Basketbalistky jsou ve finále

  23:04
Patras - České basketbalistky dokázaly v semifinále mistrovství Evropy zdolat Polsko 74:66 a vedle postupu do nedělního finále si zajistily jako první český kolektivní sport vybojovaly účast na olympiádě v Aténách. O svém vítězství rozhodly hráčky až po změně stran, kdy soupeřky přehrály důrazem a rychlostí v obraně.

Soupeřkami českých hráček ve finále budou Rusky, jež zdolalay tým Španělska 78:71.

Vstup do zápasu vyšel mnohem lépe Polkám, které přesněji kombinovaly a hlavně lépe střílely. Na českých hráčkách jakoby ležel psychický balvan, který se projevoval hlavně v nervozitě a strachem ze zakončení.

Soupeřky rychle získaly náskok 6:1 a v 5. minutě už 16:7. Jedinou hráčkou v českém týmu, která neztratila klid a nebála se vystřelit, byla Lucie Blahůšková, jež za první poločas zaznamenala dvacet bodů.

Blahůšková se dokázala pod košem chytře zbavit 214 centimetrů vysoké pivotky Dydekové a vycházela jí i střelba ze střední vzdálenosti. V 8. minutě se podařilo českým hráčkám vyrovnat na 16:16, přičemž čtrnáct bodů dala Blahůšková.

Jenže v poslední sekundě úvodní desetiminutovky se podařilo Wlazlakové vstřelit tříbodový koš a polským basketbalistkám se rázem vrátilo sebevědomí.

Jejich herní pohoda se odrazila na získání devítibodového náskoku (27:18). Hlavními tahouny byly Dydeková, Trzesniewská a Bybrzická, kterým vycházela neomylně koncovka. Houževnatostí a bojovností v obraně se podařilo českým basketbalistkám postupně výsledek otočit. V závěru poločasu ztratila střelecký ostych Večeřová a po její sérii devíti bodů český tým v 18. minutě poprvé vedl 30:28.

Jenže těsně před poločasem stačily Polky díky trojkám Cupryšové znovu získat pětibodový náskok. Po změně stran české hráčky zrychlily a zpřesnily hru v obraně a zásluhou bojovnosti začaly znovu umazávat náskok soupeřek a postupně získaly vedení 49:46.

Hra se značně přiostřila a po souboji s Dydekovou musela ve 29. minutě na chvíli odstoupit ze hry kvůli poraněným zubům a tržné ráně v ústech Hamzová.

Polky sice vsadily na důraz a tvrdost, ovšem na rozdíl od prvního poločasu zvládly české basketbalistky lépe koncovku třetí čtvrtiny a získaly pětibodový náskok. V obraně i v

útoku se dařilo i Večeřové, která až na malé výjimky uhlídala Dydekovou a nastřílela ještě dvanáct bodů.

Závěrečná část se už odehrávala zcela v režii českého týmu, který chytrou hrou s delším držením míče soupeřky psychicky zcela rozebral. Důležitý posun k vítězství udělala trojka Hamzové, po níž získaly české basketbalistky čtyři minuty před koncem náskok 67:60.

Nervózně hrající Polky postupně odpadly fyzicky, přestala se jim dařit i střelba. Pivotka Trzesniewská dvakrát nepřesně mířila z bezprostřední blízkosti pod košem a v posledních dvou minutách už se zklamané polské basketbalistky smířily s porážkou.

Radost českých basketbalistek nad postupem do finále vytryskla už dvě sekundy před koncem semifinálového souboje s Polskem, kdy hráčky v návalu euforie chytily společně míč. Nekompromisní rozhodčí Chantal Julienová z Francie dala ještě dvě sekundy před koncem balon Polkám, které se už však zmohly pouze na nepřesnou střelu na koš.

Teprve poté mohly basketbalistky naplno za obrovského jásotu roztočit své vítězné kolečko. Po něm se přemístily do rohu haly, kde přijímaly společně s vedením týmu gratulace k vítězství od basketbalových funkcionářů a trenérů z dalších zemí.

"Utkání s Polskem bylo tentokrát velice těžké a rozhodlo se až ve čtvrté desítce. Měli jsme větší vůli po vítězství. Naše hráčky měly během celého turnaje chuť po vítězství, která rostla s každým dalším úspěchem," uvedl trenér Jan Bobrovský. Přiznal, že zejména v úvodu byl hodně nervózní. "Začátek nám nevyšel a soupeřky získaly náskok, který jsme otočily jsme ve druhém poločase," dodal trenér a vyzvedl výkon všech hráček.

"Blahůškovou zastihlo mistrovství Evropy ve fantastické formě. Určitě před jejími výkony je třeba dát klobouk dolů. Ovšem pomáhají jí v tom i další hráčky, bez nichž by tak skvělá nebyla. Basketbal je kolektivní hra," poznamenal Bobrovský, maximálně spokojený s postupem do finále i na olympijské hry.

"Nejsem z těch, kteří dávají najevo navenek příliš velkou radost. Ale musím přiznat, že je mi dobře po těle. Ze začátku se nám ani doma, ani mezi zahraničními týmy příliš nevěřilo. Zájem o nás rostl až s vítězstvími ve skupině. Nyní jsme už centrem pozornosti všech příznivců basketbalu a také všech týmů na mistrovství Evropy," zhodnotil Bobrovský dosavadní působení českých basketbalistek.

Po několikaminutovém posezení a vytřepání únavy z nohou basketbalistky už cestou do šatny zastihly gratulace na mobilních telefonech. "Nejdříve jsem volala svému příteli," řekla Blahůšková, která v celém utkání střelecky zářila.

"V začátku jsem sice zůstala na střelbu sama, ale čekala jsem, až se chytnou i ostatní spoluhráčky. Psychickou tíhu jsem si ale nepřipouštěla. Ve druhém poločase se chytly Veselá, Machová i Hamzová. Dřely jsme a myslím si, že ve druhém poločase Polky odpadly fyzicky.

Dvě minuty před koncem, když neproměnily několik vyložených příležitostí, tak už přestaly hrát," tvrdila Blahůšková.

Oslavy basketbalistky odložily až na neděli. "Zatím je v nás sice velká euforie, ale čeká nás ještě finále, ve kterém bychom chtěly potvrdit náš úspěch," řekla Blahůšková.

Polský trenér Tomasz Herkt neskrýval obrovské zklamání. "Po prohře s českým týmem ve skupině jsme se na semifinále dokonale připravili. Taktika nám ale vycházela jen poločas. Ve druhé části nás Češky přehrály lepší obranou, při níž uplatnily dobrou fyzickou kondici," podotkl trenér.

Vystoupení ruského týmu v úvodní čtvrtině druhého semifinále připomínalo bouřlivý uragán, který snadno smete španělský tým. Excelentní hra v obraně podložená přesnou koncovkou vynesla ruským basketbalistkám už v desáté minutě patnáctibodový náskok 25:10.

 

Z počátku bezradné Španělky ale začala z útlumu probouzet jejich nejlepší hráčka Valdemorová, která měla hlavní podíl na tom, že ve 22. minutě už Rusky vedly pouze 42:41. Otočit výsledek se však Španělkám nepodařilo, neboť jejich soupeřky znovu zpřesnily obranu.

 

Při blokování i sbírání odražených míčů vynikala zejména pivotka Baranovová, kterou střelecky doplňovala Skopaová.  Španělky v závěru znovu stáhly náskok na čtyřbodový rozdíl.

 

Ruský tým si už ale vítězství nenechal vzít a španělské basketbalistky se musely smířit s první porážkou v turnaji.

Výsledek
Semifinále:
Česká republika - Polsko 74:66 (16:21, 35:40, 56:51)
Body: Blahůšková 34, Veselá 16, Večeřová 12, Machová 6, Hamzová 4, Pavlíčková 2 - Dydeková 22, Bibrzická 15, Trzesniewská 15, Cupryšová 9, Wlazlaková 3, Laraová 2. Rozhodčí: Sharro (Švéd.), Julienová (Fr.). Fauly: 15:20. Trestné hody: 15/10 - 14/11. Trojky: 4:3. Diváci: 1500.

Rusko - Španělsko 78:71 (25:12, 40:35, 61:54)
Nejvíce bodů:
Artěchinová 17, Skopaová 16, Baranovová 14, Archipovová 12, Osipovová 11 - Valdemorová 18, Ponsová 14, Garciová 10. Rozhodčí: Sutulovič (SČH), Šemeš (Izr.). Fauly: 18:20. Trestné hody: 18/14 - 15/12. Trojky: 8:5. Diváci: 1600.

České basketbalistky se radují po postupu do finále mistrovství Evropy.

Ivana Večeřová je bráněna Polkou Dydekovou při semifinále mistrovství Evropy v basketbalu.

Trenér českých basketbalistek Jan Bobrovský hovoří ke svým hráčkám během vítězného semifinále mistrovství Evropy basketbalistek.

Lucie Blahůšková (vpředu) se pokouší skórovat a Polka Dydekové se ji snaží zastavit.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Horskou etapu na závodě Kolem Romandie vyhrál Carapaz, vede Rodríguez

27. dubna 2024  17:03

Náročnou horskou etapu na cyklistickém závodě Kolem Romandie vyhrál Richard Carapaz z Ekvádoru. Do...

Gabriela Satková se blíží k pařížské olympiádě na obou lodích

27. dubna 2024  16:55

Vodní slalomářka Gabriela Satková v nominačních závodech podruhé vyhrála obě ženské kategorie. Po...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Čeští hokejisté znovu porazili Slovensko, dvěma góly rozhodl Kodýtek

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  16:29

Čeští hokejisté porazili na bratislavském ledě Slovensko 4:1 a ovládli i šestý zápas v přípravě na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...