Hráčem měsíce října je Petr Benda

  9:57aktualizováno  11:27
Brno - V loňské sezoně byl nejužitečnějším hráčem základní části Mattoni NBL, celkem třikrát mu připadl titul Hráč měsíce. Také do letošního ročníku vstoupil reprezentační pivot Petr Benda parádně. V dresu brněnského A Plus OHL ŽS opět podává výborné výkony a podle oficiálních statistik na serveru České basketbalové federace je po šesti kolech nejužitečnějším hráčem soutěže, takže se může pyšnit oceněním Hráč měsíce října.

Sympatický čtyřiadvacetiletý basketbalista už je na české prvoligové scéně stálicí. Několik let patří mezi nejuznávanější hráče Mattoni NBL, je pravidelným účastníkem All-Star Game. V ročníku 2004/05 skončil v hodnocení užitečnosti druhý za tehdejším králem Pavlem Milošem, v další sezoně své postavení na stříbrném stupínku obhájil (1. byl Callahan).

Také do letošního ročníku nejvyšší domácí soutěže Benda vstoupil ve velkém stylu. V pěti ze šesti dosud odehraných zápasů nastřílel minimálně dvacet bodů (!) a čtyřikrát zaznamenal ceněný double-double! Například ve vítězném duelu 5. kola proti Ústí n. L. se blýskl pětadvaceti body a osmnácti doskočenými míči (osm v útoku!).

Jeho výsostné postavení v Mattoni NBL nejlépe vystihuje pohled na žebříček hráčů sestavený podle koeficientu užitečnosti. Po 6. kole Bendovi patří první příčka (koeficient 30,2), druhý Rahsaan Ames z Pardubic za ním zaostává o 4,5 bodu. V elitní jedenáctce je přitom brněnský klenot jediným českým zástupcem...

V hodnocení užitečnosti jsi na tom po šesti říjnových zápasech nejlépe ze všech hráčů Mattoni NBL a tudíž ti připadl titul Hráč měsíce. Jak jsi ty sám spokojen se svými dosavadními výkony?

Hlavně mě štve, že naše výsledky nejsou nic moc, zatím máme bilanci jen 3 - 3. A že se mi teď daří, to je i proto, že hodně hraju a také díky reprezentaci. V kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy jsem hrál pravidelně, nastupoval jsem v základní pětce a začal jsem si víc věřit, což se přesunulo i do ligové sezony.

V každém zápase se snažím odvést co nejlepší výkony a snad se mi to daří, i když by to určitě mohlo být ještě lepší. Mě ale tohle opravdu moc nezajímá. Spíš se dívám na naši současnou bilanci a s ní nejsem úplně spokojený. Myslím si, že jsme mohli mít na kontě víc než tři vítězství.

Už jsi to nakousl v odpovědi na předchozí otázku. Výkony i výsledky A Plus zatím nejsou příliš přesvědčivé. Čekali jste lepší začátek?

Já jsem radši neodhadoval, jak na tom budeme (smích). Ale určitě jsem si myslel, že to bude lepší. Na druhou stranu musíme vidět, že přišlo několik nových hráčů a hlavně nový střední rozehrávač a s tím většinou bývá problém. Štěpán Vrubl je sice zkušený basketbalista, ale přece jen to chvíli potrvá, než se sžije s celým týmem a než budou spoluhráči přesně vědět, co od něj mohou očekávat.

Navíc Štěpán byl podobně jako já v národním týmu, do přípravy klubu jsme se zapojili až dva týdny před začátkem Mattoni NBL a to se také muselo někde projevit. Podle mě to chce jen čas. Jsem přesvědčený o tom, že všechno bude v pohodě. Potřebujeme se jen dostatečně sehrát.

Mrzet vás může zejména hodně nečekaná domácí porážka s USK Praha, která přišla hned v prvním kole a také neúspěch v Novém Jičíně na palubovce Mlékárny Kunín, která stále marně hledá svou pravou tvář a na kontě má jedinou výhru právě ze souboje s A Plus...

Určitě je to tak. Potýkáme se hlavně s nesoustředěností. Dokážeme hrát dvacet minut dobře, ale během zápasu nás vždycky potká aspoň desetiminutový výpadek. To byl případ prvního utkání s USK, ve kterém jsme neudrželi patnáctibodové vedení, v Kuníně jsme si zase nechali utéct začátek. V dalších zápasech se musíme koncentrovat po celých čtyřicet minut, aby nám soupeř nějak výrazně neutekl.

Jak si zvykáte na hru bez zkušeného pivota Jana Svobody, který odešel po mnoha letech strávených v brněnském dresu do Prostějova?

Určitě to je něco jiného než v uplynulých sezonách. Bez něj je to těžké, vždyť Johny hrál stabilně v základní pětce. Chybí nám jeho zkušenosti, mohli jsme se na něj spolehnout i v koncovkách. Za těch pět let jsme si na sebe zvykli, věděli jsme, co můžeme jeden od druhého očekávat. Po jeho odchodu musíme trochu změnit hru, ale časem se s tím určitě vypořádáme. Kvalitních hráčů je tady dost.

Trenér Pospíšil před začátkem ligy prohlásil, že rozhodně nechce Petra Bendu v průběhu sezony utahat, podobně jako v loňském ročníku. Jenže zatím hraješ v každém zápase průměrně 34 minut a jsi čtvrtým nejvytěžovanějším hráčem ligy...

Zatím se to nijak nezměnilo (smích). Teď na sobě žádnou únavu necítím, ale uvidíme, jak to bude vypadat v budoucnu, třeba už v listopadu, kdy budeme mít hodně nahuštěný program. Kromě ligy budeme hrát i evropský pohár, takže to bude náročnější.

Snažím se připravovat tak, abych to všechno zvládl, snažím se dost často rehabilitovat. Já jsem se ale necítil nijak zvlášť unavený ani na konci minulé sezony. Možná tam byla trochu psychická únava, ale rozhodně jsem se necítil tak, že bych byl vyřízený basketem.

V úvodu sezony je Mattoni NBL hodně zajímavá, Brnu zatím patří šestá příčka. Jak vidíš ambice vašeho klubu v tomto soutěžním ročníku?

Před začátkem sezony jsme mluvili o umístění do čtvrtého místa a na našich ambicích se nic nemění. I když to vypadá, že půjde o hodně těžký ročník. V dobrém světle se ukazuje nováček z Liberce, který naskočil do ligy famózním způsobem, jsou tam i další týmy, které hrají velice dobře. Na druhou stranu se zatím moc nedaří Kunínu ani Prostějovu.

Myslím si však, že postupem času se začnou rozdíly mezi jednotlivými týmy více projevovat. Uvidíme, jak to bude vypadat někdy v polovině sezony. Hodně týmů se posílilo a díky tomu se vyrovnaly družstvům, která se v posledních třech, čtyřech letech pravidelně pohybovala v první čtyřce. Naším hlavním cílem ale zůstává být v první čtyřce, horší cíle si prostě dávat nemůžeme.

Dotazník pro Hráče měsíce...

... aneb Bendova nej...

Nejdůležitější osoby na mé basketbalové cestě

Určitě musím vzpomenout na pana Nováka. Byl to můj první trenér, který mě v Jihlavě zasvětil do basketu a dal mi potřebné základy. První možnost hrát za muže jsem dostal za Kamila Šplíchala a pak už přišel pan Pospíšil v Brně. Rozhodně nemohu zapomenout ani na své rodiče, které bych dal spíš na první místo. Především díky nim jsem vydržel u basketu tak dlouho.

Nejlepší spoluhráč, s nímž jsem kdy hrál

Jednoznačně Johny Svoboda. Byl to on, kdo mě zasvětil do tajů pivotmanské hry a naučil mě různé finty, které při své hře využívám. Vděčím mu za hodně.

Nejnepříjemnější protihráč v lize

Moc dobře se mi nehraje proti pohyblivým pivotům. Mezi ně určitě patřil Craig Callahan, nepříjemným obráncem je třeba Radek Nečas.

Největší basketbalový zážitek

Tady musím zmínit nedávný postup reprezentačního týmu na mistrovství Evropy do Španělska. Hodně jsem to prožíval a jsem opravdu moc rád, že jsem mohl být u takového úspěchu. Na evropský šampionát jsme postoupili po hodně dlouhé době a mě těší, že jsem byl součástí národního týmu.

Řekl o Petru Bendovi

Miroslav Pospíšil (trenér A Plus OHL ŽS Brno): Jde o velice pracovitého hráče, který výkonnostně stále roste. Navíc kromě basketbalu i studuje a chce mít vzdělání, což svědčí o tom, že ví, co chce. Mezi jeho největší přednosti určitě patří dynamika, na svou výšku je dost rychlý. Pokud by i nadále zůstal v Brně, mým záměrem by bylo "předělat" jej na křídlo, ale myslím si, že od nás odejde do zahraničí. Podle mě už je to komplexní hráč, který má předpoklady k tomu, aby se prosadil v kvalitní zahraniční soutěži.

Kdo je Petr Benda

Věk: 24 let
Výška: 203 cm
Pozice: pivot
Klub: A Plus OHL ŽS Brno
Reprezentant ČR

Statistiky z měsíce října

Počet odehraných zápasů: 6
Počet odehraných minut: 203,8 (průměr 34,0 – 4. v Mattoni NBL)
Počet nastřílených bodů: 117 (průměr 19,5 - 3. v Mattoni NBL)
Dvoubodové pokusy: 64,5% (49/76 - 7. v Mattoni NBL)
Trestné hody: 73,1% (19/26 – 34. v Mattoni NBL)
Doskoky celkem: 63 (10,5 - 2. v Mattoni NBL)
Koeficient užitečnosti: 181 (průměr 30,2 – 1. v Mattoni NBL

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Jsem rychlejší než dřív. Hirt myslí na Giru i na boj o celkové pořadí

3. května 2024

Premium Ve středu odcestoval do Turína, odkud se zítra vydá na trať svého nejoblíbenějšího i...

Lehečka postoupil v Madridu do semifinále, zraněný Medveděv vzdal

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  23:55

Jakmile stvrdil zisk prvního setu poměrem 6:4, jeho soupeř mu oznámil, že kvůli zranění třísla...

Přemožitel Plzně Fiorentina první semifinále Konferenční ligy vyhrála

2. května 2024  23:46,  aktualizováno  23:50

Fotbalisté Fiorentiny v úvodním semifinále Evropské konferenční ligy porazili Bruggy 3:2, hosté...

Semifinále Evropské ligy: Leverkusen s Kovářem v brance vyhrál v Římě 2:0

2. května 2024  20:49,  aktualizováno  23:23

Fotbalisté Leverkusenu s brankářem Matějem Kovářem zvítězili v úvodním semifinále Evropské ligy na...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...