Cíl? Vrátit do Pardubic kvalitní basketbal

  13:02
Desítky míčků včera možná nenavrátně zmizely ve vysoké trávě golfového areálu v Lázních Bohdanči. "Úúúúú, two hundred. Yes!" radoval se z mimořádně vydařeného dvousetmetrového odpalu rozehrávač Maurice Hampton. "Nejsem Maurice, ale Tiger. Tiger Hampton," zářila nová posila pardubických basketbalistů.

míč hraje Maurice Hampton | foto: Radek Kalhous, MAFRA

"Do p..., zase vedle!" klel hned vedle něj v jednom kuse Martin Sýkora. "No nic, asi přece jen zůstanu u basketu," pokračoval už ve smířlivějším duchu.

"Tak aspoň zmlátíme toho koně, ne?" rozpřahoval se z legrace po dalším zkaženém úderu na maskota.

Právě na golfovém hřišti vedení basketbalové Synthesie včera odtajnilo cíle pro nadcházející sezonu Mattoni NBL, která startuje od zítřka za týden domácím utkáním proti Vyšehradu.

To nejdůležitější by se dalo shrnout do jedné věty: Pardubičtí chtějí napravit loňský propadák, mají na to menší rozpočet, ale paradoxně prý lepší mužstvo.

Cíle Pardubic slovy manažera Pavla Stary

1. Chceme hrát kvalitní basketbal, který bude bavit a v ČEZ Areně atakovat tu nejvyšší návštěvnost.

2. V základní části bychom se rádi pohybovali v horní polovině tabulky a postoupili do závěrečného podniku Českého poháru.

3. Stabilizovat a hledat cesty k posilování finančního zajištění klubu.

"Rozpočet se snížil o 20 procent, ale na druhou stranu máme celou sezonu pokrytou," řekl generální manažer Pavel Stara, který nesdělil přesnou výši částky, se kterou klub ročně hospodaří: "Je moderní říkat co nejnižší rozpočet. Já bych s tím neměl žádný problém, ale totéž by muselo udělat ostatních 11 klubů včetně položek na hráče."

A právě pardubický kádr i složení realizačního týmu prošly velkým třeskem. Po ohromném zklamání, kdy se tým vloni vůbec neprobil do play-off, odešlo hned devět hráčů včetně trenéra Slobodana Nikoliče. Zůstal jen Sýkora a trojice nadějných mladíků: ostatní včetně dříve nepostradatelného Sanderse museli jít.

"Jsme moc rádi, že se nám podařilo tým počeštit. Toto mužstvo jsme neskládali jen pro tuto sezonu, ale v horizontu dalších roků. Velkým vzorem nám je Nymburk, ale my začínáme prakticky od nuly," uvedl Stara, jenž stojí za vznikem nového projektu "Východočeský basketbal", který sdružuje kluby od krajské ligy až po nejvyšší soutěž s jasným cílem: starat se o výchovu mládeže tak, aby ti nejtalentovanější hráči neodcházeli do zahraničí jako dosud, ale aby dál zůstali v regionu.

Ne, "velkohubá" prohlášení o cílech pro letošní sezonu nečekejte. Synthesia jde do nového ročníku Mattoni NBL s pokorou... ale také se zdravými ambicemi. "Mám přání, aby se do Pardubic a do ČEZ Areny vrátil takový basketbal, se kterým se ztotožní co nejvíce diváků. Je potřeba si přiznat, že minulá sezona nebyla jen o špatných výsledcích, ale náš basketbal zkrátka nebavil," pronesl Stara, podle něhož by se mužstvo mohlo pohybovat do šestého místa.

"Více bych to nechtěl šponovat, protože po loňské sezoně do toho jdeme s velkou pokorou a jednotlivé cíle si budeme klást postupně, protože náš tým se potřebuje sehrát."

Ale pozor: výsledky i předváděná hra v přípravě napovídají, že Pardubičtí se z loňské sezony poučili. Ze sedmi přípravných zápasů prohráli jen ten první, následovalo šest výher včetně turnajového vítěství v Levici.

"Na to, co jsme loni hráli, není odpověď. S daleko více penězi jsme udělali obrovský průšvih. Dnes máme menší rozpočet, ale na soupisce máme velká jména," dodal Stara.

Slowiak: trenér, který "počeštil" i omladil kádr

Když mu klubové vedení na jaře dalo za úkol sestavit z velké většiny úplně nový tým, Jan Slowiak se jen zaradoval. Kouč, který sám sebe charakterizuje slovem "budovatel" se dal do práce a krátce před začátkem sezony prohlašuje: "Jsme připraveni."

Jedenačtyřicetiletého Slowiaka nezajímá jen herní stránka, on si hráče "proklepne" i po lidské stránce a flákač, nadutec či bolestínek nemají šanci.

V létě před ním stálo jedno z nejtěžších rozhodování. Měl ukázat prstem buď na osvědčeného rozehrávače a miláčka publika Sanderse nebo čerstvého Wrighta. Trenér šel do rizika a z dresu Synthesie vysvlékl nedotknutelného Sanderse, který se před pár týdny stal staronovou posilou Nového Jičína.

"Nejlepší by bylo mít oba, ale to nešlo. Vybíral jsem si mezi agresivitou, rychlostí a výbušností na jedné straně a velkými zkušenostmi na straně druhé. A já jsem se rozhodl pro první variantu, protože věřím, že Wright je budoucností klubu," říká kouč, který do Pardubic přišel z Liberce.

Týden před začátkem nového ročníku Mattoni NBL trenéra nejvíce trápí defenziva. "Je tam vidět nesehranost, ale bohužel se to nedá uspěchat, aby si hráči zažili nový systém," zmiňuje Slowiak slabinu svého kolektivu: "Zatím se nám ještě nepodařilo odehrát zápas, po kterém bych mohl říct, že nám to šlapalo celých 40 minut."

Naopak spokojen je s atmosférou v kabině. "Týmová chemie je výborná, při volbě hráčů jsme z lidského pohledu neudělali chybu."

Slowiak se ztotožňuje a naopak i trochu zvyšuje cíle, které před něj složilo vedení klubu. "Nechci volit velká a slova, ale pokud se sezona dobře rozjede, je reálná šance na semifinále," přemýšlí trenér, jenž sympatizuje s myšlenkou "počešťování" týmu a navíc přidává i svou vlastní filozofii: "Když budu mít dva hráče na stejné úrovni, vždy bude hrát ten mladší a perspektivnější.

I proto jsme nastartovali projekt Východočeský basketbal."

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Boston získal postupový mečbol. Murray poslal Lakers ze hry

30. dubna 2024  8:26,  aktualizováno  8:31

Basketbalistům Los Angeles Lakers i letos ukončili sezonu Denver Nuggets. Tentokrát poměrem 4:1 na...

Florida poslala Tampu na dovolenou, Dallas srovnal sérii proti Vegas

30. dubna 2024  7:13,  aktualizováno  7:39

Jednoznačným výsledkem 6:1 smetli hokejisté Floridy rivaly z Tampa Bay a po výsledku série 4:1 na...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...