugalské fotbalové hvězdě Cristianu Ronaldovi nepovedlo...

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

Do Plzně jako objev sezony. Slončík? Má vášeň, na stadionu by i spal, říká kouč

1. června 2024  8:08

Patrik Schick, Adam Hložek, David Jurásek. Hvězdnou galerii vítězů Ligové fotbalové asociace v...

Edmonton dobyl led Dallasu a přiblížil se finále Stanley Cupu

1. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:41

Hokejisté Edmontonu zvítězili 3:1 na ledě Dallasu a ve finále Západní konference play off NHL tak...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...