Manažer Sodoma: V létě jsme bojovali, aby basketbal v Kolíně zůstal

  13:55
Za těch šestnáct let, kdy je kolínský basketbalový tým součástí české nejvyšší soutěže, s ním zažil nečekané triumfy, obavy ze sestupu a řadu bitev „o přežití“. Při té poslední dokonce hrozilo, že se mužstvo s medvědem ve znaku odhlásí z Kooperativa NBL. Polabský klub dlužil po bídném ročníku hráčům odměny a jeho manažer Miroslav Sodoma musel najít sponzory, aby zachránil sezonu. „Přes tohle léto jsem zešedivěl a zestárl snad o dvacet let,“ říká Sodoma v rozhovoru.
MANAŽER MEDVĚDŮ. Dvaapadesátiletý Miroslav Sodoma dovedl před dvěma lety z pozice trenéra Kolín ke stříbru v Českém poháru a bronzu v Kooperativa NBL. V nové sezoně je cílem klubu play off.

MANAŽER MEDVĚDŮ. Dvaapadesátiletý Miroslav Sodoma dovedl před dvěma lety z pozice trenéra Kolín ke stříbru v Českém poháru a bronzu v Kooperativa NBL. V nové sezoně je cílem klubu play off. | foto: Geosan Kolín

Loňský ročník se klubu nevyvedl a skončil už v předkole play off. Po sezoně jste výrazně obměnili kádr, když odešlo několik opor. Stál za zemětřesením neúspěch z minulé sezony?
Změny jsme udělat museli, výsledek nás neuspokojil. Nicméně většině hráčů, kteří odešli, končily smlouvy a my jsme se rozhodli je neprodloužit. Nezastírám, že svou roli sehrály i ekonomické důvody. V minulé sezoně jsme totiž měli co do odměn hráčů nejdražší tým v naší historii, což se ukázalo, že nebyla šťastná cesta.

Jste přesto s finální podobou aktuálního kádru v Kolíně spokojení?
Věřím tomu, že tým, jak je nyní poskládán, bude konkurenceschopný. To ostatně potvrdil vstup do sezony. Podařilo se nám podepsat šestadvacetiletého Američana Holdena Redpartha, který byl nejlepším střelcem druhé černohorské ligy. Je to typický hráč na perimetr, který dokáže převzít odpovědnost v klíčových momentech. Druhou velkou posilou je jeho krajan Jamari Smith, který může hrát na pozici 4 nebo 5. Vysoké křídlo s kvalitní střelbou jsme hledali a věřím, že jsme ho v něm našli. Oni dva by měli být lídry.

Jak vůbec vypadá skauting posil ze zahraničí?
Spolupracujeme s řadou agentů, kteří nám hráče doporučují. Zvlášť amerických basketbalistů je na trhu obrovské množství. My si o nich zjišťujeme na internetu zevrubné informace, sledujeme videa a ptáme se na ně v jejich bývalých působištích. Vždycky ale bude jejich angažování tak trochu loterie.

Holden Redparth (vlevo) z Kolína útočí na koš Slavie přes Radka Pumprlu.

Naopak sázkou na jistotu se jeví změna na trenérském postu, který po Adamu Konvalinkovi převzal bývalý dlouholetý kouč Kolína Predrag Benáček…
Podstatné bylo, že jsme věděli, do čeho jdeme, a současně trenér Benáček kolínské prostředí dobře zná. Kromě jeho basketbalových zkušeností hrálo roli i to, že bydlí v nedalekých Kovanicích. Názorově jsme si navíc velice blízcí.

Na jaké cíle v nové sezoně pomýšlíte?
Dlouhodobě vyhlašujeme, že naší ambicí je hrát play off. Ideální by bylo vyhnout se předkolu a rovnou se kvalifikovat do čtvrtfinále. Úvod se nám vydařil, ale to ještě nic neznamená. Jak říkám, liga se rozhoduje až po Novém roce, kdy jsou týmy už sehrané a kdy se ještě doplňují. Pokud bychom se stali štikou ligy jako v roce 2021, kdy jsme dosáhli na bronz, bylo by to úžasné.

Kromě NBL zasáhne Kolín i do Alpen Adria Cupu, který tvoří převážně týmy ze střední Evropy a bývalé Jugoslávie. V čem je pro vás tato soutěž zajímavá?
Ačkoliv z ekonomického hlediska je pro nás Alpen Cup velice náročný, soupeření se zahraničními týmy je atraktivní pro diváky, hráče a v neposlední řadě i pro sponzory. Kromě sportovní stránky je to i vítané zviditelnění klubu.

Pojďme k méně příjemným otázkám. Bývalý hráč Kolína Pavol Lošonský si na sociální síti v létě postěžoval, že mu klub dluží čtyři výplaty. V příspěvku mimo jiné uvedl: „Jak máme fungovat, když v obchodě s potravinami počítáme každou korunu, jestli vůbec můžeme koupit dětem zmrzlinu, protože výplata se zpožďuje o měsíce a dotyční pořád jen slibují?“ Jeho slova potvrdili i další bývalí hráči Kolína. Jsou jejich nařčení pravdivá?
Předně musím říci, že nás celá situace mrzí. Jak jsem již řekl, uplynulá sezona pro nás byla finančně extrémně náročná. Ekonomické faktory se v celé zemi zhoršily, a přestože jsme měli nasmlouvané partnery, i oni museli některé výdaje seškrtat. Neodstoupili sice od smluv, ale posunuli platby určené našemu klubu. Kvůli tomu jsme po skončení minulé sezony nemohli doplatit některým hráčům všechny odměny.

Nebylo možné této situaci, která zhoršila obraz kolínského basketu v očích veřejnosti, předejít?
My musíme být hlavně rádi, když s námi partneři spolupracují, a vážíme si jejich pomoci. I oni nám totiž mohli v průběhu sezony jednoduše vypovědět smlouvu, což bychom nemuseli ustát. Nicméně jsme museli vše rychle vyřešit a na rovinu se vám přiznám, že toto léto pro mě bylo nejsložitější za celou dobu, co jsem v klubu. Připadá mi, že jsem zestárl o desítky let. Bojovali jsme totiž o to, abychom basketbal v Kolíně zachránili. Na konci léta se nám bohudík podařilo podepsat nové sponzorské smlouvy, včetně generálního partnera GEOSAN Group. Díky tomu jsme mohli doplatit zbylé závazky vůči hráčům a jsme na tuto sezonu zajištění.

Jak složité je v dnešní době obstarat finance pro prvoligový basketbal, který přece jen stojí ve stínu fotbalu a hokeje?
Rok od roku je náročnější přesvědčit jednatele firem, aby se staly našimi sponzory. Většina z nich totiž neví, jak se bude ekonomická situace vyvíjet dál. Mnozí zapomínají, že kromě A týmu máme dalších čtrnáct převážně mládežnických družstev, jejichž činnost je velice nákladná. Výraznou položkou jsou pak odměny samotných hráčů, kterým zajišťujeme i ubytování. Pokud ale chceme mít takto velký klub, musíme se o něj také umět postarat.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

27. dubna 2024  11:49

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Investice do ženského sportu? Chytrý byznys. A tak Birdová koupila podíl v Seattlu

27. dubna 2024  11:03

Basketbalová legenda Sue Birdová se stala spolumajitelkou klubu Seattle Storm, v němž odehrála...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...