Změna směru: konec izraelských veleplánů s brněnským basketbalem

  7:32aktualizováno  15:41
Maloval si, jak s Brnem po více než čtvrt století čekání vyhraje titul, udělá z klubu hegemona české soutěže a etabluje jej v Evropě. Pro své vize lákal cizince a spolu s tehdejším koučem Lubomírem Růžičkou se staral o rozruch v českém basketbalovém rybníčku.
Izraelec Yedidia Rapaport se už v brněnském klubu angažovat nebude,

Izraelec Yedidia Rapaport se už v brněnském klubu angažovat nebude, | foto: Archív Basketu Brno

Izraelec Yedidia Rapaport však v Basketu Brno po zpackané koncovce sezony a neshodě na pokračování generálního manažera Romana Marka po třech letech končí. S hlavním akcionářem Ctiradem Nečasem se dohodli na prodeji mecenášova podílu. „V květnu jsem mluvil o zemětřesení v klubu, že to ale bude bez mé účasti, to jsem na mysli neměl,“ nechává se slyšet 71letý podnikatel, který svou kariéru spojil zejména s Hapoelem Tel Aviv.

Basket tak opět otáčí kormidlem a mění směr. Před sobotním startem nového ročníku Kooperativa NBL klub místo okamžitých ambicí na úspěch představil herní vizi s velkým důrazem na výchovu mladých talentů a nově složený kádr pouze se dvěma cizinci.

A co nová majitelská struktura? „Nyní můžu potvrdit jen to, že se jedná o odkoupení akcií pana Rapaporta dalšími lidmi, kteří mají zájem do klubu vstoupit. Jedná se, takže nechci ještě říkat, jak klub bude nadále fungovat. Vše zveřejníme v nejbližších týdnech,“ slibuje manažer Marko.

Důvod odchodu? Personálie, ne filozofie

Důvodem Izraelcova odchodu je podle něj odlišná filozofie směřování klubu. „Rapaportovy a naše vize nebyly v symbióze. On byl a je extrémně motivovaný na výsledky, což jsme samozřejmě taky, ale je potřeba to vnímat v ekonomickém kontextu. Celková filozofie klubu je taková, že dáváme příležitost hráčům, kteří vzejdou z naší mládeže. Kvalitních českých hráčů tolik na trhu není, to si přiznejme otevřeně, takže je nutné přivádět cizince, což není nákladově úplně jednoduchá záležitost a trpí tím i mladíci, kteří by měli dostávat šanci. To byl kámen úrazu, na kterém jsme se ne úplně shodovali,“ vysvětluje Marko.

Miliardář a basketbalový fanatik z Izraele: Pro začátek z Brna udělám Nymburk

Proti tomu se však Rapaport ohrazuje. „Důvodem odchodu je Roman Marko. Přiváděli jsme v minulé sezoně ještě před play off Američana Codyho Rileyho. Měli jsme jej na zkoušku v Severské lize ENBL. Velký, vysoký hráč. Moc jsem ho chtěl přivést, trenérovi Růžičkovi se také líbil. Jeho agent za mnou přiletěl do Izraele a řešili jsme detaily. Cody chtěl na Brno velké peníze, ale to jsme byli připraveni vyřešit. Jenže v Basketu, kde byl hráč osobně se stalo něco za mými zády. Pánové Marko a Lubomír Růžička, co by manažer a kouč, udělali něco, co se mně a ani hráčovu agentovi nelíbilo a přestup kvůli tomu padnul,“ vysvětluje, proč požádal hlavního akcionáře Ctirada Nečase o posvěcení výpovědi obou aktérů.

Nečas nejprve rozhodnutí odložil na dobu po sezoně. „Měl pravdu, tým byl první, ve vynikající kondici, hráli jsme nejlepší basket v Česku. Sám jsem uznal, že pokud vyhrajeme ligu, bylo by hloupé do toho sahat,“ vypráví Rapaport.

Jenže navzdory rychlému konci Basketu hned ve čtvrtfinále play off si Nečas nakonec vybral setrvání generálního manažera. „Řekl jsem, že buď bude v klubu Roman Marko, nebo Yedidia Rapaport. Po několika dnech mi pan Nečas řekl, že Marko je podle něj ten pravý a on nechce nic měnit. Zkoušel mě přesvědčit, abych si své rozhodnutí rozmyslel. Moje odpověď byla ale jasná: Pane Nečasi, mám vás moc rád, vážím si vás i naší tříleté spolupráce, ale mé slovo platí. Končím,“ povzdechne si.

Rapaport by totiž zcela jistě chtěl v projektu pokračovat. „Měl jsem plány, velké plány. Vyhlédl jsem si hráče v Pardubicích, v Nymburku i zahraničí. Nikdy jsem nechtěl opustit klub, dokud nevyhrajeme titul a nebudeme v Eurolize. Pořád si za tím stojím. Zamiloval jsem se do Brna, měl jsem skvělé vztahy se spolumajiteli, společný cíl a ambice. Když bychom se teď dali znova dohromady, řeknu ano. Ale muselo by být i trochu po mém. Samozřejmě ale vím, že už to nejde, nejsme děti,“ uzavírá kapitolu Rapaport.

Andrew Smith (vlevo) z Brna a Jakub Mokráň z Opavy na doskoku

Sport má jediné měřítko - výsledek

Brno mu ale stále nedává spát a přemýšlí nad jeho osudem. „Podívejte se na soupisku Brna v minulé sezoně a té nadcházející. Neříkám, že je tato úplně špatná, ale ten rozdíl bude obrovský. Budu teď znít možná namyšleně a sebestředně, ale já jsem naprosto přesvědčený, že s mým pokračováním bychom ten ztracený loňský titul letos vyhráli i s velmi slušným působením v Evropě,“ hlásí Rapaport,

Také se hned obrací k argumentům jeho odcházení prezentovaným klubem, tedy rozchod filozofie. „Že lpím na trofeji, na výsledcích? Řekněme si ale na rovinu. Je ve sportu jiné měřítko, než jsou výsledky? Ještě navíc pro mě. Jsem Izraelec sedící tři tisíce kilometrů daleko. Proč bych dával peníze a čas, abych udělal z devatenáctiletého Šimona Svobody lepšího hráče?“ ptá se ostřílený manažer a hned si také odpovídá.

„Já si myslím, že hráči jako Svoboda nebo Křivánek nemůžou být dobrými hráči, když nebudou hrát s mnohem lepšími hráči, než jsou oni sami. Zaslouží si herní čas, ale vedle Američanů, ne místo nich. Hráči si zaslouží prostor takový, jaký jim dává jejich basketbalové umění. Za mě to nejde koncipovat tak, že nepřivedu lepšího rozehrávače, když potřebuji ohrávat Petra Křivánka na této pozici,“ argumentuje Rapaport.

„Já tři roky poslouchám Křivánek, Křivánek, Křivánek, že bude nejlepším rozehrávačem ligy. Bohužel se to zatím nesetkalo s realitou. Když by byl tak dobrý, nepustí Američana na hřiště. Vždyť to je přesně Růžičkova filozofie, že jsou jen dobří a špatní hráči.“

Izraelec si nyní podle svých slov dá od basketbalu kratičkou pauzu, už ale obdržel nabídky z různých koutů Evropy, aby na svoji práci navázal. „Jsem basketbalový maniak, nevydržím to. Budu ale příště hledat něco, aby se Brno nemohlo opakovat, něco s definitivním slovem,“ má jasno manažer.

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Až mi z té gólové oslavy spadl účes, smála se hlavní hrdinka derby

28. dubna 2024  11:35

Když se těsně před koncem zápasu trefila hlavou z rohu před Tribunou sever, slavila tak bujaře, až...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Messi přitáhl rekordní diváckou kulisu a přispěl k výhře Miami dvěma góly

28. dubna 2024  11:05

Hvězdný argentinský fotbalista Lionel Messi podruhé za sebou vstřelil v MLS dva góly, v sobotu...

Nevidomý plavec Kratochvíl veze z ME pět medailí, česká výprava celkem devět

28. dubna 2024  10:16

Handicapovaný plavec David Kratochvíl získal na mistrovství Evropy na Madeiře jednu zlatou, tři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...