Allen Iverson

Allen Iverson | foto: AP

Basketbalista Iverson zažívá černý týden: jeho manželka požádala o rozvod

  • 4
Allen Iverson má za sebou jeden z nejobtížnějších týdnů svého života. Ke zdravotním potížím dcerky Messiah a oznámení basketbalové "dovolené" se přidala i žádost o rozvod, kterou v úterý podala Iversonova žena Tawanna.

Manželství Iversonových by mohlo skončit po osmi a půl letech, partnery jsou však už od střední školy.

Tawanna Iversonová ve své žádosti o rozvod tvrdí, že manželství je "nenávratně rozvrácené" a do své péče požaduje svěřit všech pět dětí, nejmladšímu je 17 měsíců, nejstaršímu 15 let.

Tato událost vrhá nové světlo na Iversonova úterní slova o ukončení sezony.

Čtyřiatřicetiletý hráč oznámil, že za svůj staronový klub Philadelphia 76ers už v letošním ročníku nenastoupí a přesune se do Atlanty za svojí rodinou, především čtyřletou dcerkou Messiah (o Iversonově prohlášení a jeho jeho letošní sezoně jsme psali v předchozím článku).

Iverson podle svých minulých vyjádření lavíroval mezi rodinou a basketbalem už několik měsíců. Nejprve v listopadu vypověděl smlouvu v Memphisu a následně ukončil kariéru. Důvod? Snaha věnovat se rodině (o Iversonově ohlášení konce kariéry jsme psali zde).

V prosinci však podepsal smlouvu do konce sezony s Philadephií, už 15. února přitom prohlásil, že je pro něj obtížné věnovat se profesionálnímu sportu a "opustit" svou rodinu.

Dvacátého února pak odehrál svůj poslední zápas za Sixers. Nezúčastnil se ani Utkání hvězd, přestože byl zvolen do základní pětky týmu Východní konference.

Slova o starosti o rodinu však zpochybnila jeho účast na veřejné party, kterou 27. února uspořádal raper Jermaine Dupri v Charlotte. Iversonova fotografie se dokonce objevila na plakátech.

Iverson tím pokračuje v ničení své legendy. V NBA posbíral takřka všechna individuální ocenění, nezískal však žádné týmové. Patří sice k nejlepším střelcům poslední dekády, ale býval kritizován za svůj přístup ke hře i k životu.

Mediální poprask způsobil svým chováním už v roce 2002, kdy jej policie obvinila, že svoji ženu vyhnal nahou z domu a následně ohrožoval pistolí dva kolemjdoucí. Před soud se ale tento případ nedostal.

Temný moment Allena Iversona přišel už před sedmnácti lety: budoucí basketbalová hvězda se tehdy zúčastnila rvačky, po které byla odsouzena za těžké ublížení na těle. Sedmnáctiletý mladík Iverson poté strávil čtyři měsíce ve vězení, než obdržel guvernérskou milost.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž