Jiří Welsch

Jiří Welsch | foto: ČEZ Basketball Nymburk

Potřebujeme vystoupat s formou až někam nad vrchol, říká Welsch

  • 0
Bilbao (Od našeho zpravodaje) - Španělsko, to je pro basketbalistu Jiřího Welsche druhý domov, s rodinou se usadil na jihu v Málaze. Ostatně, nedávno tu strávil prosluněné Vánoce. A nyní se vrátil s nymburským klubem, aby mu pomohl v prvním utkání osmifinálové skupiny Eurocupu na palubovce Bilbaa.

"Ve španělské lize už druhým rokem nehraju a kádr Bilbaa se od té doby hodně proměnil," říká Jiří Welsch. "I tak jsem našim trenérům sdělil pár poznatků, hlavně o individuálních dovednostech některých konkrétních hráčů."

Welsch se dobře zná hlavně s Řekem Kostasem Vasileidasem, vedle něhož před lety válel za Malagu. "V žádném bližším kontaktu jsme však nikdy nebyli." Před kvalitami středečního soupeře zkušený reprezentant varuje. "Bývá tu celkem divoké prostředí, navíc mají novou halu, v níž se jim nebývale daří."

Což se však nedá říct o současném Nymburku. Tým se v poslední době spíš hledá, největší krizí si prošel před vánočními svátky. "To jsme na té sinusoidě výkonnosti byli úplně dole," připouští Jiří Welsch. "Nyní už se zvedáme, ale aby to bylo na postup z téhle přetěžké skupiny, musela by forma vystoupat snad až někam nad vrchol."

Kromě Bilbaa narazí Nymburk ještě na lotyšskou Rigu a další španělský tým Valencii. Dva rivalové z nejlepší evropské ligy, to je vážně síla. "V celém Eurocupu moc silnějších soupeřů není," míní Welsch. "Hned tady v tom prvním utkání v Bilbau to budeme mít nesmírně těžké. Oni se drží v tabulce španělské ligy nahoře, efekt nové haly jim stále funguje, když jí postavili, zahráli si i ligové finále s Barcelonou."

Nymburk v poslední době prohrával častěji, než bývá obvyklé. Padl při lize v Děčíně i doma ve VTB lize proti ruskému Novgorodu. "To byl kvalitní soupeř, nicméně si myslím, že bychom ho s podzimní formou přemohli," řekl Jiří Welsch.

Možná se do posledních výsledků promítla i viróza, která velkou část kabiny Středočechů na konci prosince zasáhla. "Já jsme si jí dovezl i sem do Španělska, přes svátky jsem tu na pár dnů byl. Takže postel, medikamenty a čaj v ruce," prozradil Welsch. "Ale jinak dvacet stupňů, nádhera. Vánoce jsem si užil, byla pohoda."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž