Hvězdou prvního kola se stal Adam Hess

  10:44
Praha - Nejužitečnějším hráčem prvního kola Mattoni NBL se stal nymburský křídelník Adam Hess. Střelecký rekordman české nejvyšší soutěže na sebe výrazně upozornil hned v prvním utkání, zejména pak ve druhém poločase, kdy zcela sám o bod přestřílel celý tým Děčína! Největším zklamáním byl naopak výkon Houserů Brno, kteří v derby s A Plus ŽS naprosto vyhořeli.

Hvězdy 1. kola

1. Adam Hess (ČEZ Basketball Nymburk)

Rekordman nejvyšší soutěže v počtu nastřílených bodů hned v prvním kole dokázal, že jeho přesná ruka bude strašit soupeře i v této sezoně. Mistrovskému týmu se proti Děčínu dlouho nedařilo a první poločas dokonce prohrál o dvanáct bodů. Jenže měl ve svém středu Hesse, který na sebe dokázal vzít za nepříznivého stavu odpovědnost a 25 body ve druhém poločase zavelel k rozhodujícímu obratu. Sám dokonce nastřílel ve druhé půli o bod víc, než celý tým Děčína! Proměnil deset z třinácti střel z pole (trojky 2/4), minul jediný z jedenácti trestných hodů a svůj vynikající individuální výkon podtrhl i dvanácti doskočenými míči. Jedním slovem: Bravo!

2. Pavel Novotný (SČP Ústí n. L.)

Ve svém novém působišti se uvedl skvěle. Výborně střílel i doskakoval a loňskému vicemistrovi z Nového Jičína nasázel 35 bodů včetně pěti trojek. Žádný hráč ze všech dvanácti týmů nebyl v prvním kole střelecky úspěšnější. Jenže co z toho. Ústečany nakonec k senzačnímu vítězství nad velkým favoritem nedovedla ani Novotného přesná muška, po druhém prodloužení se z "povinného" dvoubodového zisku přeci jen radovali hosté. Možná jej může mrzet neproměněná šestka ze závěru základní hrací doby, kterou mohl svůj tým poslat do čtyřbodového vedení a dát soupeři definitivní mat. Přesto může být se svým výkonem nadmíru spokojen.

3. Zbyněk Pospíšil (NH Ostrava)

Do Ostravy přijel nováček ze Sadské a hostitelé se k němu v prvním poločase chovali velice uctivě. Až na začátku třetí čtvrtiny si basketbalisté Nové huti uvědomili, že chtějí-li znovu bojovat o místo v horní polovině tabulky, neměli by si s podobným soupeřem komplikovat situaci. Reprezentační pivot byl podle očekávání hlavním tahounem svého týmu. V úvodu druhého poločasu zaznamenal prvních osm bodů domácích a nakonec si připsal ceněný double-double za 29 bodů a 13 doskočených míčů. Jedinou vadou na kráse je šest zahozených trestných hodů (8/14). 

4. David Machač (A Plus ŽS Brno)

V létě převlékl po několika letech dres, ale zůstal v Brně. Od Houserů přešel k ambicióznějšímu A Plus ŽS. A aby toho nebylo málo, los prvního kola přisoudil jeho novému klubu právě Housery. Co na to Machač? Své bývalé spoluhráče vůbec nešetřil. Se čtyřiadvaceti body byl nejlepším střelcem celého utkání, navíc se činil i v doskakování. Náladu mu nezkazilo ani to, že zápas kvůli pěti osobním chybám nedohrál. Zkrátka premiéra jako hrom!

5. Pavel Bosák (USK Praha)

USK Praha si vyšlápl na vysoce favorizovaný Prostějov a mladý křídelník měl prsty v rozhodujícím trháku vysokoškoláků. Během prvních dvaceti minut byl sice téměř neviditelný a zaznamenal jen dva body, ovšem ve třetím hracím období předvedl doslova střeleckou explozi. Proměnil tři ze čtyř trojek, všechny tři dvoubodové pokusy a s jedním bodem z trestného bodu se jeho bilance zastavila na šestnácti bodech! Argument, že obrana Prostějova připomínala na Folimance spíše děravý ementál, rozhodně neobstojí. Nasázet jednomu z aspirantů na titul šestnáct bodů za čtvrtinu se prostě cení.

Zklamání 1. kola

1. Houseři Brno (celý tým)

Totální propadák. Derby s městským rivalem se Houserům vůbec nepovedlo, trenér Zdeněk Janík zažil pořádně hořkou premiéru. Prohrát na domácí palubovce o čtyřicet bodů zavání pořádnou ostudou. Navíc po takovém průběhu. Za tři minuty svítil na ukazateli skóre neuvěřitelný stav 0:13, krátce po přestávce už rozdíl přesáhl třicetibodovou hranici! Houseři doskočili o propastných 25 míčů méně než soupeř, s takovou bilancí rozhodně nemohli pomýšlet na úspěšný výsledek.

2. Pavel Kubálek (SČP Ústí n. L.)

Nejzkušenější ústecký basketbalista a vyhlášený kanonýr bude chtít na premiérový zápas této sezony co nejrychleji zapomenout. Odehrál téměř třicet minut, ale střelecky se trápil. Z tříbodového území vyslal na soupeřův koš sedm míčů, ani jeden však nepropadl obroučkou. Z dvoubodového území pak minul dalších šest střel. Celková bilance? Střelba z pole 0/13 (jediné dva body si připsal díky trestným hodům) a koeficient užitečnosti -8! Navíc ztratil čtyři míče, jeden z nich v klíčovém okamžiku v úplném závěru utkání. Je až s podivem, že Severočeši dokázali i přes nebývalý výpadek své největší hvězdy odehrát s Mlékárnou Kunín tak vyrovnanou partii. A kdyby Kubálek proměnil alespoň některou ze svých třinácti střel, kdo ví...

3. BK Prostějov (celý tým)

Letos chceme do finále, hlásili před startem Mattoni NBL prostějovští funkcionáři. Vzhledem k síle hráčského kádru jistě oprávněně. Jenže v prvním kole celý tým předvedl, jak se o nejvyšší příčky nehraje. Loňský nováček, který svůj kádr vyšperkoval o několik cizinců, se nedokázal vypořádat s absencí rozehrávačské jedničky Petra Czudka a podal více než podprůměrný výkon. Nadšení bojujících a srdcem hrajících vysokoškoláků ostře kontrastovalo s laxním přístupem většiny hráčů hostujícího družstva. Přísnější měřítko snesli snad jen Stuchlý s Callahanem. Styl USK se opírá o kvalitní defenzívní činnost, navíc na Folimance většinou moc bodů nepadá. Pokud zde nějaký tým dokázal nastřílet 84 bodů, většinou to stačilo na vítězství. Ne však Prostějovu, jehož obrana měla k ideálu hodně daleko. 

4. Jeronimo Šarin (BK Prostějov)

Jestliže lze na některém hráči názorně demonstrovat bídný výkon, jaký předvedl Prostějov na Folimance, pak je to nová posila z Chorvatska. Trenér Urban nechal Šarina na palubovce více než polovinu hrací doby, ale ten se svému kouči za důvěru příliš neodvděčil. Minul všech šest střel z pole, ztratil tři míče aniž sám jediný získal a v hodnocení užitečnosti skončil na hrozivém čísle -10!

5. Miroslav Modr (BK Sadská)

Návrat do nejvyšší soutěže si určitě představoval jinak. Sadská na ostravské palubovce téměř po celý poločas držela s domácími hráči krok, pak však i zásluhou střelecké mizérie odpadla. Přitom právě na kvalitní střelbu z dálky chce podle svého trenéra Kantůrka spoléhat. Jenže tentokrát zkušení borci Sadské selhali. Na tristní bilanci tříbodových pokusů 3/24 (12,5%) měl svůj podíl i Modr, jinak velmi dobrý trojkař. Proměnil jediný z šesti pokusů, k tomu minul i všechny tři dvoubodové střely a oba trestné hody. Doskočil sice pět míčů, ale v hodnocení užitečnosti se přesto dostal do záporných čísel (-2).

Statistiky 1. kola Mattoni NBL

Nejužitečnější hráči:
1. Adam Hess (Nymburk) 50, 2. Zbyněk Pospíšil (Ostrava) 48, 3. Pavel Houška (Ústí) 36, 4. Petr Benda (A Plus) 32, 5. Craig Callahan (Prostějov) 31, 6. Pavel Novotný (Ústí) 29, 7. David Machač (A Plus) 26, 8. Admir Alič (USK) 25, 9.-10. Fred Warrick (Mlékárna Kunín) a Denis Mujagič (Pardubice) 23

Nejlepší střelci:
1. Pavel Novotný 35, 2. Adam Hess 32, 3. Zbyněk Pospíšil 29, 4.-5. David Machač a David Špička (Pardubice) 24, 6.-8. Pavel Houška, Petr Benda a Marek Stuchlý (Prostějov) 23, 9.-11. Admir Alič, Nebojsa Savič (Sparta) a Michal Křemen (A Plus) 22

Nejvíce doskoků:
1.-2. Fred Warrick a Craig Callahan 18, 3. Petr Benda 14, 4.-5. Pavel Houška a Zbyněk Pospíšil 13, 6. Adam Hess 12, 7. Tomáš Hrubý (USK Praha) 11, 8. Jiří Trnka (Pardubice) 9, 9.-10. Jakub Houška (Děčín) a David Douša (Sparta) 8

Tříbodové pokusy:
1. Michal Křemen (A Plus) 6/8, 2. Pavel Novotný 5/11, 3. Marek Štec (Mlékárna Kunín) 4/4, 4. Antonio Bičvič (Děčín) 4/5, 5.-6. Nebojsa Savič a Viktor Mikeš (USK) 3/4, 7. Otakar Marek (Pardubice) 3/5, 8.-10. David Hájek (Mlékárna Kunín), Pavel Bosák (USK) a Štěpán Reinberger (Sparta) 3/6

Asistence:
1. Levell Sanders (Děčín) 9, 2.-4. Václav Hrubý (USK), Tomáš Holešovský (Ústí) a Maurice Whitfield (Nymburk) 7, 5.-6. Nebojsa Savič a Štěpán Vrubl (Houseři) 6, 7.-8. Fred Warrick a Juraj Gavlák (Ostrava) 5, 9.-10. Tomáš Hrubý a Antonín Pištěcký (Ústí) 4.  

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Napoleaová a Melecká jsou na turnaji LET v Kapském Městě jedenácté

27. dubna 2024  17:12

Kristýna Napoleaová a Jana Melichová jsou před závěrečným čtvrtým kolem golfového turnaje Ladies...

Horskou etapu na závodě Kolem Romandie vyhrál Carapaz, vede Rodríguez

27. dubna 2024  17:03

Náročnou horskou etapu na cyklistickém závodě Kolem Romandie vyhrál Richard Carapaz z Ekvádoru. Do...

Gabriela Satková se blíží k pařížské olympiádě na obou lodích

27. dubna 2024  16:55

Vodní slalomářka Gabriela Satková v nominačních závodech podruhé vyhrála obě ženské kategorie. Po...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...