BBK pojede na sever i s novými posilami

  12:21
Praha - První čtvrtina dlouhodobé části Mattoni NBL bude o tomto víkendu uzavřena šesti zápasy 11. kola. Již dnes dojde před televizními kamerami k zajímavému souboji mezi USK Praha a Děčínem, v sobotu jsou na programu jen dvě utkání. V neděli se pak střetnou Prostějov se Sadskou, brněnský A Plus s Libercem a Mlékárna Kunín přivítá ve své hale Pardubice.

USK Praha - BK Děčín
(24. 11. v 17.50, ČT4 Sport)

Severočechům se v poslední době na vysokoškoláky daří, v lize a v Českém poháru nad nimi vyhráli už pět zápasů v řadě. V letošní sezoně navíc opět potvrzují svou příslušnost k absolutní špičce tabulky, takže ani tentokrát nepojedou do hlavního města bez myšlenek na dvoubodový zisk.

"USK je v letošní sezóně velmi nevyzpytatelný tým. Porazil mnoho favorizovaných týmů, nebo je potrápil, na druhou stranu překvapivě i některá utkání ztratil," všiml si děčínský kapitán Lukáš Houser. "V následujících dvou zápasech nás proti tomuto soupeři čeká těžká práce, ale přesto jdeme do obou utkání s cílem zvítězit a potvrdit tak naše současné postavení v tabulce."

Pražané po slibném začátku třikrát za sebou prohráli. V minulém kole neuspěli v Pardubicích, kde se hned v první čtvrtině dostali do dvouciferné ztráty a od té doby ani jednou nevedli. "Zápas s Pardubicemi nám mnohé ukázal! Pokud vstoupíme do utkání s Děčínem tak, jako tomu bylo v neděli, tak nemáme nárok na úspěch," nechal se slyšet trenér Petr Treml.

"Do zápasu musíme vstoupit koncentrovaně hned od začátku a ne až po prvním time-outu. Děčín patří v Mattoni NBL mezi dlouhodobě velice dobré týmy a navíc ho už několikátým rokem vede zkušený rozehrávač Sanders. Velkou neznámou je zatím nový hráč Peter Mulligan, který vystřídal krajana Claborna. Své trumfy, jak vyzrát na tým Pavla Budínského samozřejmě prozradit nemohu, ale určitě bude hodně záležet právě na eliminaci rozehrávače," doplnil Treml.

Děčínský dres v minulosti oblékal i pivot USK Tomáš Hrubý, a proto bude mít v dnešní předehrávce zvláštní motivaci. "Pro mě osobně bude mít tento zápas zvláštní náboj," uvedl Hrubý. "Myslím si, že rozhodne především náš vstup do utkání. Děčín má velice silný a vyrovnaný kádr, na druhou stranu my doma hrajeme v poslední době lépe, než venku a Děčín u nás nic nedostane zadarmo."

BK Ústí n. L. - BBK Brno
(25. 11. v 16 hodin)

Pro oba týmy to bude velice důležitý zápas. Hostitelé potřebují získat v souboji s outsiderem Mattoni NBL "povinné" domácí body, ovšem i hosté si před duelem na severu Čech věří. Do hry by už měly zasáhnout nové zahraniční akvizice BBK - slovenský křídelník Igor Majoroš, chorvatský pivot Zoran Helbich a americký rozehrávač Joe Antonio Webb.

"Družstvo Brna doposud disponovalo úzkým kádrem. V týdnu se posílilo o několik nových hráčů, ale uvidíme, jak se jim je podaří zapracovat do sestavy," zamyslel se domácí trenér Jan Šedivý. "V zápasech, které jsem měl možnost shlédnout, měl náš soupeř velmi dobré úseky a dokázal dobře využívat hry pivota Práznovského. Z BBK máme respekt, ale v domácím prostředí půjdeme tvrdě za vítězstvím."

Ústečanům bude chybět kapitán a Šedivého asistent Dominik Feštr, jenž má stále problémy s achillovkou. Klíčový rozehrávač Tomáš Holešovský sice až do včerejšího dne bojoval s vysokými horečkami, ovšem k důležitému utkání chce nastoupit.

"Určitě to nebude jednoduchý zápas, jak by si někdo mohl myslet," zdůraznil rozehrávač Antonín Pištěcký. "Brnu už jde o hodně a každé utkání je pro něj existenční. Navíc v týdnu angažovalo nové hráče. My se však musíme soustředit hlavně na naši hru. Pokud budeme bránit tak, jako v utkání proti Liberci, tak určitě vyhrajeme."

NH Ostrava - ČEZ Basketball Nymburk
(25. 11. v 17.30)

Ostravští basketbalisté se třemi výhrami v řadě dotáhli do středu tabulky, avšak teď je čeká soupeř z nejtěžších - mistrovský Nymburk. Úřadující čeští šampióni odcestují na Moravu povzbuzeni prvním vítězstvím ve FIBA EuroCupu a hodlají udělat všechno pro to, aby první čtvrtinu Mattoni NBL zakončili jedenáctým vítězstvím.

"Ostrava je tým plný mladých hráčů a basketbalových talentů a z toho samozřejmě plyne jejich nebezpečnost - jde o rychlý tým," předeslal nymburský kouč Muli Katzurin, jemuž budou chybět dva nejlepší střelci z úterního pohárového střetnutí v Novém Sadu Radoslav Rančík s Goranem Savanovičem.

"Domácí jsou přesně tím týmem, který může vyhrát nad jakýmkoliv soupeřem z ligy nehledě na aktuální umístění soupeře. V našem družstvu je samozřejmě po úterní výhře velmi dobrá nálada, ovšem neusínáme na vavřínech a víme, co nás ještě čeká."

BK Prostějov - BK Sadská
(26. 11. v 15 hodin)

Sadská po překvapivé domácí výhře nad USK Praha dvakrát v řadě prohrála a ani tentokrát se nedá očekávat, že by mohla reálně pomýšlet na úspěch. Kádr prostějovských basketbalistů je totiž podstatně kvalitnější a domácím se navíc v poslední době daří. V evropském poháru vyhráli všechny tři dosavadní zápasy a v Mattoni NBL natáhli svou vítěznou šňůru už na číslo pět.

"Náš soupeři střídá dobré výkony s průměrnými. Hru má postavenou na dvou amerických hráčích, zbytek týmu většinou podává solidní výkony," poznamenal prostějovský trenér Michal Ježdík. "Náš cíl je jasný: chceme prodloužit naši vítěznou sérii a samozřejmě předvést před domácím publikem atraktivní útočný basketbal založený na skvělé obraně."

Ježdíkova slova potvrdil i kapitán Petr Czudek. "Pro nás by Sadská neměla být nepřekonatelným soupeřem. Měli bychom ji porazit a udržet si po první čtvrtině dlouhodobé části druhé místo," podotkl zkušený rozehrávač.

A Plus OHL-ŽS Brno - Kondoři Liberec
(26. 11. v 16.30)

Brňané předvedli ve čtvrtek výborný výkon v pohárovém utkání s Kluží a zcela po zásluze vysoko zvítězili. Na vydařené vystoupení budou chtít navázat i v jedenáctém ligovém duelu proti nováčkovi z Liberce.

Severočeši v minulém kole neuspěli v Ústí n. L. a byla to již jejich čtvrtá porážka v řadě. "Více než na Brno se nyní soustředíme na to, abychom do naší hry vrátili prvky, které nás vedly k vítězstvím v úvodu soutěže. Obě týdenní přípravy na dvojutkání s A Plus se snažíme zaměřit na zkvalitnění naší obranné fáze a zvýšení efektivity útoku, hlavně pak na omezení ztrát," prozradil liberecký trenér Jan Slowiak.

Hosté si velmi dobře uvědomují, že je čeká velice kvalitní soupeř. "Brno respektujeme jako tým dlouhodobě patřící do užší české špičky. V dvojzápase s ním chceme předvést co nejvíce kvalitních úseků hry, které jsou velmi důležité pro naše sebevědomí do dalších zápasů," řekl dále Slowiak.

Sportovní ředitel klubu Karel Vlasák jej doplnil: "A Plus má podle mého názoru nejlepší podkošovou sestavu v lize. Navíc se po ospalém začátku dostává do výborné formy, což potvrdil vítězstvím na palubovce Děčína. Na druhé straně nám se "podařil" pravý opak a po dobrém úvodu jsme sklouzli k průměrným výkonům. V tomto utkání chceme prolomit psychickou nevýhodu čtyř porážek v řadě a odrazit se kvalitním a bojovným výkonem v obraně k získání sebedůvěry.“

Mlékárna Kunín - Synthesia Pardubice
(26. 11. v 17 hodin)

Domácí tým má v Mattoni NBL i nadále zápornou bilanci v podobě čtyř výher a šesti porážek a v nedělním duelu s Pardubicemi nemůže mít jiný cíl, než získat pátou výhru v sezoně. "Nejen toto utkání, ale i odveta příští týden v Pardubicích jsou pro nás hrozně důležité, protože by nám měly pomoci odrazit se do horní části tabulky," konstatoval novojičínský trenér Zdeněk Hummel.

Devětadvacetiletý křídelník Branislav Laco, který v minulosti oblékal i pardubický dres, si na Synthesii věří. "Na domácím hřišti chceme potvrdit stoupající formu. Musíme je "zfúknúť ", prohlásil dvoumetrový basketbalista. "Vím, že to nebude nic lehkého, ale nic jiného než vítězství nebereme."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...