Dallas a San Antonio mají třetí výhru

  9:06
New York - Velmi důležitý krok k postupu udělaly v domácím prostředí týmy Dallasu a San Antonia - Dallas díky výbornému výkonu ve druhém poločase jasně přehrál oslabené Sacramento 112:93 a San Antonio po velkém dramatu porazilo obhájce titulu L.A.Lakers 96:94. Oba vítězové shodně vedou ve svých sériích 3:2 a rozhodnout o postupu můžou už v šestých zápasech sérií ve čtvrtek v Sacramentu a Los Angeles.

Dallas - Sacramento 112:93 (stav série 3:2)
Hosté ze Sacramenta začali i bez Chrise Webbera utkání skvěle a v první půli byli lepším týmem - bouřlivá atmosféra v hale American Airlines Center ale dohnala ve třetí čtvrtině domácí hráče k obrovskému náporu a Dallas dokázal díky vynikající třetí čtvrtině (29:10!) zápas úplně otočit. Nakonec porazil Sacramento takříkajíc vlastní zbraní - kolektivním výkonem - když celkem 6 hráčů nastřílelo mezi 13 a 25 body.

Dallas obvykle spoléhá na své "Velké trio" Nowitzki, Nash, Finley, případně na svého náhradníka-ostrostřelce Nicka Van Exela, ale tentokrát to byli překvapivě Raja Bell a Raef La Frentz, kteří se stali nečekanými hrdiny zápasu. "Přesně tohle jsme potřebovali," pochvaloval si LaFrentz a nešetřil chválou na adresu svého spoluhráče Bella, "není dobré spoléhat jen na 3 nebo 4 hráče. Raja hrál dnes famózně a velmi nám pomohl." Kouč Don Nelson označil Bella už za nejlepšího hráče nevydařeného čtvrtého zápasu a Bell se za své zařazení do základní pětky (Adrian Griffin je zraněn) odvděčil dalším výborným výkonem.

Bell nastřílel 13 bodů (6/7 z pole), ale především zářil v klíčové třetí čtvrtině (9 bodů), kdy trefil 4 koše ze hry - o jeden víc než celý zaskočený tým hostů dohromady. Velmi dobrý výkon podal Steve Nash, který ve čtvrtém zápas nastřílel jen 6 bodů - tentokrát zaznamenal 25, když proměnil 15 ze 16 trestných hodů. Dirku Nowitzkimu jen o jedinou asistenci "utekl" triple-double - 16 bodů, 15 doskoků a 9 asistencí (osobní rekord). Raef LaFrentz (14 bodů) během prvních 4 minut třetí čtvrtiny nadělil hostům 4 bloky v obraně a na druhé straně během 2 minut nastřílel 6 bodů.

Oba týmy hrály už třetí zápas během 4 dnů a v první půli se zdálo, že únava přece jen doléhá víc na Dallas - ten hrál v první půli hodně letargicky, špatně bránil a Sacramento šlo díky výborným výkonům Douga Christieho a Predraga Stojakoviče do patnáctibodového vedení. V druhé čtvrtině se domácí přece jen rozstříleli, ale ještě v poločase byl stav 54:61 - ve třetí čtvrtině však Dallas povolil svému soupeři jen 10 bodů! a obrovským náporem otočil skóre na 83:71. Sacramento mělo za třetí čtvrtinu střelbu 3/25 z pole! Po celou poslední čtvrtinu už si pak domácí hlídali dvouciferný náskok.

Sacramento mělo už v první čtvrtině problémy s fauly pokošových hráčů, Vlade Divace a Keona Clarka, kteří nakonec shodně nasbírali jen 5 bodů a 5 doskoků. Doug Christie zaznamenal 21 bodů, 9 doskoků a 7 asistencí, Predrag Stojakovič přidal 19 bodů, ale trefil jen 6 z 18 střel - celý tým hostů měl úspěšnost z pole jen 35,9%.
Střelci: Nash 25, Van Exel 18, Nowitzki 16b., 15d. a 9as., Finley 16, LaFrentz 14, Bell 13 - Christie 21, Stojakovič 19, B.Jackson 14, Bobby 13

San Antonio - L.A.Lakers 96:94 (stav série 3:2)
Ačkoli to tak po celý zápas vůbec nevypadalo, o vítězi utkání rozhodovala jediná střela - hostující Robert Horry už svými střelami v koncovkách rozhodl důležitých o mnoha výhrách obhájců titulu (mimo jiné v loňské sérii play-off proti Sacramentu), ale tentokrát je trojkový pokus těsně před koncem vypadl z obroučky a Lakers jsou opět na pokraji vyřazení a v podobné situaci jako vloni - tehdy ve finále prohrávali se Sacramentem také 2:3 na zápasy, ale nakonec dokázali vyhrát rozhodující sedmý zápas na palubovce soupeře.

Na lavičku Lakers se vrátil kouč Phil Jackson, ale po 3 čtvrtiny mohl sledovat jen to, jak se jeho tým vůbec nemůže dostat do tempa a trápí se. Spurs začali výborně, ani jedenkrát neprohrávali a vypracovali si postupně náskok až 25 bodů. Ještě po třech čtvrtinách byl stav 80:64, ale Lakers předvedli další ze svých "zmrtvýchvstání" a z koncovky udělali obrovské drama. Kobe Bryant nastřílel 36 bodů (15/31 z pole, 7 doskoků a 6 asistencí), ale příliš se neprosazoval Shaquille O´Neal (20 bodů a 12 doskoků), kterého dokonce kouč Jackson kritizoval za úsilí v obraně a první polovinu poslední čtvrtiny ho nechal sedět na lavičce náhradníků - po utkání dokonce řekl, že kdyby byl Shaq na hřišti, Lakers by podobný závěrečný nápor asi nepředvedli!

Na náporu Lakers se podíleli především Kobe Bryant (13 bodů za 4.čtvrtinu) a také překvapivě Stanislav Medveděnko (7 bodů). Ještě 7 a půl minuty před koncem to bylo 87:71, ale Lakers se šňůrou 3:15 dostali do hry a Tim Duncan vzteky praštil do míče, když si Spurs museli vzít oddechový čas. Nádherná akce alley-oop v podání dvojice Duncan-Robinson znovu zvýšila vedení domácích na 7 bodů, ale Bryant trefil na začátku poslední minuty další trojku (celkem jich nastřílel 5 z 11 pokusů) a Shaquille O´Neal košem a faulem 20 sekund před koncem snižoval už na 95:94. Domácí Stephen Jackson pak trefil jen jeden trestný hod a "připravil" Horrymu scému pro to, aby se mohl stát znovu hrdinou - tentokrát však štěstí neměl a potvrdil, že se mu trojky v této sérii vůbec nedaří. Včera byl jeho bilance 0/6 a za celou sérii netrefil ještě ani jedinou trojku z 15 pokusů!

Oporou domácích byl jako obvykle Tim Duncan (27 bodů a 14 doskoků), konečně se probudil Tony Parker (21 bodů), ale ve čtvrté čtvrtině náhle nebyli vidět ani oni. Statistiky obou týmů byly velmi vyrovnané (střelba, doskakování) - domácí však tentokrát hráli jen s minimem chyb (pouhých 9 ztrát) a stříleli víc trestných hodů. Ty je však nakonec málem stály výhru, protože v poslední čtvrtině proměnili jen 4 z 9 pokusů! Hostům se naopak s výjimkou Bryanta vůbec nedařily trojky - 6/22, "bez Kobeho" 1/11! Šestý zápas se hraje ve čtvrtek v Los Angeles a Kobe Bryant neztrácí optimismus: "Nejsme tým, který by se dal lehce vyřadit. V šestém zápase do toho dáme všechno!"
Střelci: Duncan 27b. a 14d., T.Parker 21, Bowen a S.Jackson 12 - K.Bryant 36, S.O´Neal 20b. a 12d., Medveděnko 13

Stavy jednotlivých sérií:

Semifinále Východní konference:

Detroit (1) - Philadelphia (4) 2:2
New Jersey (2) - Boston (6) 4:0, konečný stav

Semifinále Západní konference:

San Antonio (1) - L.A.Lakers (5) 3:2
Dallas (3) - Sacramento (2) 3:2

Dirka Nowitzkého z Dallasu brání Scot Pollard ze Sacramenta

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Čeští hokejisté znovu porazili Slovensko, dvěma góly rozhodl Kodýtek

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  16:29

Čeští hokejisté porazili na bratislavském ledě Slovensko 4:1 a ovládli i šestý zápas v přípravě na...

Vraštilovi se Šimánkem znovu těsně unikla veslařská medaile

27. dubna 2024  16:04

Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek zopakovali na mistrovství Evropy na dvojskifu lehkých vah čtvrté...

Duplantis se i v Su-čou vznesl nad šest metrů, světový rekord mu odolal

27. dubna 2024  15:27

Švédský tyčkař Armand Duplantis po triumfu v Sia-menu vyhrál i mítink Diamantové ligy, který se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...