Běloruská rozehrávačka Alena Novikavová v dresu SBŠ Ostrava.

Běloruská rozehrávačka Alena Novikavová v dresu SBŠ Ostrava. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Basketbalistky Ostravy vstupují poprvé v historii mezi elitu

  • 0
Strakonice, Valosun Brno, Trutnov... To jsou úvodní soupeřky basketbalistek SBŠ Ostrava v jejich historicky první sezoně v Ženské basketbalové lize. A všechny tři duely hrají venku. Ve Strakonicích rozjedou nový ročník soutěže ve středu od 18 hodin.

„S Valosunem Brno jsme měli původně hrát v neděli v Ostravě, jenže v hale Tatran, kde budeme doma, je jiná akce, takže jsme si pořadatelství prohodili,“ uvedl šéf ostravského klubu Kamil Havrlant.

Úvodní los Ženské basketbalové ligy

1. kolo (středa, 22. října)
Strakonice - Ostrava 18.00 

2. kolo, 25. října
Valosun Brno - Ostrava 15.30

3. kolo, 29. října
Trutnov - Ostrava 18.30

4. kolo, 2. listopadu
Ostrava - Hradec Kárlové 15.00

5. kolo, 9. listopadu
Karlovy Vary - Ostrava 17.30

6. kolo, 16. listopadu
Ostrava - VŠ Praha 15.00

7. kolo, 23. listopadu
Slovanka MB - Ostrava (hraje se v Mladé Boleslavi) 16.00

Poprvé na svém hřišti se Sportovní basketbalová škola (SBŠ), která do Ostravy vrátila nejvyšší soutěž po 40 letech, představí až v neděli 2. listopadu od 15.00 s Hradcem Králové. „Bude to trvat, než si družstvo sedne a zvykneme si na novou soutěž,“ přiznává ostravský trenér Tomáš Pětivlas.

Těší ho však, že hra týmu se lepší.

„Ještě před čtrnácti dny jsme se silnými soupeřkami prohrávali o čtyřicet bodů, minulé dva zápasy se Slovankou (65:74) a Hradcem Králové (74:91) už byly vyrovnanější. Věřím, že od nového roku nám to bude šlapat.“

Vstup do sezony Ostravankám komplikuje zranění běloruské rozehrávačky Aleny Novikavové. Dlouhodobě zraněné jsou i Gabriela Liberdová a Pavla Galvasová. „Tím více příležitostí dostanou i naše mladé hráčky, o což nám v klubu také jde,“ upozornil Pětivlas.

V nejvyšší domácí soutěži se Ostrava bez zahraničních posil neobejde. Jednou z největších je někdejší španělská reprezentační pivotka Cindy Limaová, loňská mistryně Evropy.

„Trénuje s námi teprve čtrnáct dnů, na všechno si ještě zvyká,“ uvedl Tomáš Pětivlas. „Zatím je pro nás největším přínosem v obraně, přidat ještě musí ve hře jedna na jednu.“

V tom, že Ostrava z prvních sedmi kol hraje pětkrát venku, kouč problém nevidí. „Tomu jsme přizpůsobili přípravu, většinou jsme jezdili ven,“ podotkl kouč. „Dlouhé cesty se snažíme rozložit častějšími přestávkami.“ A tak Ostravanky vyrazily do Strakonic ve středu už brzy ráno.

SBŠ Ostrava

Rozehrávačky: Zdenka Kovačevičová (dres číslo 12), Pavlína Nagyoová (7), Alena Novikavová (22). Křídelnice: Iveta Bartoňová (14), Simona Kovářová (11), Adéla Morávková (15), Tereza Sedláčková (4), Viola Valasová (10), Brittany Wilsonová (1). Pivotky: Dominique Allenová (8), Žaneta Dušková (33), Chantel Hilliardová (23), Cindy Limaová (5), Lucie Pustějovská (17), Hana Veselá (24). Trenér: Tomáš Pětivlas. Asistenti: Ladislav Pavlát, Jan Straka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž