Nate Thurmond v roce 2012 v aréně Golden State, u svého dresu číslo 42

Nate Thurmond v roce 2012 v aréně Golden State, u svého dresu číslo 42 | foto: AP

Zemřel Nate Thurmond, velký rival Abdul-Jabbara a Chamberlaina

  • 1
V zápase NBA dokázal doskočit 42 míčů. V jiném utvořil dosud platný rekord 18 doskoků za čtvrtinu. A ještě v dalším si došel pro první oficiální quadruple-double v historii - 22 bodů, 14 doskoků, 13 asistencí a 12 bloků. Patřil do basketbalové Síně slávy i mezi 50 nejlepších hráčů v dějinách NBA. Nate Thurmond zemřel v sobotu ve věku 74 let, podlehl leukémii.

Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain či Bill Russell, basketbalové hvězdy, které zná a miluje celý svět. Nate Thurmond je rád mít nemusel. Pouze s nimi prohrál tenhle 211 centimetrů vysoký pivot souboj o pozici globální basketbalové ikony.

A Akron v Ohiu, který dnes slaví svého rodáka LeBrona Jamese a zlehka se má také k Stephenu Currymu, měl ještě před nimi jinou legendu. Natea Thurmonda. Muže, jehož číslo 42 dnes visí pod stropem hal Clevelandu Cavaliers i Golden State Warriors.

V NBA mezi lety 1963 až 1977 odehrál 1 065 zápasů a pozvali jej na sedm Utkání hvězd.

S Golden State je jeho kariéra spojena nejvíce, odehrál zde prvních jedenáct ze svých čtrnácti sezon.

Ve Warriors začínal jako Chamberlainův náhradník, po jeho výměně do Philadephie 76ers v polovině 60. let však začal zářit a s v sezoně 1966/67 skončil druhý při volbě nejužitečnějšího hráče - za Chamberlainem. Následujícím ročníku měl průměr 22 doskočených míčů na zápas.

O titul Golden State z roku 1975 však přišel, před tímto ročníkem byl vyměněn do Chicaga Bulls za Clifforda Raye. Do nového angažmá vstoupil pořádně nažhavený, právě v premiéře v novém dresu zaznamenal výše zmíněný quadruple-double.

Svou pouť NBA končil Thurmond coby hráč Clevelandu. V roce 1976 byl u slavného „zázraku z Richfieldu“, kdy podceňovaní Cavaliers vyřadili z play-off Washington Bullets 4:3 na zápasy a ve finále Východní konference podlehli 2:4 Bostonu Celtics.

Nate Thurmond (vlevo) v dresu Golden State se tlačí do Kareema Abdul-Jabbara z Milwaukee.

Po hráčské kariéře se Thurmond v San Francisku natrvalo usadil. Otevřel si restauraci Big Nate’s BBQ a pomáhal s propagací „svých“ Golden State Warriors.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž