Zlatá tretra má mít rychlou dvoustovku

Praha - Sedmnáctiletý jamajský supertalent v běhu na 200 metrů Usain Bolt se rozhodl pro první start v Evropě. A bude to v Ostravě, kde se 8. června koná hvězdně obsazená Zlatá tretra! "Jsem spokojen, sezonu jsem zahájil světovým juniorským rekordem. Do Ostravy se moc těším a věřím, že se mi podaří výkon zopakovat," vzkázal.

Sedmnáctiletý, 196 centimetrů vysoký sprinter z Jamajky vede aktuální světové tabulky rekordním výkonem 19,93 sekundy.

Už v patnácti letech vyhrál juniorské mistrovství světa a loni triumfoval při světovém šampionátu atletů do 17 let. Má na svém kontě nejlepší čas historie patnáctiletých (20,58) a šestnáctiletých (20,13).

Letos poběží mítinky v Ostravě a Bergenu, mistrovství světa juniorů v Itálii a na olympijských hrách v Aténách. Juniorem bude ještě v příští sezoně.

V Ostravě bude mít zdatné soupeře, do zatáčky vyběhnou tři sprinteři s osobními rekordy pod dvacet sekund. Američan Shawn Crawford minulý týden zaběhl v Dauhá stovku za 9,86, třebaže měl nedovolenou podporu větru. Osobní rekord na dvoustovce má bývalý halový mistr světa 19,85 sekundy.
 
Jen o setinu horší maximum má jeho krajan Justin Gatlin, loňský halový mistr světa na šedesátce. V Dauhá byl druhý za 9,92. "Letos se chci definitivně usadit mezi světovou elitu," hlásil Gatlin.
 
Sprinteři jsou dalšími hvězdami ostravského mítinku Super Grand Prix IAAF. Patří k nim dálkařky Marion Jonesová, Heike Drechslerová, Fiona Mayová či Taťjana Kotovová, aktuálně nejlepší atleti celkového žebříčku mezinárodní federace trojskokanka Taťjana Lebeděvová a vytrvalec Kenenisa Bekele. Přijedou i Said Saíf Šahín z Kataru (3000 m př.), světová rekordmanka v tyči Jelena Isinbajevová z Ruska, Maria Mutolaová v běhu na 800 metrů či český oštěpař Jan Železný.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž