Děčínský pivot Pavel Houška (vpravo) patří mezi vzory Antonína Pištěckého.

Děčínský pivot Pavel Houška (vpravo) patří mezi vzory Antonína Pištěckého. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Děčínský Pištěcký dře do večera. S Houškou

  • 0
Nesbírá body a nerozhoduje zápasy, možná ho na palubovce vedle velkých hvězd přehlédnete. Přesto je basketbalista Antonín Pištěcký hráč, kterého v týmu potřebuje každý trenér. "Není to žádný skórer, ale úkolový hráč. Velice solidní defenzivní borec, skvělý do mezihry. Individuality těží z jeho hry," oceňuje kouč Jan Šedivý, který Pištěckého vedl v Ústí.

Když loni sestoupilo z NBL, sáhl po talentu Děčín. A i v předním týmu nejvyšší soutěže se dravé křídlo uplatňuje. "Jsem rád za minutáž, kterou dostávám, ale rozhodně bych ji chtěl využít lépe," je na sebe přísný Pištěcký.

Zlepšit se chce především ve střelbě z dálky. "Když nedám žádnou trojku, nemůžu hrát. Na začátku sezony jsem se bál střílet, teď už ne, zkouším to. Na USK to dvakrát padlo, s Ostravou dvakrát ne. Musím dál pracovat, střílet a střílet, nevzdávat to," nařídil si.

Vzorem je pro něj Pavel Houška. Jeho exústecký spoluhráč se letos v Děčíně vypracoval v klíčovou oporu. "Má vynikající sezonu, potkaly ho snad jeden dva výpadky. Odměna za to, jak na sobě dře," přeje mu úspěch.

Ani reprezentační trenéři by prý neměli Houšku opomíjet. "Byli by slepí, kdyby si ho nevšimli. Měl by dostat šanci v širším kádru, pak je na něm, jestli se prosadí do elitní dvanáctky."

Touha dostat se tak daleko, jako jeho slavnější spoluhráč a kamarád, žene Pištěckého vpřed. "Přidáváme si na tréninku oba stejně. Jsme v hale od rána do večera. Možná má Pavel víc talentu, nevím. Těžko se to srovnává. Je pivot, já křídlo. Každý hrajeme něco jiného. Ale pro Děčín bude jistě dobré, když se nám bude dařit oběma."

A tým šlape, navzdory skromnějším podmínkám drží třetí příčku v NBL. "Jenže musíme ještě hodně makat, abychom ji udrželi." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž