Zlatá tretra 2008 přivítá Blanku Vlašičovou

  • 1
Praha - Návrat k dřívějšímu termínu hlásí mítink Zlatá tretra. Organizátoři největšího tuzemského atletického klání dnes v Praze oznámili, že se světová atletická špička sejde v Ostravě ve čtvrtek 12. června 2008. Termín byl uzpůsoben americké olympijské kvalifikaci i souběžně hranému mistrovství Evropy v kopané.

Letošní ročník Zlaté tretry nastavil tomu nastávajícímu laťku pěkně vysoko. Na tartanu stadionu ve Vítkovicích se zrodily dva světové rekordy, tři rekordy mítinku, jeden český národní výkon.

Divákům se představilo budoucích dvacet šest medailistů na MS v Ósace, z toho deset mistrů světa - Špotáková, Šebrle, Hoffa, Tichon, B. Jackson, Defarová, Perryová, Isinbajevová, Dietzschová, Heidlerová.

Meseret Defarová byla dokonce po sezoně vyhlášena atletkou roku... "Sportovní terminologií řečeno, Zlatá tretra byla letos ve velmi dobré formě," pochvaluje si Miroslav Černošek ze spolupořádající agentury TK Plus.

Navázat na takto silný ročník i v příštím roce bude hodně obtížné, ale ne nesplnitelné. Zlatá tretra se koná dva měsíce před vrcholem roku, olympijskými hrami v Pekingu. "Získat atlety v olympijském roce je vždycky složitější," připouští manažer mítinku Alfons Juck. "Všechny hvězdy před olympiádou šetří svými starty, Američané se zase soustředí na svoji mimořádně náročnou kvalifikaci."

Program Zlaté tretry

úterý 10. 6.
Čokoládová tretra

středa 11. 6.
hod kladivem mužů i žen
soutěž dětí Hurá na tretru

čtvrtek 12. 6.
předprogram - oštěp mužů
Zlatá tretra - čtrnáct disciplín

Právě to byl jeden z důvodů posunutí termínu. Zlatá tretra se uskuteční čtrnáct dní před olympijskou kvalifikací amerických atletů. "Je to poslední možný termín, kdy jsou Američané ochotni ještě startovat v Evropě," vysvětluje Juck.

Zlatá tretra roku 2008 bude zaměřena především na sprinterské tratě. Při známém apetitu pořadatelů se až tají dech nad případnou účastí nejlepších sprinterů světa. "Jednáme se všemi sprintery, naším snem je účast někoho z tria Tyson Gay, Asafa Powell nebo Jeremy Wariner," připouští Juck. "Peníze na jejich účast máme připraveny," přidává se Černošek.

Nakolik je jejich účast v Ostravě reálná? "Je to složité," nemlží Juck. "Například Gay uvažuje, že do olympijské kvalifikace vůbec do Evropy nepojede a vynechá i Zlatou ligu. Powell je schůdnější, část roku bude trávit v Evropě. Ale nic dohodnutého není, jednáme."

Jistý je naopak start držitelky letošního výkonu roku, chorvatské výškařky Blanky Vlašičové. Jednání o jejím startu byla dokončena o víkendu v Monaku, kde přebírala cenu za svůj skok do výšky 207 cm.

Vlašičová bude v Ostravě startovat už popáté. "Ráda se do Ostravy vracím, prima se mi tam skáče, díky podobnosti jazyků se tam cítím velmi dobře," přiznala při telefonickém rozhovoru s novináři.

Plánované disciplíny

Muži
100 m, 200 m, 400 m, míle,
3 000 m nebo 3 000 m př.,
110 m př., 400 m př.

Ženy
100 nebo 200 m, 400 m, 800 m,
10 000 m, výška, tyč, oštěp

Vlašičová své poslední dva starty v letech 2004 a 2006 proměnila ve vítězství, další její účast v sudém roce ponese jasnou výzvu. Překonat rekord mítinku, který od roku 2003 drží Kajsa Bergqvistová a má hodnotu 201 cm.

V Ostravě se představí kompletní česká atletická špička v čele s letošní premiantkou Barborou Špotákovou.

Také ta hodlá příští rok šetřit před Pekingem starty, vítkovický mítink si ale ujít nenechá. "Velice ráda závodím doma a při kvalitě Zlaté tretry je moje účast jasná," vyznala se.

Podle předsedy atletického svazu Karla Pilného bude hodně českých atletů právě k Ostravě cílit svůj první cíl pro sezonu. "Věřím, že kvalita prostředí i soupeřů přispěje k co největšímu počtu splněných limitů pro olympiádu."

Blanka Vlašičová na Zlaté tretře 2004.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž