Děčín posiluje, z Ústí získal Thomase

  10:22aktualizováno  13:26
Děčín/Ústí - DOPLNĚNO - Druhý nejlepší střelec Mattoni NBL mění dres. Američan Kevin Thomas odchází z beznadějně posledního Ústí n. L. a stěhuje se do sousedního Děčína, opačným směrem zamířil Aleš Jiráň. Děčínský klub navíc opouští i srbský podkošový hráč Aleksandar Tanaskovič, naopak na soupisku byl dopsán sportovní ředitel Lukáš Houser.

Zajímavý trejd se bezprostředně dotkl hned čtyř basketbalistů. "Změny v hráčském kádru jsou realizovány s cílem zvýšení konkurenceschopnosti a stabilizace výkonnosti, a také reakcí na zranění hráčů," napsal v tiskové zprávě Pavel Stara, generální manažer děčínského klubu.

Klíčovou postavou výměny Thomas-Jiráň byl bezesporu pětadvacetiletý Američan. "Kevin je hráč na pozici dva i jedna a tuto pozici bylo nutné posílit - i proto, že zraněný Marek Balík se vrátí na palubovku až v dubnu, pokud nebudou další komplikace," vysvětlil záměr klubu Stara.

Jeho protějšek Dominik Feštr přiznal, že ústecký klub Thomasovo uvolnění dlouho pečlivě zvažoval. "Stále totiž platí, že chceme tento ročník důstojně dohrát," zdůraznil Feštr.

"Na druhou stranu zvítězil realistický pohled na věc. Kevin Thomas odváděl pro náš klub skvělou práci a zaslouží si hrát play-off. Pro náš klub to navíc znamená ekonomický přínos."

Součástí výměny je totiž i finanční kompenzace ve prospěch BK Ústí.

"Co se týče Aleše Jiráně, tomu v Děčíně končí po této sezoně smlouva a vzhledem k tomu, že letos nedostával tolik minut, je to pro něj velká výzva přesvědčit o svých kvalitách," uvedl Stara na Jiráňovu adresu. "Po sezoně s ním povedeme jednání o jeho budoucnosti v našem klubu."

Ústecký klub podmínil Thomasův přestup příchodem jednoho z děčínských hráčů. "Podmínkou byla i hráčská kompenzace," přikývl Feštr. "Aleš Jiráň u nás dostane prostor ukázat se v co nejlepším světle."

Zatímco v Ústí se "spokojili" jen s jednou, byť podstatnou změnou, pohyb v hráčském kádru Děčína výměnou Jiráně za Thomase zdaleka neskončil. "Vzhledem k platnému koeficientu zahraničních hráčů v Mattoni NBL (3 hráči mimo EU) jsme ukončili spolupráci s Aleksandarem Tanaskovičem," potvrdil Stara odchod dalšího hráče.

Srbský pivot nastoupil v probíhající sezoně ke všem dosavadním třiceti zápasům, v nichž odehrál průměrně rovných 16 minut s průměry 6 bodů a 3,2 doskoku. Teď si bude hledat nové angažmá.

"Každá změna má i odvrácenou stranu mince. Bylo to těžké rozhodnutí, protože Saša je skvělý člověk, který si plnil veškeré své povinnosti a odvedl v Děčíně výbornou práci nejen v zápasech. Patří mu plné poděkování a i s ním povedeme jednání o možné budoucí spolupráci."

Staronovou tváří v děčínské sestavě bude Lukáš Houser. Muž, jenž ještě v loňské sezoně dovedl z pozice kapitána děčínský tým až do semifinále, v létě přesedl do manažerského křesla, avšak teď se vrací zpátky na hřiště.

Lépe řečeno na elitní scénu. "Lukáš hrál v této sezoně v Trutnově první ligu," podotkl Stara, jenž doufá, že veškeré změny, které klub nedlouho před koncem přestupního termínu provedl, budou přínosné.

"Věříme, a to pevně, že tyto změny přinesou očekávaný efekt. Dopsáním Lukáše Housera na naši soupisku získáváme především zkušenosti. Nebude to pro něj jednoduché, práci sportovního manažera bude vykonávat i nadále, ale některé úkoly budou předelegovány. Příchod Kevina Thomase vnímáme velmi pozitivně. Tento hráč má své kvality, navíc zná Mattoni NBL. V případě, že bychom se s Ústím na jeho příchodu nedohodli, jsme měli připraveny další alternativy, ale Kevin byl pro nás variantou číslo jedna."

Sám Kevin Thomas svůj přesun o dvě desítky kilometrů dál podél řeky Labe přivítal.

"Nabídka Děčína mě potěšila," neskrýval radost hráč, jenž má v letošní sezoně výborné průměry 18 bodů, 3,9 doskoku a 2,5 asistence na zápas.

Zároveň podle svých slov počítá s tím, že na rozdíl od Ústí, jehož byl nejvytěžovanějším hráčem (průměr 34,7 minuty), bude muset o své minuty na hřišti bojovat. "Samozřejmě vnímám sílu Děčína a dobře vím, že přicházím do větší konkurence. Tento přestup ale jednoznačně beru jako posun v mé kariéře a jsem moc rád, že si zahraji play-off."

Jak Thomas, tak i Lukáš Houser už absolvovali s děčínským týmem dnešní dopolední trénink. "Byl jsem rád, když jsem byl osloven, jestli bych se vrátil, ale trochu mě to mrzelo kvůli Trutnovu, že tam nemůžu dohrát sezonu. To mě nejvíc brzdilo," přiznal Houser.

Dvoumetrový křídelník velmi dobře ví, jaká by měla být jeho role v týmu kouče Budínského.

"V některých zápasech, třeba proti Liberci, nám na křídlech chyběla kila a centimetry. Kdyby se to zase takhle někdy vyvrbilo, tak v tom bych mohl na place pomoct. Nejdu sem ale jako nějaký spasitel."

O tom, že může v nezvyklé roli hrajícího sportovního manažera obstát, Houser nepochybuje. "Kdybych tomu nevěřil, tak do toho nejdu," prohlásil rozhodně a se smíchem dodal: "Asi to pro mě bude trošku těžší a asi budu muset být trošku dýl v práci, ale tři měsíce se to dá vydržet. Jestli to pomůže, a já doufám, že jo, tak to bude mít smysl."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...