Zdeněk Nehyba (vpravo) z MMCITÉ Brno v souboji s Filipem Šmídem z Ústí nad...

Zdeněk Nehyba (vpravo) z MMCITÉ Brno v souboji s Filipem Šmídem z Ústí nad Labem. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Basketbalisté Brna znovu dřou dno. Navzdory nové vizi

  • 2
Zvěstovali razantní posun vpřed, ke kterému měla přispět nová hala i nová klubová vize. Výsledky basketbalistů MMCITÉ Brno však zůstávají při starém, tým se v nejvyšší soutěži znovu choulí u samotného dna.

„Víme, že výsledky nejsou žádná sláva. Tohle rozhodně není naše představa a nehodláme takhle pokračovat. Jsme přesvědčeni, že hráči mají rezervy, a pracujeme na tom, aby se vyždímali a pro klub něco předvedli,“ oznamuje manažer Martin Pavelec.

Přestože klub navýšil rozpočet a avizoval snahu koncepčně budovat kádr, MMCITÉ provázejí neduhy předchozích sezon. Kromě kupících se porážek (tým zatím z osmi zápasů v Kooperativa NBL vyhrál jediný) je to také fluktuace hráčů.

Brňané už se stihli rozloučit s Američanem Deshawnem Painterem, přestože byl druhým nejlepším doskakovačem soutěže, a nahradili jej krajanem Cedrickem Turmanem. „S Painterem se nedalo koncepčně počítat. Čísla měl sice vysoká, ale potřebujeme stavět na obraně a tam to moc slavné nebylo. Trenér Helbich se s ním snažil pracovat, ale potřebujeme typově jiné hráče,“ vysvětluje Pavelec.

Do rozjeté soutěže naskočil také chorvatský křídelník Ivan Mikulič, který funguje jako záskok za zraněnou oporu Michala Křemena. „Potřebovali jsme zalepit díru. Až se Michal uzdraví, tak situaci vyhodnotíme, což Ivan ví,“ sděluje Pavelec.

Při obou zásazích do kádru šlo o logické kroky, ukazují však, že MMCITÉ stále postrádá potřebnou stabilitu. „V tuto chvíli ale už další posily neplánujeme. Chceme vidět, zda jsou stávající hráči schopni se posunout na další úroveň. A na základě projevu a práce trenéra Helbicha věříme, že se současná situace velmi rychle otočí,“ zachovává Pavelec optimismus.

Ten zůstává také hráčům. „Tréninky vypadají super. Makáme, dřeme, všechno funguje. Jde jen o to, převést to všechno do zápasů,“ hlásí křídelník Roman Zachrla.

Spravit potřebují Brňané především obranu, s téměř 89 inkasovanými body na zápas lze vyhrávat stěží. „Obranná rotace se nám moc nedaří,“ uznává Zachrla. „Občas někdo zaspí, jednou je to ten, podruhé někdo jiný. Když si každý vybere jednu dvě chyby v rotaci, tak to v součtu udělá takovéhle výsledky.“

Ofenziva zase až příliš stojí na střelbě srbského rozehrávače Edi Sinadinoviče. „Bodů dává hodně, ale byli bychom rádi, kdyby se rozložily na víc hráčů. Když však nemáme jiné střelce, bere to víc na sebe,“ konstatuje Pavelec, podle nějž mohlo mít MMCITÉ klidně o dvě výhry víc. „Musíme se sehrát, dát do toho víc než sto procent a dodržovat trenérovy pokyny. Pak to půjde,“ věří Zachrla.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž