Budou se španělští basketbalisté radovat z úspěchů i na hrách v Riu?

Budou se španělští basketbalisté radovat z úspěchů i na hrách v Riu? | foto: AP

Španělsko bez olympiády? FIBA hrozí vylučováním národních týmů

  • 0
Mezinárodní basketbalová federace FIBA se na sobotním jednání výkonného výboru rozhodla podpořit svoji evropskou pobočku a pohrozila čtrnácti suspendovaným asociacím, že pokud nepřestanou podporovat organizaci provozují Euroligu a Eurocup, budou vyloučeny z letošních olympijských her i příštího mistrovství světa.

Týká se to zejména Španělska, které na rozdíl od ostatních potrestaných asociací odmítá podpořit FIBA.

FIBA Europe minulý týden suspendovala ze svých soutěží včetně mistrovství Evropy hned 14 asociací, jejichž kluby se přihlásily do Eurocupu. Týká se to vedle Španělska také Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Makedonie, Černé Hory, Ruska, Srbska, Řecka, Izraele, Itálie, Litvy, Polska a Turecka.

Zatímco většina asociací už se přiklonila na stranu FIBA, Španělsko zůstává v opozici. Možná i proto, že organizace ECA provozující Euroligu a Eurocup má sídlo v Barceloně a španělské kluby patří mezi nejsilnější v Evropě.

Dosud se jen spekulovalo o tom, že by trest mohl být rozšířen i do celosvětového měřítka a znamenat i vyloučení z olympijských her a mistrovství světa. To potvrdil výbor FIBA, který na zasedání v Ženevě rozhodl, že pokud asociace budou trvat na podpoře Euroligy, skutečně o Rio přijdou.

Jak šel spor?

FIBA vs. Euroliga

„Výkonný výbor FIBA se rozhodl plně podpořit rozhodnutí FIBA Europe,“ stojí v prohlášení FIBA. „Žádáme FIBA Europe, aby se v příštím týdnu sešla se všemi zainteresovanými stranami a prodiskutovala situaci. Následně se uskuteční rozhodovací proces. Rovněž dojde ke schůzce s organizací ECA,“ dodala.

„Nejde o konečný trest, ale o vážné varování, že vyloučení z her je ve vzduchu,“ komentoval prohlášení španělský deník El Mundo Deportivo.

Účast na olympijských hrách mají Španělé jistou díky triumfu na loňském mistrovství Evropy. V Riu mají startovat i Litevci. Do kvalifikačních turnajů pak z potrestaných asociací postoupily Chorvatsko, Turecko, Itálie, Řecko a Srbsko, které bude soupeřem České republiky.

Mezi ženami mají účast v Riu jistou Srbky, Španělky jsou v kvalifikačním turnaji stejně jako Turkyně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž