Thomas Massamba z Nymburka (vlevo) a Andrew Goudelock z Kazaně.

Thomas Massamba z Nymburka (vlevo) a Andrew Goudelock z Kazaně. | foto: ČTK

Postup by byl zázrak. Nymburk si chce v Rusku napravit reputaci

  • 0
Basketbalisté Nymburku mají před sebou superobtížný úkol. Před středeční odvetou osmifinále Eurocupu v ruské Kazani tak spíš jen doufají v zázrak. Ten by jim snad mohl pomoct smazat manko 33 bodů z úvodního zápasu.

Středočeši si jsou vědomi, že při současném rozložení sil favorita o 34 bodů neporazí, proto odletěli do Kazaně především s touhou napravit si reputaci po úvodním nepodařeném zápase.

V Praze Nymburk selhal v obraně, když neuhlídal bývalého hráče NBA Andrew Goudelocka, který nastřílel 36 bodů. Ve druhé půli už čeští mistři zcela vypadli z rytmu a výsledkem byla porážka 58:91. To je nejvyšší prohra Nymburku od loňského února a druhá nejvyšší od roku 2001.

"Sešly dva faktory: Kazaň má dobrý tým a my jsme hráli špatnou obranu, která nechala rozstřílet jejich nejlepšího střelce Goudelocka. Když dal první dvě střely, už pak ani nepotřeboval být volný a zasypával nás jedním košem za druhým i přes ruce bránících hráčů," řekl pivot Petr Benda.

"Soupeř nám bohužel v prvním utkání ukázal, co je Jiná liga," použil reprezentant Jiří Welsch přirovnání s odkazem na propagační slogan Nymburku k Eurocupu a VTB lize. "Stačí se podívat jen na to, že oni prohráli za celou sezonu jen dvakrát. Ten tým je o třídu výš než my," připustil Welsch.

I proto nymburští hráči vědí, že obrátit souboj v odvetě a zajistit si třetí postup do čtvrtfinále Eurocupu v klubové historii je v podstatě nesplnitelný úkol. "Bude to hodně frustrující. Naším úkolem je odehrát odvetný zápas se ctí, postupové šance jsou minimální. Těžko asi budeme schopni porazit takového soupeře, jehož jednoznačným cílem je Eurocup vyhrát a zajistit si postup do Euroligy, o více než 33 bodů," uvedl Benda.

Nymburk i po zápase zůstane v Kazani, kde ho už v sobotu čeká proti domácímu týmu třetí zápas během dvou týdnů, tentokrát ve VTB lize. "Alespoň nám to ušetří jedno cestování," řekl Welsch. Ve VTB lize však Nymburk už nemůže pomýšlet na postup do play-off.

Středeční zápas Eurocupu začíná v Kazani v 16:00, vítěz duelu se ve čtvrtfinále utká s lepším ze souboje mezi Ankarou a ukrajinským Chimikem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž