A Plus Brno hostí ambiciózního nováčka

  8:38
Praha - Televizní souboj v loňské sezoně bronzového týmu A Plus ŽS Brno s ambiciózním nováčkem z Prostějova je největším lákadlem víkendového programu 11. kola Mattoni NBL. Další prestižní zápas se odehraje v Děčíně, kde hostující Mlékárna Kunín s exděčínským trenérem Zdeňkem Hummelem na lavičce bude chtít poprvé v sezoně pokořit domácí Energetiky. Důležitý zápas z hlediska boje o udržení se odehraje v Opavě, kde poslední Slezané přivítají brněnské Housery.

Sparta Praha – Synthesia Pardubice

Domácí basketbalisté se podruhé za sebou představí na domácí palubovce. Před týdnem přesvědčivě zdolali v pražském derby svého rivala z Folimanky, když k neudržení byl zejména ostrostřelec Pavel Miloš, autor 39 bodů. Sparta získala teprve třetí vítězství v sezoně a právě spolu s Pardubicemi, USK a brněnskými Housery se v tabulce Mattoni NBL srovnala na 8. až 11. místě se shodným ziskem třinácti bodů. Utkání s Východočechy má proto nálepku vysoké důležitosti.

"Víme, že oporami Pardubic jsou zejména druhý nejlépe doskakující hráč Mattoni NBL, Chorvat Kamaldin Gamma a nejlepší střelec týmu David Špička, který je bývalým hráčem Sparty," připomněl Pavel Majerík, preziden BC Sparta Praha. "Dále se prosazují rozehrávač Petrovič s průměrem 14,5 bodu na zápas a téměř čtyřiceti procentní úspěšností trojkových pokusů a také podkošový hráč Branislav Laco."

Pardubičtí basketbalisté mají za sebou duely s největšími favority Mattoni NBL a protože ani v Brně proti A Plus, ani v domácím střetnutí s Nymburkem příliš neoslnili, mají v Praze co napravovat. Proti Spartě se jim však dlouhodobě nedaří. V posledních čtyřech sezonách se s Letenskými utkali dvanáctkrát a v deseti případech odešli poraženi! Navíc na Spartě v tomto období nevyhráli ani jednou.

NH Ostrava – USK Praha

Nová huť se zatím drží v elitní šestici Mattoni NBL, ovšem k potvrzení přílušnosti k horní polovině tabulky nutně potřebuje hůře umístěné soupeře porážet. A právě USK je týmem, nad kterým by ostravští basketbalisté měli zvítězit, ovšem trenér František Rón dobře ví, že nepůjde o jednoduchý úkol.

"Budu se snažit hráče udržet pryč od vědomí, že musejí vyhrát," předesílá zkušený ostravský kouč. "Hodlám je směrovat především ke koncentraci na taktické úkoly, před které budou před zápasem postaveni. Neustále budeme hovořit o tom, co by v jakých situacích měli na hřišti dělat." Řeč přijde na několik základních bodů, v nichž vidí Rón podmínku k úspěšně zvládnutému zápasu. "Pozor si musíme dát na střelbu z větší vzdálenosti, a to i u soupeřových pivotmanů. Dále bude našim úkolem vyrovnat se s dost agresivní obranou, a proto směřujeme tréninky k tomu, aby hráči pod tlakem v útoku nezmatkovali a hráli naši hru."

O startu dvojice Pospíšil – Mužík, která patří ke klíčovým hráčům Rónova výběru, se rozhodne až těsně před zápasem. Oba jmenovaní nenastoupili ani v pohárovém střetnutí v Prostějově. "Mužíka stále trápí úpon třísla, Pospíšil prodělal angínu s vysokými teplotami a dobírá antibiotika. Uvidíme, jak na tom budou před utkáním," dodal Rón.

Vysokoškoláci mají za sebou nepříjemnou mini sérii tří porážek a rádi by ji přerušili dříve, než se rozroste do větších rozměrů. "Uvědomujeme si, že pokud si chceme udržet ambice na playoff, tak potřebujeme v dvojzápase s Ostravou dvakrát zvítězit," podotýká Jan Slowiak, asistent trenéra Petra Tremla.

O tom, zda v dresu soupeře nastoupí či nenastoupí Pospíšil s Mužíkem, na Folimance příliš nespekulují. "Máme informace, že určitě budou hrát oba. Ovšem my na to vůbec nebereme ohled, protože je to velice zrádné. Připravujeme se na kompletní tým Nové huti, protože očekáváme velice vyrovnaný zápas."

Na USK vědí, jaká cesta vede k vítězství. "Konečně musíme předvést týmový výkon a nespoléhat se na to, že Ostravu porazít jen Helbich. Soupeř na něj bude dobře připravený a proto musejí kvalitní výkon podat všichni hráči," dodal Slowiak.

SČE Děčín – Mlékárna Kunín

V duelu dvou týmů, které mají shodný počet šestnácti bodů, se střetnou dobře známí soupeři. Obě družstva se totiž před nedávnem dvakrát utkala ve FIBA Cupu a z obou zápasů odešli coby vítězové domácí Energetici. Novojičínští však stihli za velice krátkou dobu hodně posílit, když přivábili do svých řad zkušená americká křídla Freda Warricka s Brianem Howardem, a chtějí na severu Čech zaútočit na své letošní první vítězství nad Děčínem.

"V Novém Jičíně udělali v posledních týdnech velké změny a všichni budou samozřejmě čekat, co noví hráči do hry Kunína vnesou. Je však otázkou, zda například Howard bude hned v prvním zápase pro svůj nový tým přínosem, nebo bude mít jeho přítomnost na palubovce opačný efekt," přemýšlí Budínský. "Každopádně si nemyslím, že bychom se měli něčeho bát. Hrajeme v domácím prostředí, nastoupí pět chlapů proti pěti chlapům a v našich silách rozhodně je Kunín potřetí v sezoně porazit. Musíme si poradit sami a na změny v novojičínském týmu se prostě nesmíme ohlížet."

Hostující sestavu přiveze na sever Čech zkušený trenér Zdeněk Hummel, který děčínské prostředí velmi dobře zná. V uplynulých třech sezonách totiž působil právě na lavičce Děčína. "Samozřejmě vím, kde jsou silné a slabé stánky družstva Děčína. Většinu hráčů velmi dobře známa budu toho chtít využít," nezakrývá Hummel.

Z toho, že Nový Jičín s Děčínem letos dvakrát prohrál, si těžkou hlavu nedělá. "Tentokrát přijede úplně jiné družstvo, než když jsem u Mlékárny Kunín začínal. V poháru jsme na severu Čech prohráli o 30 bodů, ale v sobotu určitě nepřijedeme s poraženeckou náladou – naopak, budeme se snažit vyhrát!"

A Plus ŽS Brno – BK Prostějov

Souboj druhého týmu se třetím je jednoznačně největším lákadlem víkendového programu. V loňském roce bronzové Brno se střetne s nováčkem Mattoni NBL, který se však posílil o řadu hvězdných jmen a neskrývá ty nejvyšší ambice.

"Očekávám vyrovnané utkání dvou silných a kvalitních celků. A Plus Brno je dobře poskládaný tým ze zkušených i mladých hráčů, který když se v utkání chytí úspěšnými tříbodovými pokusy, je schopen porazit jakéhokoliv soupeře i na jeho palubovce," uvedl na adresu soupeře Predrag Benáček, kouč basketbalistů Prostějova.

Tomu v týdnu v pohárovém utkání chyběl dirigent Petr Czudek, ale v neděli by měl hrát. "Czudek v průběhu minulého týdne nevynechal ani jediný trénink, i když trénoval jen lehce. Bral silná antibiotika a nechtěl jsem jej přliš zatěžovat. V neděli však do utkání určitě zasáhne a nebude hrát pouze dlouhodobě zraněný Jiří Okáč, který nám v takovém utkání bude chybět," poznamenal Benáček a dodal, jaký vývoj zápasu očekává: "Klíčová pro vývoj utkání bude obrana. Tým s lepší obranou a doskokem pravděpodobně vyhraje."

BK Opava – Houseři Brno

Pro oba týmy půjde o velice důležitý zápas. Poslední Opava ztrácí na kvartet soupeřů před sebou dva body a mezi zmíněnou čtveřicí figurují rovněž brněnští Houseři. Pokud Slezané zvítězí, stáhnou manko na jediný bod. V opačném případě však hrozí, že se jim ostatní družstva vzdálí až na rozdíl tří vítězství!

"Houseři vynikají velkou bojovností. Mají ve svém středu hráče, kteří dokáží ostatní spoluhráče strhnout k lepším výkonům a dobře je vyhecovat. To je jejich velká deviza. Jinak herně si myslím, že jsme na tom momentálně stejně," vyjádřil se o soupeři hrající opavský trenér David Klapetek. Právě v bojovnosti se podle něj musejí jeho svěřenci Houserům vyrovnat, pokud chtějí pomýšlet na úspěch. "Trochu mě mrzí, že bojovnost u našich hráčů někdy přichází až v době, kdy už je o osudech utkání rozhodnuto, a to je pozdě. To je však podle mě způsobeno nezkušeností našich hráčů a s tím se musíme vyrovnat."

Houseři v minulých dvou kolech konečně zabrali a překvapili vítězstvími v Ostravě a hlavně doma nad silným Děčínem. Dobře však vědí, že čtyři body z těchto zápasů musejí potvrdit vítězstvím na půdě dosud nejslabšího týmu Mattoni NBL. V opačném případě totiž výhra nad Severočechy částečně ztratí na hodnotě.

"S tím souhlasím. Oba zápasy s Opavou chceme bezpodmínečně vyhrát, protože v případě jakéhokoliv zaváhání by předchozí výhry ztratily na významu," uznává brněnský kouč Jiří Jandák. "Uvědomujeme si, že máme před Opavou dvoubodový náskok. Pokud se nám podaří soupeře dvakrát porazit, odskočíme mu již na čtyři body a navíc můžeme poskočit v tabulce o nějakou příčku výše, neboť momentálně jsme na tom s dalšími třemi družstvy bodově stejně," připomíná Jandák při pohledu na tabulku.

Podcenění Slezanů, kteří se s jedinou výhrou krčí na dně prvoligového pelotonu, podle brněnského trenéra nehrozí. "Všichni uděláme vše pro to, abychom vyhráli. Doufám, že začneme zostra hned od začátku zápasu, v podobném tempu, v jakém jsme odehráli druhý poločas proti Děčínu. Na Opavu by měla platit rychlejší hra a také potřebujeme soupeře udržet na minimálním počtu nastřílených bodů. To by měla být cesta k vítězství."

ČEZ Basketball Nymburk – SČP Ústí n. L.

Přestože Středočeši mají v nohách další těžké pohárové utkání, jsou v duelu s Ústím jednoznačným favoritem. Únavu z těla jim navíc pomůže odehnat fakt, že ve středu dokázali v Evropské lize zvítězit v bulharské Sofii!

O tom, zda se do klubu opět vrátí Ashante Johnson, dosud není rozhodnuto. "Proti Ústí každopádněhrát nebude, stejně jako Denis Mujagič, který dnes podstoupil menší operační zákrok," řekl dobře naladěný trenér Michal Ježdík.

Ústečané pokračují dvojzápasem s obhájcem titulu v těžké mini sérii, neboť předtím podlehli aktuálně druhému týmu A Plus Brno rozdílem více než třiceti bodů. Navíc Plynaři po slibném rozjezdu do sezony utrpěli již tři porážky v řadě.

Proti obhájci titulu nastoupí značně oslabeni, zejména pod košem. Mimo hru totiž zůstanou McFarland a Raděj. "Jan Raděj absolvoval operaci kolena a u McFarlanda jsme se rozhodli, že jej v dvojzápase proti Nymburku budeme šetřit," uvedl trenér Jan Šedivý. Zraněný palec amerického basketbalisty totiž stále není úplně v pořádku. "Budeme ho potřebovat především na další zápasy."

Šedivému tak zbyla podkošová dvojice Houška - Feštr. "Snažíme se na to dívat i optimisticky. Alespoň mladý Houška dostane více prostoru a získá zkušenosti," dodal Šedivý.

Program 11. kola Mattoni NBL:

Sparta Praha – Synthesia Pardubice (18. 12. v 16 hodin)
ČEZ Basketball Nymburk – SČP Ústí n. L. (18. 12. v 17:30 hodin)
NH Ostrava – USK Praha (18. 12. v 17:30 hodin)
SČE Děčín – Mlékárna Kunín (18. 12. v 17:30 hodin)
A Plus ŽS Brno – BK Prostějov (19. 12. ve 14:30 hodin, ČT2)
BK Opava – Houseři Brno (19. 12. v 17:30 hodin)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Je fajn být součástí něčeho nového, těší se Vejmelka na stěhování v NHL

30. dubna 2024  19:33

Na brněnském ledě, na kterém býval před odchodem do NHL více než pět let doma, si brankář Karel...

Kouč Rulík pozval do přípravy před MS pětici finalistů extraligy

30. dubna 2024  17:32,  aktualizováno  19:26

Kouč hokejové reprezentace Radim Rulík pozval do týmu, který se připravuje na domácí světový...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Vítkovický útok posílí kanadský útočník Nellis. Přichází ze Slovenska

30. dubna 2024  17:12

Hokejisty extraligových Vítkovic posílí kanadský útočník Anthony Nellis. Devětadvacetiletý hráč...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...