BBK bude hrát v derby o svou první výhru

  13:59
Praha - Brněnské derby mezi BBK a A Plus, ale také souboj aktuálně prvního týmu s druhým v podobě utkání Nymburku s Pardubicemi nabídne víkendové 6. kolo Mattoni Národní basketbalové ligy mužů. Pět zápasů je na programu v sobotu, nedělní dohrávku obstará zajímavý duel mezi nováčkem nejvyšší soutěže z Liberce a NH Ostrava.

BK Sadská - BK Děčín
(28. 10. v 15.30)

Oba dva vzájemné zápasy v loňské sezoně lépe zvládl Děčín a také v tomto souboji bude jasným favoritem. Nic na tom nemění ani fakt, že se bude muset obejít bez dvou zraněných hráčů. "Jiří Holanda má problémy s kotníkem, léčení si vyžádá minimálně čtrnáct dní," upřesnil generální manažer klubu Pavel Stara.

"Akeim Claborn podstoupil ve čtvrtek ráno vyšetření v Masarykově nemocnici v Ústí n. L. a primář Houser diagnostikoval podezření na rupturu vnitřního menisku. Akeim byl okamžitě přijat k hospitalizaci a indikován k páteční artroskopické revizi."

Svěřenci trenéra Pavla Budínského přesto chtějí potvrdit roli favorita a popáté v sezoně zvítězit. "Čeká nás však soupeř, který zejména na domácím hřišti dokáže znepříjemnit život všem týmům Mattoni NBL," předeslal Budínský.

"Tak jako v předchozím utkání s BBK Brno musíme předvést zodpovědný a koncentrovaný výkon a nevnímat momentální výsledky a postavení Sadské v tabulce. Hráči základní rotace v čele s lídry Riversem a Lylem mají svou kvalitu, na kterou se musíme připravit. Náš soupeř naposledy prohrál poměrně vysoko v Pardubicích a doma se určitě bude chtít rehabilitovat, ale my každopádně chceme potvrdit roli favorita a odvést si vítězství." 

Očima experta

Jaroslav Kovář: Sadská ve středu vysoko prohrála v Pardubicích a herně se dost trápí. Děčín čeká po vítězství nad BBK Brno další utkání se soupeřem ze spodní části tabulky, tentokrát se ale bude muset obejít bez zraněného Claborna. Přesto má natolik silný kádr, aby dokázal bez větších problémů zvítězit i na půdě Sadské. Tip: 2.

BK Ústí n. L. - USK Praha
(28. 10. v 16 hodin)

Severočeši uhráli v dosavadním průběhu Mattoni NBL pouze jedno vítězství, naopak vysokoškoláci jedinkrát prohráli. Z pohledu současného postavení obou soupeřů v tabulce jsou favoritem hosté, jenže v loňské sezoně se jim v zápasech s ústeckým týmem příliš nedařilo - vyhráli jediné ze čtyř utkání.

"Aktuální bilance nás sice staví do role favorita, ale v ústecké hale se našemu klubu pravidelně nedaří," poznamenal organizační pracovník USK Petr Jachan. "Při vyrovnanosti dosavadního průběhu soutěže očekáváme vyrovnané utkání, v němž bude rozhodovat momentální forma obou týmů a jeho individualit."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Ústí minule prohrálo poměrně vysokým rozdílem s A Plus, ovšem po celý průběh utkání dokázalo bojovat a právě bojovnost bude v zápase s USK velmi důležitá. Je to jedna z největších zbraní vysokoškoláků, kteří právě díky ní porazili Prostějov. Pro USK je dobré, že se do hry zapojuje hodně hráčů a podílejí se i na vstřelených bodech.

Stabilně dobře hraje zejména Andelija, jehož souboj s Novotným může být velice zajímavý. Oba hráči jsou poměrně pohybliví a dokáží hrát jak v blízkosti koše, tak i střílet z tříbodové vzdálenosti. Pro domácí basketbalisty bude rozhodující, jak se hlavně jejich americké posily vyrovnají s agresivní obranou hostů, v jejichž prospěch hovoří širší kádr. Tip: 2.

BBK Brno - A Plus OHL ŽS Brno
(28. 10. v 16 hodin)

Brněnské derby má jasného favorita v hostujícím A Plus, přestože svěřenci trenéra Miroslava Pospíšila zatím rozhodně nepředvádějí nijak přesvědčivé výkony. Jenže BBK je na tom ještě o poznání hůř a v prestižním souboji bude usilovat o své premiérové vítězství v této sezoně.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Neúspěšná série BBK pokračuje i nadále, tým je stále bez vítězství. Problém je dán malou hráčskou kvalitou, tým by potřeboval doplnit minimálně o dva kvalitní basketbalisty. Brněnské derby bývalo v minulých letech velkým tahákem, tentokrát ale i přes zatím dost rozpačité výkony A Plus očekávám jednoznačný průběh. Hosté mají i výraznou výškovou převahu pod košem, Chána zřejmě nikdo z domácího týmu nedokáže bránit a také Benda se po střeleckém výpadku v Prostějově vrátil do své obvyklé pohody. Tip: 2.

BK Prostějov - Mlékárna Kunín
(28. 10. v 17 hodin)

Prostějov i Mlékárna Kunín chtějí i v letošní sezoně atakovat ty nejvyšší příčky, ovšem realita je zatím jiná. Domácí basketbalisté vyhráli jen dvě z pěti utkání a novojičínští basketbalisté dokonce zvítězili pouze jednou. V posledních dvou zápasech navíc překvapivě prohráli ve své hale s Libercem a USK Praha a mají tedy co napravovat.

"V současné době jsme v takové situaci, že k tomuto utkání můžeme přistupovat s vědomím, že nemáme co ztratit. Díky tomu můžeme hrát uvolněně a právě to by mohlo vylepšit náš herní projev," věří Zdeněk Hummel, trenér Mlékárny Kunín.

Podobný názor má i hostující křídelník David Hájek. "Do Prostějova určitě nepojedeme v roli favorita. Na domácí palubovce teď hrajeme pod tlakem, což by v Prostějově nemuselo být a mohlo by to přispět k našemu zlepšenému výkonu."

Prostějovský basketbalista Marek Stuchlý připomněl, že jeho tým má Mlékárně Kunín co oplácet. "Úvod sezony Kunínu moc nevyšel, a proto se bude snažit napravit svoji reputaci právě v utkání s námi. Na tento zápas, který již začíná být považován za derby, se těšíme, protože nám vstup do ligy také moc nevyšel a navíc máme soupeři co oplácet za loňské vyřazení v play-off."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Oba týmy v minulém kole shodně prohrály, Prostějov ve velmi dramatickém utkání s USK hlavně kvůli střeleckému výpadku ve třetí čtvrtině. Mnohem horší situace je ale v Novém Jičíně, který zažívá jednu z nejhorších sezon co se týká vstupu do soutěže a doplácí na nesehranost hráčů. Navíc chybí i hráčská osobnost, která by na sebe dokázala vzít v krizových momentech zodpovědnost.

Prostějov hrál na domácí palubovce zatím pouze jedno utkání a byl úspěšný. Důležité bude, jak se domácí družstvo dokáže psychicky zvednout po poslední těsné porážce a právě výhoda domácího prostředí by mu v tom mohla pomoci. Mlékárna Kunín se opírá především o hru Američanů a Perinčiče, ostatní hráči se bodově přidávají spíš sporadicky.

Zvláštní motivaci v tomto utkání možná bude mít domácí Ondrej Šoška, který v minulých sezonách působil v dresu soupeře. Pro hostitele bude důležitá nejen obranná činnost, ale také to, aby se vyvarovali střeleckých výpadků, který je postihl v minulém zápase. Vzhledem k domácímu prostředí Prostějova a herně se trápícímu Kunínu tipuji jedničku. Tip: 1.

ČEZ Basketball Nymburk - Synthesia Pardubice
(28. 10. v 18 hodin)

Pardubičtí basketbalisté se sice v tabulce Mattoni NBL vyšplhali až na druhé místo právě za mistrovský Nymburk, ovšem přesto se v tomto utkání nečeká nic jiného, než přesvědčivé vítězství domácích. Ti v lize zdolali Synthesii už dvanáctkrát v řadě za sebou a v sobotu budou chtít přidat třináctou výhru.

"Pardubice mají v této sezoně výborné výsledky. Jejich tým zatím jen jednou prohrál a to je věc, která tento zápas činí důležitým, stejně tak, jako předchozí utkání s Libercem," uvedl nymburský kouč Muli Katzurin.

Cesta k vítězství podle něj povede v první řadě přes kvalitní defenzívní činnost. "Musíme hodně tlačit na rozehrávce, nesmíme zaspat ani vteřinu."

Podle Katzurinova asistenta Ronena Ginzburga mají Pardubice velice zkušené a chytré družstvo. "Hráči jako Novotný, Mujagič a Trnka dobře znají hru a nedělají zbytečné mentální chyby, naopak velmi rychle dokáží využít zaváhání na straně soupeře. Potřebnou energii a elán pak vnášejí do hry mladé naděje Majerík a Jelínek."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Nymburk podle očekávání vede tabulku a teď jej čeká družstvo Pardubic, které je zatím druhé a má i letos výborný vstup do soutěže. Myslím si však, že postavení v tabulce vzhledem k malému počtu odehraných zápasů úplně neodpovídá kvalitě obou týmů, Nymburk má přece jen daleko vyrovnanější a zkušenější kádr, navíc se opět bude moci opřít o výhodu domácího prostředí. Synthesia v tomto utkání nemá co ztratit a mohou hrát bez zábran. Zajímavý by mohl být souboj Diaze s Amesem. Tip: 1.

Kondoři Liberec - NH Ostrava
(29. 10. v 18 hodin)

Nováček nejvyšší soutěže v minulém kole vůbec poprvé prohrál, ale devatenáctibodová porážka, kterou utržil na nymburské palubovce, by na něm neměla zanechat negativní stopy. V duelu s Ostravou by Kondoři chtěli navázat na kvalitní výkony z úvodu sezony 

Očima experta

Jaroslav Kovář: Liberec v letošním ročníku poprvé prohrál až v minulém utkání s Nymburkem a má tedy stále výbornou bilanci. Jeho příští soupeř, NH Ostrava, překvapivě zvítězila v Novém Jičíně a je to už její druhé vítězství na hřišti soupeře v této sezoně. Překvapivé to bylo i proto, že v minulém ročníku Ostrava dokázala vyhrát venku soupeře pouze jednou, a to v Sadské.

Opět se ukázalo, jak je pro NH důležitý výkon jejích hlavních opor, tentokrát tři hráči nastříleli 54 z celkových 71 bodů. V tomto zápase by se měl navíc na palubovce objevit Marek Mužík, který je po dlouhodobém zranění a nebude ještě v optimální formě, v dalších utkáních však svému týmu určitě pomůže. Kondoři mají výhodu domácího prostředí a právě to by mohlo být ve vyrovnaném střetnutí s Ostravou rozhodující. Tip: 1.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...