KOUČINK. Pardubický trenér Jan Slowiak v akci.

KOUČINK. Pardubický trenér Jan Slowiak v akci. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalisty Pardubic čeká boj s kolínskou improvizací

  • 0
Byl by málem zázrak, kdyby se jeho slova vyplnila. Před nedělním zahájením čtvrtfinále play-off Mattoni NBL proti Kolínu pardubický kouč Jan Slowiak hlásí: "Naše zdravotní patálie jsou všeobecně známé, nicméně věřím, že budeme připraveni v plném počtu!"

Fanoušci pardubické Beksy by jen marně lovili v paměti moment, kdy se tak naposledy stalo. Křídla, rozehrávači, pivoti... Každou chvíli byl na klubové marodce někdo jiný. Teď z ní snad konečně zmizel křídelník Lukáš Kotas, jenž Slowiakovi chyběl do rotace sedm týdnů.

Vyhráno ale ještě úplně není. Stále mimo je 208 centimetrů vysoký obr Marcus Arnold, jedna z hvězd letošního soutěžního ročníku. Dosud nezačal trénovat a jeho start je tudíž spíš v rovině teorie. I tak by jediný basketbalista mimo hru byl po dlouhé době velká změna.

Fakta a výsledky

Pardubice vs. Kolín

4. kolo: 8. října 2011
Kolín - Pardubice 76:86

17. kolo: 10. prosince 2011
Pardubice - Kolín 85:63

3. kolo nadstavby: 3. března 2012
Kolín - Pardubice 70:69

8. kolo nadstavby: 31. března 2012
Pardubice - Kolín 79:73 v prodl

Slowiak chce ve čtvrtfinále stavět na výkonu, který tým předvedl v posledním zápase nadstavbové skupiny A1 v Nymburce. Na palubovce středočeského týmu dlouhou dobu udával tón, nakonec prohrál až v prodloužení 77:91.

"Když si vzpomenu, jak se tam naši hráči vrhali po míčích, můžu si jenom přát, aby stejné úsilí, energii a vůli po vítězství projevili i v nastávajících zápasech play-off."

První zápas s Kolínem v nadstavbě, který Pardubice venku prohrály těsně 69:70, měl zásadní vliv na jejich konečnou čtvrtou pozici za druhým Prostějovem a třetím Děčínem. Plusový bod za vítězství hodně chyběl. Také odveta v Pardubicích v osmém kole nabídla urputný boj - Beksa vyhrála až v prodloužení

79:73, přičemž ještě pět vteřin před koncem prohrávala. V žádném případě se tedy nedá říct, že by měla být v sérii jasným favoritem.

"Za celkovou pohodou v herním projevu Kolína v této sezoně stojí podle mého názoru nesobecké duo amerických hráčů Amese a Barnese," upozorňuje Slowiak na opory soupeře. "Hrají kolektivní basketbal a v důležitých momentech na sebe berou odpovědnost."

Kolín podle něho nelpí nějak úzkostlivě na daných pravidlech, ale opírá se hlavně o kreativitu a instinktivní herní pojetí.

Pardubičtí basketbalisté si jsou síly soupeře vědomi, a tak vyzývají fanoušky, aby je na úvodní duel do ČEZ Areny přišli podpořit v co největším počtu.

"Věříme, že jich bude víc než během dlouhodobé části," říká křídelník Ondřej Peterka, jeden z nejmladších v týmu. A dodává: "Přichází vrchol sezony, na který se všichni od srpna připravujeme."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž