Andres Nocioni oznamuje, že po sezoně končí nejen v Realu Madrid, ale i s...

Andres Nocioni oznamuje, že po sezoně končí nejen v Realu Madrid, ale i s kariérou. | foto: Reuters

Olympijský šampion Nocioni už Realu nepomáhá, a tak oznámil konec

  • 0
Svému týmu už nedokáže být tak platný, jak byl zvyklý. Asi proto se s Realem Madrid i celou sportovní kariérou loučí Andrés Nocioni, olympijský šampion s argentinskou basketbalovou reprezentací z Atén 2004. Tahle sezona je jeho poslední.

„Končím, než mě vyhodí,“ vzkazuje sedmatřicetiletý Nocioni basketbalovému světu ve své rozlučce. Ale nemyslel to vážně, spíš jako úsměvnou poznámku.

Pravdou je, že v posledních letech už Argentinec s italským pasem uvadá. Před dvěma lety přispíval svému Realu v Eurolize 18 minutami a 8,7 body na zápas, ale hlavně byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem vítězného Final Four.

Loni jeho střelecká produktivita klesla na 5,8 bodu. Odehrál už jen 14 minut.

A aktuálně? Hraje lehce přes šest minut a zvládá 2,1 bodu. I když hraje... Naposledy dostal prostor v únoru.

Abychom byli spravedliví, to se stále bavíme o Eurolize, ve španělské nejvyšší soutěži je na tom Nocioni lépe, hraje 11 minut a střílí v průměru 5,2 bodu.

Jenže se ocitl v roli, která už mu nemusí být příjemná.

On, který se představil na čtyřech olympiádách a stříbrnou medaili má už z mistrovství světa 2002. On, který odehrál v NBA 527 utkání s průměrem nad 10 bodů na utkání. Pan hráč, který je zvyklý na jinou roli.

Před jedenácti lety měl za Chicago v play-off průměry 22,3 bodu a 8,8 doskoku a hrál životní basketbal. Tvrdý křídelník byl cítit. Bulls ho vyhlásili svým nejlepším hráčem roku.

„Po tolika zápasech jsem se rozhodl, že už nebudu třískat lahví s vodou pokaždé, když mě vystřídají, a máčet spoluhráče a asistenty,“ pokračuje Nocioni ve svém žertovném vzkazu.

Populární El Chapu nosí hned několik klubů ve svém srdci. V dnešní Baskonii (Tau Cerámica, Laboral Kutxa) jako dvacetiletý v roce 1999 začínal na mezinárodní scéně, odsud po pěti letech odcházel do NBA a sem se z NBA taky vracel.

V Chicagu Bulls prožil pět ročníků, své nejlepší v kariéře. Následující angažmá v Sacramentu a Philadelphii mu už tolik nesvědčila.

S Realem Madrid slavil své největší klubové úspěchy, tituly z Euroligy, Intercontinental Cupu i španělské ligy.

Tak se loučí Andrés Nocioni - dlouhým vzpomínkovým textem

03.dubna 2017 v 12:11, příspěvek archivován: 04.dubna 2017 v 13:26

Hola a todos! He tomado una decisión sobre la temporada que viene, acá está: https://t.co/BeREGequye

Letos v lednu odešel Pablo Prigioni, Luis Scola je po svém únorovém konci v Brooklynu bez angažmá. Teď oznámil konec Andrés Nocioni. Jen Manu Ginóbili se drží, v devětatřiceti je stále platným členem San Antonia.

Dalšímu ze svých kamarádů, kteří ho v loučení s hráčskou dráhou předběhli, Ginóbili vzkázal: „Bylo pro mě velkou ctí toho s tímhle klukem tolik prožít! A nejlepší na tom, že v tom hodlám pokračovat!“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž