James Harden (vpravo) z Brooklynu a Kyle Kuzma z Washingtonu.

James Harden (vpravo) z Brooklynu a Kyle Kuzma z Washingtonu. | foto: AP

V NBA úřadovala „boží ruka“. Asistent kouče zastavil míč, sudí nic neviděli

  • 2
Basketbalistům Brooklynu možná pomohl ke středečnímu těsnému vítězství 119:118 v hale Washingtonu i nesportovní zásah jejich asistenta trenéra Davida Vanterpoola, který zpoza postranní čáry zastavil jeden z útoků soupeře vložením ruky do přihrávky. Situace nastala necelých šest minut před koncem zápasu při vedení Nets 109:103 a znamenala pro domácí tým ztrátu míče a protiútok soupeře. Žádný ze tří rozhodčích totiž koučův „obranný zákrok“ nepostřehl.

Hráči Wizards okamžitě protestovali, zejména Kyle Kuzma, ke kterému se takto do rohu hřiště nedostala přihrávka od Spencera Dinwiddieho. Hra ale pokračovala i po následném přerušení po faulu a krátké výměně názorů s arbitry na druhé straně. 

Jak po zápase uvedl v komunikaci s médii hlavní rozhodčí Ben Taylor, pravidla neumožňují takovouto situaci přezkoumat na videu, pokud ji sudí na hřišti sami nezaznamenají.

Kontroverzní moment si můžete prohlédnout zde:

Přestože z protiakce koš nepadl, závěr zápasu tím byl ovlivněn, protože Wizards přišli o bezprostřední možnost zakončit útok. Pokud by si rozhodčí Vanterpoolova zásahu všimli, mohli odpískat technickou chybu, následoval by jeden trestný hod ve prospěch Wizards, kteří by navíc dostali do svého držení míč k dalšímu útoku. Po jednobodové porážce proto byli domácí naštvaní. 

„Naprosto jsem tomu nemohl uvěřit. Ve své dlouhé basketbalové kariéře jsem něco takového ještě nezažil. Nikdo není dokonalý, ale v takovémhle zápase lze něco takového těžko akceptovat,“ zlobil se domácí asistent trenéra Joseph Blair, který dočasně zaskakuje na pozici hlavního za Wese Unselda Jr. 

Obdobnou situaci ale NBA poměrně nedávno zažila. V roce 2017 pomohl hráčům Washingtonu trenérský asistent Sidney Lowe, když v zápalu boje vstoupil během poslední akce soupeřících New York Knicks do hřiště. Newyorští tehdy měli šanci vyrovnat, jenže o míč přišli a prohráli 110:113.

Washington hrál v šesti, bránil nás i trenér, žalovali hráči New Yorku

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž